Havebøger til ønskesedlen (ikke sponsoreret )

Tiden for den såkaldte Armchairgardening nærmer sig. Jeg synes, at haven skal have sig en tiltrængt pause for graveri og roden rundt med planter og at den bare skal nydes ved daglige haverunder og inde fra husets vinduer.

Jeg plejer at blive træt af havearbejde på denne tid af året – sådan har jeg det ikke helt mere, men jeg tror at det skyldes at jeg ikke mere flytter så meget rundt på planterne i denne have. Indtil videre synes jeg at det fungerer som jeg havde tænkt og det er små ting som skal justeres, men jeg ser frem til en periode, hvor jeg kan læse og finde inspiration i mine havebøger.

Foto fra sidste år – så langt er jeg slet ikke i år

Jeg har mange havebøger som jeg er virkelig glad for og som inspirerer mig meget, nogle af dem vil jeg fortælle om her og jeg vil pointere, at bøgerne er købt og betalt af enten mig selv eller af min familie.

“Det nya trädgårdslandet” af Hannu Sarenström.

Jeg kender til Hannu Sarenström fra hans blog som jeg har fulgt i mange år og fra svensk TV. Mere kendt blev han i Danmark for publikums showhavefavorit og han vandt sølv for samme showhave som han designede til Haveshowet CPH Garden i 2019.

I “Det nya trädgårdslandet” fortæller han om sin flytning fra Sverige og hans elskede Kinnekulle til Langeland i Danmark, om naturen og gården som han absolut måtte eje og om den nye begyndelse et helt fremmed sted. Jeg nyder at læse om hans tanker og tilgang til ændringer i den eksisterende have, om køkkenhavens tilblivelse og om grøntsagsdyrkningen. Og jeg morer mig over hans beskrivelse af de måbende naboer og hans skønne måde at integrere sig på.

Dette er en bog om haveglæde og jeg bliver glad når jeg læser i den.

Jeg mener at bogen bliver oversat fra svensk til dansk og dermed bliver den vel også tilgængelig i danske boghandler. Jeg købte direkte via Hannus instagramkonto.

“The Thoughtful Gardener” af Jinny Bloom.

Jinny Blom er havedesigner og i bogen får man indsigt i hendes tilgang til faget. Hun har designet mere end 250 haver i hele verden og havestilen kan være romantisk, formel o.s.v. men vigtigt for hende er det at tage miljøet og naturen med i betragtningerne når hun designer. Designet skal kunne holde i længden, være til at vedligeholde for ejeren og ikke vælte fordi naturen tager over nogle år efter den er anlagt.

Jeg købte bogen i England på samme tid hvor jeg skulle tegne og anlægge min nuværende have og jeg er virkelig inspireret af den tilgang til havedesign som Jinny Blom beskriver. Hvis man kan lide at flytte rundt på og forny sine bede og planter, tror jeg også at man kan lide at læse bogen, man behøver ikke nødvendigvis være havedesigner.

Mette Krulls “Garden Friends Denmark” fik jeg i fødselsdagsgave i september.

Mette Krull har jeg kendt i en del år via havebloggerverdenen, hvor hun havde bloggen Krulls Krukker, jeg har også været så heldig at besøge Mette og se hendes skønne have. Mette er fotograf og er specialiseret i at fotografere blomster og planter og bogen er fyldt med smukke og stemningsfulde billeder.

Vi bliver præsenteret for 12 danske haver samt deres ejere (her iblandt Mettes egen have) og vi får et indblik i ejernes haveglæde. Det er altid hyggeligt og inspirerende med den form for havevandring, synes jeg.

Bogen er skrevet på engelsk, hvilket også fremgår af dens titel.

På min egen ønskeseddel her til jul står endnu en havebog, denne gang en ny revideret udgave “The Garden Book” af Toby Musgrave. Endnu en bog fyldt med havedesign fra hele verden.

Jeg ser, at jeg tidligere har skrevet et indlæg om havebøger til ønskesedlen og faktisk hører de stadig blandt mine mest læste havebøger, så hop over og læs om dem også.

God første søndag i advent til jer.

8 Comments

 • Lisbeth

  Jeg kender heller ikke de bøger. Jeg må tilstå, at jeg ikke læser meget i havebøger længere. Det gjorde jeg i de første år, hvor vi anlagde haven. Jeg har en del stående i reolen, men kigger som sagt ikke meget i dem. De flittigst brugte er rosenbøgerne og dem, der handler om rhododendron, men det kan vel ikke undre. 🙂 En bog af Jørn Dannesbo Skov- og Surbundsbedet har jeg også haft meget glæde af.
  Da jeg så indlægget på Facebook, troede jeg, at du ville sælge nogle af dine havebøger 😉 men sådan var det ikke.

  • Lisbeth

   Jeg tager jævnligt mine bøger frem, de er en dejlig afveksling til facebook og instagram.
   Haha, jeg har faktisk solgt nogle havebøger for nogle år siden, et par har jeg fortrudt senere.. Man får sine favoritbøger og der har jeg en del. Jeg kender godt Jørn Dannesbo Skovs bøger, de er gode:-)

 • Marie

  Tak for anmeldelserne. Det er så ærgerligt at blive skuffet over en ny bog, man har glædet sig til at fordybe sig i. For mig har den perfekte gave og en skønsom blanding af facts og billeder. En ren billedbog er efterhånden ved at være triviel.

 • Elin

  Hej Lisbeth! Mange tak for en skøn blog. Jeg arbejder ved SkiltDirect, som er et svensk/danskbaseret skilte- og etiketfirma. Grunden til at jeg kontakter dig, er at vi er interesserede af din blog, og jeg vil så forhøre mig om du ville være interesseret i et potentielt samarbejde. Du er meget velkommen til at kontakte mig på order@skiltdirect.dk. Jeg glæder mig til at høre fra dig, og få mulighed til at præsentere samarbejdet nærmere.
  De bedste hilsner,
  Elin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *