Foråret

Nu føles det som forår! Endelig efter mange op- og nedture på termometeret. I glashuset blomstrer nektarintræet og nattemperaturen der er 8 grader C.

I haven har jeg ikke så mange forskellige af de meget tidlige forårsløg. Nogle klumper vintergækker, tre klumper lilla krokus og under ti stk. erantis. Her er virkelig plads til forbedring.

Mine scilla, snepryd og anemoner lader vente på sig. Dem har jeg ellers lagt flere af, men jeg kan konstatere at jorden er meget koldere her på vores nye åbne grund uden store træer end der var i den gamle have i Bagsværd.

Men til forskel fra haven i Bagsværd synger lærken her i Gørløse og det uanset om det regner eller solen skinner. Og jeg elsker det! Lærkesang vækker minder om stille dage alene i nærheden af marker og enge.

Jeg er begyndt at forkultivere – ja, simpelthen. Mig der hader forkultivering og alt det bøvl det bringer med sig, når småplanterne begynder at fylde og hvor det stadig er for koldt at flytte dem ud i haven.

Men, jeg har en drøm om at udnytte køkkenhaven bedre og lære, at dyrke over hele sæsonen med nye grøntsager klar til udplantning når første og andet hold er spist. Derfor har jeg meldt mig til Haveselskabets køkkenhaveskole og forsøger at følge en plan for forkultivering, såning på stedet og løbende udplantning.

Først har jeg sat gang i forkultivering af spinat og glaskål – to grøntsager som jeg altid har sået på stedet tidligere.

Det kan være lidt udfordrende at følge en skoleplan, fordi jeg har dyrket grøntsager i bedene tidligere og skal overholde et sædskifte. Og fordi jeg selvfølgelig ikke kun kan holde mig til de grøntsager som køkkenhaveskolen har leveret, jeg har også købt grøntsagsfrø til spændende nye sager som jeg har lyst til at prøve.

Indtil videre har jeg bare noteret de kommende såmåneder i en notesbog, men jeg har fået et flot exelark af min haveveninde Lene (Bag Havelågen)som vil give mig et rigtig godt overblik. Det skal jeg i gang med.

Køkkenhave 2019 – 2022

I nogle af højbedene SKAL jeg også have sommerblomster til afskæring! Jeg kan ikke leve uden cosmos, zinnia, sommerasters, vild gulerod og alle de andre, så jeg har virkelig givet mig selv udfordringer, men to nye højbede skal hjælpe lidt på systemet og så skal jeg selvfølgelig have styr på og overholde bedplanerne.

Heldigvis tager jeg det ikke så tungt hvis noget kommer til at gå i vasken, men jeg elsker at lære nyt og det er nyt for mig at skulle være så disciplineret med at forkultivere grønsager og dyrke flere hold samme sted.

I dag er det prikletid for glaskål og spinat og hvis jeg vil ud i regnen kan jeg vidst roligt så hestebønner og radiser, for temperaturene er som nævnt forårsagtige og de to kan godt tåle lidt kulde.

Kuldetålende grønsager udpriklet

Uden for Køkkenhaveskolen har jeg allerede i januar sået Vintersalat, Rapini, Vinterbroccoli og Vinterærter og de er alle spiret ude i det lille drivhus. Det er kun lidt over en uge siden der var nattefrost derude, men småplanterne var ikke berørt af det. Ærterne står fint i plugbox, de andre småplanter blev priklet i sidste uge.

Det var en hilsen fra haven her, jeg glæder mig meget til jeg kan vise jer nogle flere forårsblomster, hyg jer derude.

One Comment

  • Carina

    Låter spännande med kurs i grönsaksodling. Jag har också infört en 6-årig rullande växtföljd men det är en utmaning när jag varje år behöver ha två bäddar med till exempel kål. Och det förskjuter hela tanken. Men tror jag hittade en lösning förra året… Blommor bland grönsaker är bra och det lär förvilla en hel del olika skadedjur som kållarver.

    Ha det gott! Carina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *