Havesæsonen 2024
10 måneder er der gået siden jeg skrev sidste post – en hel havesæson er ovre og haven er stort set pakket ned for i år. I nat var der frost og der varsles nogle kolde dage og nætter, så snart falder de sidste blade og græsset stopper med at vokse.
Nu kom sneen og lagde sig tykt over hele haven, men måske når jeg den sidste græsslåning inden jul.
Mit haveår har været ret travlt i bestræbelserne på at dyrke grøntsager. At sætte gang i en afgrøde når en anden var høstet, har betydet, at jeg skulle planlægge forkultivering med alt hvad dertil hører af forspiring, prikling, omplantning og udplantning.
Jeg synes egentlig at det er gået udmærket, jeg nåede tre omgange i hvert højbed og lige nu har jeg asiatiske grøntsager til høst og salatplanter i bunden af det lille drivhus, men jeg har ikke noget nysået eller småplanter til vinterdyrkning.
Det har været lækkert at høste og jeg har også nydt at henkoge, sylte og blanchere til gemmerne, men nu vil jeg nyde livet indendøre og glæde mig til planlægningen af næste års grøntsager.
Når jeg ser på billederne, bliver jeg virkelig glad – for hvor har jeg høstet meget lækkert både grøntsager, frugt og bær. Jeg har haft et bredt udvalg af grøntsager i højbedene og overraskende nok har jeg høstet de flotteste og fleste tomater på friland. Også agurk og snackpeber har jeg haft i højbedene i år og de var også en succes. Ikke fyldt med spindemider som plejer at invadere i drivhuset. Peberplanterne har stået under plastic hele sæsonen.
Jeg har dyrket rød- og hvid spidskål over flere gange, men jeg synes ikke udbyttet stort i forhold til hvor meget plads de optager. Bladselleri har været årets tredje store positive overraskelse.
Det var ikke den største frugthøst, for en mosegris spiste rødderne på mine æbletræer og de andre frugttræer er meget unge, men der var frugt så vi kunne nyde smagen af søde moreller, blommer, figner, pærer, brombær og ferskner ved træerne ude i haven.
I år satte jeg citrustræerne ud på terrassen. De var fyldt med skjoldlus og jeg måtte vaske hver enkelt blad. Det lykkedes næsten at slippe af med udyrene og ude i haven er træerne blevet ret flotte. Nu er de inde til overvintring, men de kommer helt sikkert ud fremover. Det lille ferskentræ og duftpelargonierne har haft det fint i glashuset hele sommeren. Hver aften sommeren igennem har vi spist aftensmad i glashuset og det nyder vi.
Blomsterhaven klarer sig selv. Det vil sige at de stærke udkonkurrerer de svage, så lidt justeringer må jeg lave i løbet af en sæson, men overordnet passer det sig selv og ser rigtig dejligt ud.
De to bede på hver side af spejlbassinet blev udvidet, da stauderne trængte til lidt mere plads. Samtidig tilførte jeg lidt orange til de ellers meget violette bede og det blev virkelig godt. Det kan være svært at fotografere de to bede så de rigtig kommer til deres ret.
I det gule- og hvide bed besluttede jeg at grave de to hvide syrenbuske op. Jorden har været virkelig vandfyldt i år og de trivedes ikke. I stedet har jeg plantet en flerstammet Himalayabirk og imellem stauderne ude ved kanten har jeg fået et sort rundt vandkar. Jeg glæder mig til at se ændringen næste sommer.
Syrenerne har jeg skåret ned og plantet i nogle store potter og de er allerede begyndt at skyde nye blade.
Når efteråret tager til bliver det gule- og hvide bed rødt og brunt, smukke farver især i solskin. Den udsigt har vi fra stuens vinduer indtil bladene er drysset af eller til sneen dækker det hele.
Tak fordi du læste med. Det er lidt ærgerligt at blogmediet har tabt kampen i forhold til Instagram og Facebook, for her var noget mere ping pong end “bare” likes og reklamer, men sådan gik det jo.
Rigtig glædelig jul og godt nytår
fra Lisbeth
One Comment
KirstenLN
Sikke meget du har fået du af din have! Meget inspirerende!
Jeg savner også tiden med aktive blogs. Selvom jeg også nyder Instagram og det mere visuelle aspekt, kan bloggenes ord noget andet.