Tre havebøger til ønskesedlen – ikke sponsoreret

I år er det første gang i efterhånden mange år, hvor jeg ikke har en havebog på ønskesedlen. Det er ikke fordi jeg ikke ønsker mig flere, men jeg synes at min familie skal have lov at vælge imellem nogle andre ønsker for en gangs skyld.
Hvis du endnu ikke har skrevet ønskeseddel og kunne have brug for et par havebogsanbefalinger får du tre forslag her – alle tre bøger har jeg fået i år.

The Art of Gardening af R. William Thomas
– fik jeg i fødselsdagsgave i september.  Jeg går meget op i  at skabe en plantesammensætning som i et samlet hele udgør en form for billede, med farver og former som kompletterer hinanden.  I denne bog er der så meget inspiration som kan overføres til en mindre have eller et enkelt bed.

Chanticleer ligger en halv times kørsel fra Philadelphia (pokkers at jeg ikke lige havde fanget det da vi var der sidste år).  Haven er delt i områder som hver har et tema – en skærehave, en køkkenhave, en skyggehave, en ruinhave m.fl.

Den første del af bogen omhandler havens tilblivelse og design. Anden del af bogen handler om planterne. Teksterne ledsages af smukke billeder af f.eks. belægning, bark på et træ, tæt på en blomst eller der zoomes ud og man får mulighed for at se hvor smukt et enkelt træ kan være med sit særlige kendetegn, barken, blomsten, bærret eller høstfarven – det som gør planten værd at plante for at komplettere. 

Det er havens gartnere som fører os igennem havens anlæg og fortæller om valget af planter og design. Og man følger haven over et år og oplever dermed hvordan et område topper om foråret og et andet om efteråret o.sv.


Nordiske haver af Claus Dalby
– købte jeg da den udkom i foråret, fordi jeg havde luret at bogen bl.a. indeholdt et afsnit om Ulf Nordfjells egen have langt mod nord samt et afsnit af Tage Andersens Gunillaberg – to personer som jeg  beundrer jeg meget. 

Men bogen rummer mange andre spændende haver end disse to. Her er endnu en bog til glæde og inspiration for de der holder af emnet havedesign vil inspireres af design og planter og et ekstra plus er at bogen er ikke kun er dedikeret til ét havetema. 
Claus Dalby tager os på tur i forskellige nordiske haver og han er tilbage til stilen i sine første bøger Havedrømme I og II samt Hemmelige haver, hvor vi ser vidt forskellige havetyper og fællesnævneren “Nordiske” favner bredt.
Dejligt, og en bog lige efter mit hjerte. Claus Dalby har et kæmpestort netværk inden for haveverdenen og han kommer virkelig omkring mange smukke haver. Tak fordi han deler dem med os.
Havernes ejere har sans for at skabe haver som falder ind i landskabet og/eller harmonerer med grundens bygninger og det er efter min mening vildt inspirerende.  Bogen er spækket med store lækre billeder.

Cottagehave Tante Grøns haveunivers af Jytte Aggerholm Justesen
– er et must for en person som mig. Jeg elsker at beskæftige mig med have. Jeg bliver fyldt at en glæde og en følelse som jeg ikke kan beskrive med ord, når jeg ser planter i sammenhæng i en have eller når jeg færdes i naturen. Jeg fyldes af en ro og en tilfredshed når jeg ser et landskab.
Den glæde og den følelse kan Tante Grøn alias Jytte beskrive med ord så smukt og så præcist, at jeg næsten tror at hun har været inde i mig.

Tante Grøn har en mission med sin bog – hun vil dele sin havebegejstring med andre, lære andre om hvordan man kan skabe sin egen Cottagehave. Ingen behøver nødvendigvis at pløje hele græsplænen op og gøre som hun har gjort på sit skønne sted i Flade, men alle skal have lov til at mærke den glæde det er at have en smuk blomsterblanding i sin have. 
I bogen fortælles om den historiske baggrund for Cottagehavestilen og vi læser historien om Jyttes egen have i Flade som blev forvandlet fra en almindelig landbohave til den blomsterrige have den er idag, før hun egentlig vidste, at der fandtes et navn for den stil. 
Det er medrivende og dybt rørende at læse om havens betydning for Jytte og hvordan hun også i svære tider bruger arbejdet i haven til at holde sig oppe, om hvordan hun f.eks. plantede hundredevis af narcisser på græsskråningen i en sorgfuld periode i hendes og familiens liv.
En del af bogen omhandler elementerne som gør et haverum – et fundament, havens stier, havens vægge, havens tag og der er også afsat plads til en del om planterne som hører til i en cottagehave. Alt det dejlige læsestof ledsages af utrolig smukke billeder fra haven i Flade. 

9 Comments

 • marie

  På min ønskeseddel står Monty Dons seneste bog, som har fået fine anmeldelser. Det er ellers efterhånden ikke helt let at finde havebøger, som kommer helt op at ringe, sådan som de tre, du beskriver, tydeligvis gør for dig. Dalbys bog er flot, men de utallige billeder oversvømmede mig nærmest, da jeg læste den, så jeg fik bladret forbi Nordfjells have helt uden at registrere det, selvom det netop var den, jeg først og fremmest ønskede at finde.

 • Sussi.Sussinghurst

  Tak for at du deler… jeg mangler sådan set ikke juleønsker til mig selv, men overgartneren…. puhaaa, det er altså ikke så nemt, det er ikke ham der er den store haveentusiast, så haveting har ingen interesse, og da slet ikke havebøger, han er sådan set også ligeglad med om han får nogen gave… men det SKAL han altså ha', basta….. hvis jeg ellers kan finde på noget…

  • Countryliv

   Jeg håber at du finder en rigtig god julegave til overgartneren, for ingen jul uden gaver (Den der med at mænd ønsker sig en sød kone til jul – det kan de godt glemme… hahaha :-))

 • Frk. Anemone

  Det er dejligt at få havebøger, i år har jeg ønsket mig Nordiske Haver til min samling af Claus Dalby bøger. Den første bog, du omtaler ser også god ud, den vil jeg notere mig.
  Jeg håber du får nogle af dine ønske opfyldt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *