Smukt efterår
Jeg er i haven i disse dage. Vejret er rigtig novembergråt og det er råkoldt, men jeg har ikke haft tid til at lægge forårsløg og gøre bedene klar til vinteren før nu.
Det er så smukt og gyldent derude, især bøgehækken lyser med gyldne farver, men græsserne står også meget smukt nu. Få stauder som f.eks. gåseurt og sporebaldrian blomstrer stadig så fint.
Inden forårsløgene bliver lagt går jeg bedet efter og fjerner nogle af de stilke som er væltet og knækket. Buxbombuskene får en let studsning og det har de gulpladede blærespireabuske også fået, de er smukke formklippede.
I det hvide- og gule bed har jeg lagt hvide og gule tulipaner, bl.a. de tidlige hvide Purissima.
Jeg har endelig gravet mine Dahliaknolde op. De stod i bedet med liljeblomstrende tulipaner og hvert år lægger jeg lidt løg i de huller, hvor Dahliaerne har vokset. Knoldene bliver ret store på en sæson og det er uundgåeligt at beskadige nogle tulipanløg under plantning og opgravning af Dahlia. Jeg plejer at dække bedet med gran fra juletræet.
Det er nu tre år siden første spadestik til huset blev taget på det sted hvorfra ovenstående billede er taget, det er meget specielt at se billederne af grunden fra den dag nu hvor vi har vænnet os til vores frodige have. Der går ikke mange dage imellem hvor vi taler om, hvor glade vi er for at bo her.
Der er stor farvemæssig forskel fra det lange bed langs hækken og til bedene i baghaven. Det skyldes nok at jeg har valgt flere rødbladede planter og en stedsegrøn hæk. Græsplænen gør også sit til at mørkne udtrykket.
Hjortetaktræet i baghaven har som det plejer været utrolig smukt i efterårsdragten. Det er et træ som deler vandene for og imod, da det skyder mange rodskud, men jeg er vild med det. Det er gået op for mig at det også kaldes sumaktræ, men jeg ved ikke om frøene er de samme som man køber som krydderi. Måske kan I hjælpe med at opklare dette for mig?
Apropos græs. I august lagde vi rullegræs foran bøgehækken ud mod vejen og det har været alle pengene værd. De 30 cm fra fortovsfliserne og ind til hækken var svære at holde fri fra tidsler, kvikgræs og mælkebøtter og nu har vi en smuk grøn kant, hvor det ukrudt som dukker op ikke ses på samme måde.
Den gode beslutning medførte at jeg i oktober besluttede at lægge rullegræs og fjerne perlesten langs hækken på nordsiden af huset. Jeg har lagt scilla, sneryd og bluebells langs hækken, de vil alle så sig flittigt med årene og det vil blive smukt med et blåt tæppe. Desværre er jorden på denne side af huset meget kompakt byggegrund, men jeg tænker meget over hvordan jeg skal få skabt nogle plantegrupper og jeg tror at det bliver næste års projekt.
Idag venter endnu en havedag og den kommer til at gå med nedklipning i køkkenhaven og lægning af de sidste forårsløg og derefter kan vinteren bare komme.
God valgdag til jer.
9 Comments
Lisbeth
Det ser så fint ud, tænk at der kun er gået tre år siden der blev gravet ud til byggegrund. I er nået langt, det er godt at høre, at I er tilfredse med det nye sted. Hjortetakstræet er flot, men jeg synes, det er lidt voldsomt med alle de rodskud. Det ser ud til at være en god idé med rullegræsset, og det bliver flot, når scillaer osv. begynder at farve det blåt.
Lisbeth
De tre år er fløjet afsted og der er vendt op og ned på vores liv. Mht. hjortetaktræet skal rodskuddene holdes nede med hård hånd og en skarp spade. Indtil videre er det ikke nødvendigt, men jeg er opmærksom på det.
Jeg glæder mig til det blå tæppe, men der går nogle år og på den anden side må tiden ikke gå for hurtigt 🙂 kender du det?
Lisbeths Haveblog
Jeg er næsegrus af beundring over hvor meget du/I har nået på få år. Det skyldes helt sikkert solid planlægning 🙂
Rullegræsset lyder som en genial ide på et par udfordrende steder.
Det er rigtig interessant at se farveforskellen, som du viser med og uden græs og stedsegrøn hæk m.m. Det er utroligt, hvad man kan gøre med sit plantevalg. De gyldne farver inkl. bøgehækken er jeg vild med her i efteråret. Senere på vinteren kunne jeg forstille mig at det er det grønne look, der drager mest. Godt at have noget forskelligt.
Mange hilsener Lisbeth
Lisbeth
Tak 🙂 Jeg vil ikke lægge skjul på at jeg har planlagt meget her. Du nævner lige præcis det der er min hensigt med haverummene, at der skal være noget at se på i fem sæsoner. Heldigvis står bøgehækken flot igennem hele vinteren, men de gyldne staudetoppe og græsser i det lange bed lægger sig ned i løbet af vinteren og de stedsegrønne træder frem 🙂
FrkAnemone/Ulla
Det er skønne billeder fra jeres novemberhave, som ser ud til at have meget at byde på stadigvæk. En bøgehæk har faktisk to smukke sæsoner, så det er jo et fortrin. Det er så livgivende at lægge forårsløg. I år har vi dog ikke lagt helt så mange som vi plejer, men Kenzo-kassen er sat til med 100 Blue Diamonds og bedet ved havedammen med Angelique.
Jeg beundrer også virkelig hvor meget I har fået frem i haven på de 3 år og små justeringer som rullegræs gør det fint.
kh Ulla
Lisbeth
Et tredje fortrin ved bøg er at der er blade på hele året og for vores vedkommende er det dejligt nu når vi bor på en hjørnegrund. Lidt friske forårsløg må der til hvert år og 100 Blue Diamonds er også en sjat 🙂
Jeg er glad for at her stadig er behov for justeringer for jeg har ramt forbavsende godt mht beplantningen og placering af stauder i forhold til hinanden – men som sagt kan her heldigvis stadig optimeres 🙂
Elna slot
Det er blevet så fint med græskanten langs den gyldne bøgehæk.
Jeg holder også så meget af hjortetaktræer, og jeg tager gerne al besværet med rodskud med. Det er utroligt, så stort dit træ er blevet på tre år.
Hilsen Elna
Lisbeth
Mit hjortetaktræ består af to planter – et træ som jeg købte til haven i bagsværd og et rodskud fra “Netteslillehave” – der er stor forskel på de to og det er træet som jeg har købt der blomstrer så flot.
Græskanten er vi glade for, den satte prikken over iet ud mod vejen:-)
Pingback: