Sidste års projekter

Det første lille projekt som vi lavede i 2022 var sandkassen til børnebørnene. Det var lidt grænseoverskridende at placere sådan en på træterrassen, men det har vist sig at føje yderligere stemning til udendørslivet, når ungerne er her. Og placeringen tæt på huset gør at den bliver brugt i al slags vejr og hele året.

Næste lille byggeprojekt blev til lige efter sandkassen. De to små pæretræer som jeg skrev om her trivedes ikke helt godt på hjørnet af terrassen. Grundvandet står højt her når det ikke er hedebølge og da jeg plantede træerne så jeg hvordan vandet havde svært ved at synke, når plantehullet blev fyldt op.

Træernes skudspidser så ikke pæne ud og jeg besluttede at hæve træerne op i et højbed og at sætte et lille hegn op til at skabe lidt læ.

Hegnet giver også rumfornemmelse på terrassen og det fungerer virkelig godt.

På nordsiden af huset var der også brug for en ændring. Måske husker I at denne stribe allerede har været igennem en ændring i efteråret 2021?

Som jeg i andre indlæg har fortalt, var jorden her ikke grubbet og stykket efter lågen har stået under vand flere gange i vintermånederne. Derfor besluttede jeg at glemme de penge der var brugt til rullegræs og lave et skyggebed.

Jeg orkede ikke at fjerne græsset igen, men fik Flemming til at bore nogle dybe drænhuller over hele bedet. I hullerne blev fyldt grove planterester, smågrene og sten og det hele blev toppet med noget god jord. Jeg har plantet hortensia, bregner og andre skyggetålende stauder og jeg glæder mig til at se det udvikle sig i år. Farverne i bedet er fortrinsvis limegrønne og cremefarvede, der skal gerne være lyst på denne mørke side af huset.

Da jeg i sin tid tegnede haveplanen, ønskede jeg et espalier eller en portal imellem køkken- og frugthaven og blomsterhaven og den tanke kunne jeg ikke slippe. Så i år skulle det være og for at det ikke skulle være løgn endte det med at blive en pergola med tag af kastaniehegn der kaster flimmerskygge ned over stien.

Jeg er glad for den port og jeg glæder mig meget til at se en Akebia, en Clematis og en stikkelsbærkiwi kravle rundt i toppen.

Årets største projekt har betydet en stor forandring på husets udseende fra indkørselssiden. Flemming har lukket carporten og vi har nu en garage.

Med garagen har vi fået opbevaringsplads til mange af mine haveting, mine havekrukker, kompostkværnen – sager som står i haven det meste af året, men som ikke tåler frost.

Da vi besluttede garageprojektet var det udelukkende for at få opbevaringsplads så tingene kunne komme ud af skuret, men vi havde ikke forestillet os at det ville blive så pænt og ordentligt at se på. Godt nok mangler her nogle grønne planter til at bløde stemningen op, men det råder jeg bod på til sommer.

4 Comments

 • Elna Slot

  Det var spændende at læse om nogle af haveårets store projekter.
  Pergolaen er blevet så flot. Det var en god ide med kastanjehegnet.
  Den lukkede garage er pæn og praktisk. Og den bliver endnu flottere, når du får den pakket ind i grønne planter.

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Tak Elna
   Man skulle jo ikke tro at vi kan blive ved med at finde på, men især pergolaen har været et ønske for jeg har altid ønsket mig en Akebia.
   Det er tydeligt at garagen behøver grøn indpakning 🙂
   Hilsen Lisbeth

 • Marie

  Det lover godt for blogåret 2023, at du allerede har lavet op til flere indlæg. Der er tydeligvis sket mange store forandringer i jeres have i det forløbne år. En garage i stedet for en carport må være guld værd, og at få de to træer flyttet et sted hen, hvor de trives, må virkelig være tilfredsstillende. Der er ikke noget mere uskønt end planter, som ikke trives.

  • Lisbeth

   Ja, du gav mig et fint skub 🙂
   De to pæretræer var for dyrebare til bare at lade dem gå til.
   Garagen er guld værd, vi har jo en del der skal vinteropbevares og det er så kedeligt hvis det skal bunkes op i glashuset, det vil vi gerne have mulighed for at bruge på de solrige vinterdage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *