Forårets havearbejde

Så er jeg igang med diverse gøremål hist og pist i haven.

Jeg begyndte med nedklipning af stauder da vejret slog om fra sne til meget varme forårsdage. Det var voldsomme temperatursving over døgnet i nogle dage og nogle euphorbia og græsser som ellers ikke skal klippes ned fik slemme frostskader. I første omgang lod jeg staudetoppene ligge hen over bedene, men som marts begyndte og forårsløgene tittede frem, fjernede jeg toppene.

Nogle toppe er klippet i min kompostkværn og hældt i kompostbeholderen, nogle andre har jeg lagt på stien langs bøgehækken ud mod vejen, hvor Bjørn løber og hvor jorden er ret smattet.

Jeg har købt en kompostkværn, da mine hænder ikke kan klippe så meget mere – gigt i tommelfingerledene driller og jeg vil også rigtig gerne kunne strikke lidt, så hænderne skal skånes. De findelte staudetoppe bliver hurtigere omsat i komposten, men jeg husker også at fylde større dele i så der samtidig kommer luft imellem affaldet.

Når det handler om havearbejde, kan jeg lide det meste, forudsat at vejret er nogenlunde ok. For mig er det mentalt helende at “udføre et stykke fysisk arbejde” imens lærken synger. Jeg nyder at se når arbejdet skrider fremad – toppe bliver klippet og noget rettet ind, græsset rives – der sker noget.

Men jeg hader når driv- eller glashuset skal tømmes og vaskes til en ny sæson. Jeg har så mange ting, som jo hygger gevaldigt, når vi opholder os i det. Men det er et helvede at slæbe det hele ud og ind igen. Men det blev gjort og nu venter jeg bare på at det bliver rigtig forår og der kommer gang i planterne igen.

Som I ved skal jeg ikke dyrke tomater i glashuset i år, men vi skal have mere orangeristemning med møbler og middelhavsplanter. I år kommer der endelig en lampe og nogle gardiner op og jeg skal have en plantevæg, det sidste er ret spændende og jeg glæder mig til at prøve hvordan det går.

Indtil videre er her kun lidt forårsblomster, her skal også være plads til forspiring og barnebarnet og jeg bruger det stadig til leg med sand og vand, når det er for blæsende og koldt i det fri.

Jeg har sået vinterærter i køkkenhaven og tomater er sat til forspiring. Det nye gamle drivhus til tomater forventes færdigt til efter påske, men Flemming har nok at se til på flere fronter. Jeg vil ikke presse ham, for vi skal nok nå det hele, det viste det allerførste år her på matriklen mig – alt blev så fint og frodigt på meget kort tid.

9 Comments

 • Lisbeth

  Ja vi når nok det hele, og vi skal ikke stresse vores mænd. Det er jo gået forbavsende hurtigt for jer, det skal det nok blive ved med. Det med gigt i tommelfingrene kender jeg godt, det er ikke rart, men kan vi bare nøjes med det, er vi heldige.
  Jeg kan se, at du har en kamelia i glashuset, det har jeg også for tiden. Resten står inde i skoven og ude i bedene.
  Jeg hader også at rydde ud i pavillionen, i år har vi besluttet, at vi vil lade vinduespudseren gøre vinduerne rene både udvendig og indvendig, det bliver til påske.

  • Lisbeth

   Jeg er virkelig glad formin kamelia, men kan se at blomsterne er ramt af nattekulden – formoder jeg? Tager dine ikke skade i frost?
   Jeg hentede tilbud hos vinduespudsere, men besluttede at spare 1600 kr. Jeg kæmper ellers noget med kalkpletter på ruderne.
   Jeg har noget slidgigt et par andre steder også, men indtil videre klarer jeg det ok:-)

 • Lisbeths Haveblog

  Jeg kan godt se, at det har været et stort arbejde med glashuset, men åh ja… den slags skal jo gøres, og så meget som I bruger det, er det bestemt anstrengelsen værd. Hvor er det et skønt sted til leg med sand og vand. Det er i det hele taget et supersuperlækkert sted.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth

   Ja, det er anstrengelserne værd at give det hele en forårsrengøring og det er bare noget jeg skal tage mig sammen til.
   Det er skønt at kunne trække ind her og kaste med sandpandekager og røre i pludder selvom vinden blæser kraftigt derude, vi har jo endnu ikke meget læ i haven 🙂

 • Marie

  Jeg ville ønske, en eller anden ville opfinde selvrensende ruder. Der er ikke noget værre end vinduesrengøring og -pudsning. Glashuset ser ellers ud til at være et hyggeligt sted at opholde sig for store og små.

  • Lisbeth

   Ja tak til selvrensende ruder for jeg kan ikke det der med vinduespudsning. Det er vel også derfor jeg hader det 🙂
   Det er så hyggeligt at kunne trække ind og lege i glashuset og hvis det blev for koldt at være ude i januar, satte vi en lille varmeblæser igang imens vi var der.

 • Elna Slot

  Det er en rigtig god ide med den kompostkværn, sådan en kunne jeg godt ønske mig. Det betyder så meget, hvilken jord, vi giver vores planter.
  Det er et rigtigt skønt glashus, I har, så mon ikke glæden ved at dyrke og ved at slappe af derinde er alt arbejde med forårsrengøringen værd.

  Hilsen Elna

 • Madame

  Jeg har det lige som dig og kan lide det meste havearbejde – at mærke, at det er mentalt helende at ‘udføre et stykke fysisk arbejde’ mens fuglene synger. Det er den bedste motion,
  Dit glashus er utrolig smukt! Vi har fået nye naboer, som har bygget et glashus, der minder meget om dit. Det ligger tæt ved skellet, og jeg kan nyde synet. Sikke en god idé med din nye kompostkværn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *