Frugt- og bær i haven

Der er da bare alt for længe siden jeg har skrevet her og jeg tænker på hvad indlægget så skal handle om? Foråret og arbejdet i haven eller – nej jeg vælger at fortælle lidt om de forskellige frugttræer og bærbuske som jeg efterhånden har fået plantet i haven.

Den spiselige have er heldigvis på vej op igen og lad mig begynde med de oplagt spiselige fornøjelser – så må andre tage sig af informationen om spiselige rødder, skvalderkål, mælkebøtter o.s.v.

Det er så dejligt at kunne gå rundt i haven og plukke og smage på både frugt og grønt og jeg har efterhånden fået samlet mig et pænt varieret udvalg af frugttræer og bærbuske, som jeg jo så også håber på vil give frugt og bær. Hvor jeg i min oprindelige haveplan havde en decideret frugt- og bærhave imellem køkkenhaven og prydhaven, har jeg nu udvidet og plantet flere, hvor jeg har plads og hvor det giver mening.

Netop nyplantet er to kirsebærtræer, som skal vokse sig store og forsyne os (og fuglene) med søde kirsebær. I Mors dags gave fik jeg af mine drenge et gavekort til den nærliggende planteskole og da jeg i noget tid har tænkt på et kirsebærtræ var det med målrettet mine, jeg drog afsted for at hente det. Mit mål var et selvbestøvende af sorten ‘Stella’ (for det kender jeg), men ved en fejl endte jeg med at komme hjem med et af sorten ‘Butlers Rothe’ og først da det var godt i jorden gik det op for mig, at det ikke var selvbestøvende! Lang historie kort er jeg nu endt med endnu et kirsebærtræ, dette er sorten ‘Lapins’.

Så hold da op hvor får vi mange kirsebær – og det forhåbentlig om ikke så mange år!

Det er med vilje at jeg har valgt træer som ikke er podet på dværgstamme, for jeg synes, at her gerne må komme højde i haven.

Sidste år købte jeg to fine pæretræer hhv. ‘Conference’ og ‘Clara Friis’ som jeg virkelig glæder mig til at smage. Det bliver dog ikke i år, for der er ingen blomster at bestøve. Jeg er bestemt ikke ekspert i frugtavl, men jeg har tidligere haft pæretræer og de var længe om at etablere sig og sætte blomster. Umiddelbart har jeg ikke ville klippe i de små træer, men jeg forestiller mig at holde dem lidt flade og espaljeagtige.

De fire æbletræer som jeg plantede i havens første år, trives og blomstrer smukt lige nu. De leverede fine og lækre æbler sidste år og det passer perfekt til vores husholdning, at de som spindeltræer ikke leverer oceaner af æbler.

I samme række som æbletræerne står pærekvædetræet og blomstrer smukt lige nu. Det bærer oceaner af frugter. Umiddelbart troede jeg, at frugterne kun kunne bruges til kvædemarmelade, men min nye haveveninde her fra vejen har lært mig, at kvæderne sagtens kan spises rå og det vil jeg prøve i år.

Blommetræet Quillings Reine Claude har blomstret sparsomt i år, men jeg håber da at det vil give et par af mine absolut favoritblommer, jeg har i hvert fald været ude med bestøverfingeren. Igen har jeg ikke behov for overvældende frugtsætning og masser af nedfaldsfrugt, men en portion som rækker til et glas blommemarmelade og nogle i hånden til fortæring på stedet er fint for mig.

I denne sommer klipper jeg noget af blommetræets grene, jeg synes, at det godt må have lidt kortere grene imellem delingerne, så det bliver et lidt mere kompakt træ.

I denne frugt- og bærafdeling vokser stikkelsbær, solbær, honningbær og hindbær.

Solbærbusken undgik som den eneste opstammede bærbusk angrebet af stikkelsbærbladhvepse sidste år. En af stikkelsbærbuskene lever også og jeg håber virkelig at den kommer sig. Jeg er opmærksom på larver under bladene og i år kommer jeg ikke til at plante nye ribs og stikkelsbærbuske. Solbær er også dejlige især til æbleskiver og sjovt nok gider fuglene dem ikke.

I det tidlige forår købte jeg to bitte små honningbærbuske, som har fundet sig godt til rette. Honningbær kræver også to forskellige sorter for at få et ordentlig udbytte og da jeg overhovedet ikke kender smagen af honningbær, har jeg valgt sorterne efter beskrivelserne, dog bevidst efter sorter opdrættet i Canada (fremfor Sibirien)

Mine tre hindbærsorter Polka, Autum Bliss og Tulameen har fået selskab af en gul hindbær som jeg har fået af min førnævnte haveveninde. Jeg har stort udbytte af mine hindbærplanter og det er vel også et af de bær jeg har størst fornøjelse af at bruge til desserter og marmelade og så er det bare en himmerigsmundfuld man får når man står i et vildnis af høje planter og spiser på stedet.

Jeg synes, at jeg skal have jordbær i haven, men de små rækker jeg har giver kun jordbær til at nyde på stedet. De tager for meget plads, hvis der skal være til måltider eller til fryseren og der må jeg indrømme at jeg ikke vil prioritere pladsen til dem. Lidt har dog også ret og det er en fornøjelse at gå med børnebørnene og se dem opdage et jordbær og at give dem lov til at plukke det.

Jeg elsker blåbær og drømmer om at plukke en skålfuld. Indtil nu har jeg fire blåbærbuske hvoraf de to er de store amerikanske blåbær. Jeg har læst, at de rent faktisk kan give smagfulde blåbær og det håber jeg vil ske her. Jeg er åben for at udvide bedet med flere blåbærbuske. M.h.t. blåbær er flere sorter også nødvendige for at få en god bestøvning og høst og jeg har faktisk fire sorter pt.

Blandt havens bærbuske tæller også to hyldebuske med mørkt løv ‘Black Lace’ og ‘Black Beauty’. Begge blomstrer med de yndigste lyserøde skærme og leverer hyldebær.

Black Lace vokser bedst. Jeg synes at Black Beauty er utrolig langsomvoksende, eller også har jeg ikke fundet det rette sted til den, jeg har ellers flyttet den et par gange.

En vin ‘Himrod’ har selvfølgelig også fundet vej til haven. Endnu er den ung og ikke fyldt med vinklaser, men jeg fik dog smagt en lille klase søde grønne druer sidste år.

Sidste bærbusk i rækken for nu er havtorn som er lidt til den usikre side, hvad bær angår. For for at få bær kræves en han- og hunbusk og det er lidt usikkert om jeg har det. En ting er sikkert jeg har to hanbuske af sorten ‘Hikul’ som er købt til pryd, da de vokser smukt i halvkugleform og med smukke grålige blade. Jeg har desuden også hjembragt et par rodskud fra den lokale strand og har ingen anelse om hvilket køn de er. Tiden vil vise om jeg skal ud og købe hunplanter.

Forventningens glæde hersker lige nu, også selvom jeg jo ved at flere af mine frugttræer og bærbuske ikke vil levere i år. Ud over ovennævnte har jeg flere træer med frugt, nemlig sydfrugterne, men dem fortæller jeg om i et andet indlæg. Tak fordi du læste med, hyg dig derude.

5 Comments

 • Lisbeth

  Jeg forsøgte mig også med frugttræer de første år, men det har ikke været en succes. De har ikke rigtig givet frugt hverken moreltræer (kirsebær hos jer), som stærene tager eller æbletræer har givet noget. Jeg købte et Belle de boskop, der kommer ikke længere blomster på, ligeledes et blommetræ også uden blomster. Nu har vi skåret kronen af, så heller ikke i år er der blomster (selvfølgelig) Heldigvis har vi de gamle træer i haven, de dur. Og så har vi såmænd nok. Jeg håber, I er mere heldige med jeres nye træer.

  • Lisbeth

   Gad vide hvad der var årsagen til at I ikke fik blomster og frugt i træerne?
   Vores æbletræer giver tilpas med æbler, hvilket vil sige nok til at vi kan nå at spise dem. Jeg orker ikke træer som giver en masse nedfaldsfrugt. Jeg er meget spændt på pæretræerne, jeg har set nogle espalierede i en have her i nærheden, de står ret forblæst ud mod marken og havde mange frugter forrige år, så jeg krydser fingre.
   Moreltræerne kommer nok til at give og jeg er helt bevidst om at fuglene tager deres del.
   Heldigvis giver bærbuskene pænt.

 • Lisbeths Haveblog

  Det var dejligt at høre nyt fra dig. Om jeg begriber, hvordan du får plads til alt det og stadig har en præsentabel prydhave… 😮 Det lyder som paradis.
  Jeg har tre slags blåbær. Min favorit hedder Putte. Den bærer enormt godt. Jeg har også to af dem, der vist nok kaldes store amerikanske. De hedder Sunshine blue. De giver en håndfuld tilsammen om året og er ikke noget særligt. Men måske de bestøver Putte. Og så er jeg glad.
  Rigtig god fornøjelse med frugten. Jeg håber, det bliver en god høst trods tørke. Eller måske du har fået regn. (Her har vi fået i alt 20 mm siden slutningen af februar – det er snart tre måneder. Tørkeindekset må være 11.)
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth

   Det kan godt være at det hele vil virke noget presset sammen, når det vokser til om nogle år, men indtil nu er her god plads. Måske hænger det også sammen med at vi vitterlig har en stor og åben himmel over os og ikke mange træer i nabolaget.
   Jeg tror desværre ikke jeg har en Putte, men det kan jeg nå endnu:-) Jeg så at Lone Landmand havde fået mange blåbær sidste år efter at have omplantet dem og jeg håber på mere end en håndfuld.
   Vi har heller ikke fået meget nedbør, men når jeg måler fugtighed i jorden – under vores hæk og ved frugttræerne så viser måleren at der er ok fugtigt. Vi bor oven på en kilde og grundvandet står ret højt – hvis vi borer hul til en stolpe, løber vand ind i hullet, og det er jo heldigt i forhold til nyplantning, men det tærer selvfølgelig også på grundvandet her, at vi har haft tørke i snart tre måneder. Indtil videre er vi heldige – det er i højbedene tørken mærkes.
   Mange hilsner Lisbeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *