Glashuset

Det er efterhånden to måneder siden jeg rengjorde glashuset og gjorde det nogenlunde klar til forårshygge. Siden har vi haft mulighed for at hygge derude, men det har været koldt især om natten og noget af pladsen derude har været optaget af de forspirede tomatplanter og agapanthus som jeg ikke turde sætte helt ud i kulden.

Som I kan se på det lidt forvredne foto er der både kommet gardiner og en lampe op herude.

Ignorer venligst ledningen – den bliver pænere

Plantevæggen kom op for en måneds tid siden og planterne er begyndt at vokse. Det er stueplanter som er i kasserne og de fik et chok over nattemperaturerne – de blandede Efeu kan jo plantes udenfor, men blev hentet i et varmt drivhus. I de to nederste kasser som du ikke kan se er der plantet bregner. Jeg glæder mig så meget til at mit lille arrangement lidt ligner plantevæggene i Longwood Garden, som du kan se her.

Der er vandingssystem til kasserne, men første og eneste gang jeg satte gang i det, sev vandet lynhurtigt igennem hver kasse ned til den nederste kasse, hvorefter vandet plaskede ud på gulvet… Så nu vander jeg med vandslange, det er nemmere at dosere for nu ved jeg jo at der ikke nødvendigvis skal vandes i de nederste kasser.

Oliventræet

Jeg lægger op til middelhavsstemning herude. Som de to forrige år har jeg oliventræ, figentræ og fersken i krukker og nu har jeg også fået mig et dejligt citrontræ og en lille eucalyptus. Her er en vidunderlig duft, når man træder ud i dette dejlige rum.

Figen- og ferskentræ
Citrus og Eucalyptus

Og så er der småplanterne blomster og krydderurter. Jeg måtte ud og købe nye pelargonier og rosmarin – de klarede ikke vinteren, men det gjorde både Camelia og Corokia derimod.

Zolane pelargonia
Zolane pelargonia, jeg tror at det er Prins Nikolaj

I den weekend der står for døren skal jeg plante i det nye gamle drivhus og jeg glæder mig meget til at vise det til jer. Det er blevet så fint, men jeg vil allerede nu afsløre at der IKKE blev bygget op ad et lille haveskur. Årsagen får du med næste indlæg.

Hvordan står det til i dit driv-, glashus / orangeri? Er du igang med tomater og alt det andet?

Rigtig god weekend, vejret tegner godt så der bliver travlt i haverne.

15 Comments

 • Madame

  Hvor er det smukke billeder! Jeres glashus er utroligt indbydende både som drivhus og hyggerum. Hvor er det fint med plantevæggen, og jeg kan forstille mig duften fra alle planterne. Hvis jeg havde lidt mere overskud, ville jeg få bygget et glashus som jeres 🙂
  Mit glashus er jo min store entré med glas i taget. Det er i øjeblikket fyldt med stiklinger og forårsblomster, som jeg ikke tør sætte ud endnu på grund af det kølige forår. Jeg laver blandt andet stiklinger til venner og bekendte af mine sommerfuglebuske.

  • Lisbeth

   Tak Gitte,
   Jeg kan forestille mig hvor dejligt det er med en stor entré med glas i taget og det er jo perfekt til dine stiklinger og forårsblomster.
   Dine venner er heldige at få sommeerfuglebuske af dig 🙂

 • Lisbeth

  Ja men det ser da fint ud, og dejligt med duft, når man kommer ind. Det er der også i min pavillion, fordi den blomstrende rhododendron dufter fantastisk. Bent kan ikke lide duften, men jeg går gerne derind for at snuse den til mig. Jeg lukker også gæster ind, så de kan fornemme den, Bent går ikke gerne derind 😉 han har pollenallergi. Jeg har ikke sået noget, jeg er ikke vild med at prikle, jeg har heller ikke tiden til det. Så vil jeg hellere gå rundt med et hakkejern 🙂 Et par tomatplanter vil jeg nok have, selvom Bent heller ikke er begejstret for dem. Jeg elsker duften af tomater.

  • Lisbeth

   Hej Lisbeth
   Der er utrolig forskel på hvordan vi klarer dufte, så lidt uheldigt at du og Bent ikke er helt på bølgelængde der 🙂 Jeg er selv meget følsom over for parfume og måtte for nylig levere en hårbalsam tilbage, da jeg ikke kunne være i nærheden af mig selv…
   Duften af citrusblomster sender mig direkte tilbage til min læretid i gartneri, hvor vi lavede mange citrusplanter – den duft elsker jeg!
   Jeg er heller ikke til prikling og sætter småplanterne direkte ud i bedet inden længe. Idag har jeg sået en del sommerblomster ude på stedet, det vil jeg hellere og så vente lidt på blomstring, her er så meget andet i blomst.
   Jeg elsker også duften af tomater og smagen ikke at forglemme 🙂

 • Marie

  Det er rigtigt hyggeligt at læse om og se billeder af dine mange gøremål i glashuset. Vi oplever vist allesammen i år, at kulden har sat en bremseklods i de ting, vi drømmer om, der skal ske.

  • Lisbeth

   Tak Marie,
   Jeg er glad for at du kan lide at følge med her 🙂
   Kulden har bremset os alle i flere ting, men det ender som regel godt for det meste i haven.

 • Lisbeths Haveblog

  Det ser skønt og sydlandsk ud. Det er flot, at du kan holde middelhavstræerne og -buskene så fint. Jeg husker ikke, om du har varme derude om vinteren. Jeg er slet ikke til alt det med spiring, tomater osv., så jeg driver den bare af.
  Plantevæggen er interessant. Hvad er det for en?
  God weekend til dig også.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth

   Jeg har ikke varme i drivhuset om vinteren, men under den værste frost smed jeg et par tæpper over oliventræet. Figen og fersken klarer det fint uden. Jeg har tidligere haft et bobleplasttelt til de sarte planter, men gad ikke den vinter der lige er gået. Det betød at jeg mistede mine duftpelargonier for jeg kunne åbenbart ikke passe dem inde i varmen….
   Næste vinter må det nok op igen til ære for citrustræet og de andre som jeg lige har købt.
   Plantevæggens producent hedder Minigarden og jeg har købt den hos HokusKrokus. Jeg er meget spændt på den og håber at den bliver god. Jeg tænker at den skal overvintre på badeværelset.
   Mange hilsner Lisbeth

 • Elna Slot

  Hvor ser der smukt og hyggeligt ud i dit glashus. Jeg beundrer især alle dine lerpotter og krukker. Jeg kan sagtens forestille mig, hvor skønt der dufter.

  Hilsen Elna

 • KirstenLN

  Hvor ser det hyggeligt ud – sikke en skønt rum! Jeg har desværre ikke drivhus, kun sådan en art plantereol med plastovertræk, og selvom der er plads til en stol i midten er det ikke så hyggeligt i det lille plasttelt. men plantemæssigt er det et godt køb. Imens drømmer jeg om drivhus – men der skal lige rives en garage ned først…

  • Lisbeth

   Man må starte et sted og da er en plantereol med overtræk et godt sted at have sine følsomme planter i.
   Og så er det dejligt at drømme om den tid hvor garagen er revet ned imens:-)

 • Ulla

  Der ser utroligt skønt ud i jeres glashus, du er dygtig til at indrette og skabe middelhavsstemning – fine krukker og lertøj også.
  Det er imponerende at man kan have eksotiske træer i uopvarmet drivhus (er det ikke det) – måske er det knapt så koldt, fordi den ene side er op ad jeres hus?
  Plantevæggen er da skøn, det bliver et brag af et grønt indslag.
  Tomater skal man da have, hvis ellers man orker arbejdet. Jeg har heldigvis Mr. M 🙂

  • Lisbeth

   Egne tomater skal man nemlig have, godt at Mr. M orker 🙂
   Drivhuset er uopvarmet og her var ned til -9 grader. Det betyder meget for temperaturen at huset står op ad væggen og at der er brøstning hele vejen rundt, men det vil ikke være muligt at opbevare et citrustræ som mit nye her uden lidt varme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *