HAVENS TRÆER

Det har altid været vigtigt for mig at have træer i haven og her i et total nyanlagt kvarter, savner jeg virkelig, at der plantes noget til højderne.
Jeg er 62 år gammel og vil ikke vente ti år eller mere på at der kommer højde i haven, så vores træer er købt med lidt højde på og alle træer er typer som passer til villakvarterer – ingen af dem bliver enorme med gene for naboerne.

Hjortetaktræet (Rhus typhina) er kommet med fra Bagsværd og er egentlig to træer, plantet i samme hul – det ene et skud fra en haveveninde, det andet købt, da jeg ønskede mig et der var højere. Jeg kan lide Hjortetaktræet som vokser lidt uregerligt og det har smukt løv som flammer i efteråret.

To blodblommetræer (Prunus ceracifera ‘Nigra’) er plantet symmetrisk i hvert hjørne af hækken rundt om spejlbassinet. Træer med rødt løv er flot til de blå og violette stauder som pryder dette haverum. 

 
Nogle meter fra havens sydvesthjørne har jeg plantet en sydbøg (Nothofagus antarctica) Det er et træ som har en uregelmæssig form og ret små mørkegrønne blade. Jeg tror at det bliver meget smukt med  et langt kik til et skulpturelt formet træ. 

For enden af haven midt ud for spejlbassinet er plantet et andet træ som får skulpturel form – en tretorn (Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’). Først når syrenhækken vokser op og lukker haven af vil Tretornen komme rigtig til sin ret, men det lysegule løv gør dog at man allerede nu lægger mærke til det.
I det hvid-lysegule bed står to stk hængende Prydpære/Nordens oliven (Pyrus salicifolia ‘Pendula’) De har fået godt fat på trods af vestenvinden som løbende har hærget igennem sommeren. Mange tror at det er ægte oliventræer og det er netop det middelhavsagtige udseende som jeg holder meget af. De er placeret centreret ud for de to vinduespartier vi har mod syd, så vi har noget rigtig fint at kikke ud på indefra.
Imellem prydhaven og køkkenhaven er et lille område med frugt og bær og her har jeg plantet fire æbletræer af typen “spindeltræer”. De klippes i kegleform og skal ikke blive voldsomt store. Jeg tror at det bliver flot med en port af fire kegler. Det var oprindelig min tanke at lave en portal, men jeg tror at frugttræerne vil fungere meget bedre og mindre mastodontisk.

I frugt- og nærområdet står også min prærkvæde (Cydonia oblonga ‘Vranja’) som jeg fik i jubilæumsgave fra mine kolleger. Den kom med på plantehotel  sidste år og fik en voldsom medfart da jeg hentede det hertil i det tidlige forår, men den klarede skærene ved at smide det hold blade som den havde fået på hotellet og skød nye, da det blev vejr til det her.

Så nemt gik det ikke for blommetræet ‘Quillins Reine Claude’, hvor bladene blev flænset totalt i den hårde blæst. Alligevel leverede den én lækker blomme og viste tegn på nyt liv ved at sende små nye skud næsten nede ved basis af kronen. Jeg har ikke nænnet at beskære det i denne sommer, men ser lige hvordan det klarer vinteren og næste forår.
Ferskentræet var også på plantehotel og har holdt topformen hele vejen igennem. Det står i krukke i glashuset og har leveret lækre ferskner. Nu står det derude med smukt efterårsløv.
Det sidste træ jeg har indtil videre er et Kuglekirsebærtræ ved indkørslen. Jeg kender ikke kuglekirsebær, med det blomstrer med hvide blomster i foråret og får bær om efteråret. Jeg har ønsket et træ i kugleform ved indkørslen og valgte derfor dette, jeg glæder mig meget til at se det blomstre.

21 Comments

 • Madame

  Det var virkelig spændende at læse, Lisbeth.
  Din viden og erfaring som uddannet gartner må have været en stor hjælp, da du skulle etablere en ny have med alt det, som du holder af.
  Dine billeder er bare så smukke!

  • Countryliv

   Det har været virkelig spændende at kunne udnytte min viden og skabe en have helt fra begyndelsen. Og det er en skøn fornemmelse at opleve at planterne trives så godt. Nu glæder jeg mig til at se havens vinterform og derefter opleve når det hele folder sig ud til foråret 🙂

 • Høneballehaven

  Du har godt nok fået lukket hurtigt til, ingen kan se, at der ikke var noget på grunden for ½ år siden. Madame har ret i, at du har god erfaring, det hjælper, ingen tvivl om det. Du har allerede fået gang i flere gode træer, lad os håbe at vinteren ikke bliver hård ved dem.

  • Countryliv

   Det er dejligt som det hele er vokset og har lukket til. Det har været en god investering at få en gartner til at grubbe grunden og derefter fræse kompost i det hele, alt er jo vokset som skudt ud af en kanon. Jeg krydser fingre for at træerne klarer vinteren, om ikke andet har jeg ikke flere end at jeg kan give dem en halmmåtte eller fiberdug på sig, hvis det bliver fimbulvinter:-)

 • marie

  Haven begynder virkelig at tage form, og træerne får I jo glæde af allerede til næste år. Sydbøgen bliver stor, har vi fundet ud af, men virker alligevel let.

  • Countryliv

   Hvis sydbøgen bliver stor, håber jeg ikke at jeg har sat den for tæt på skellet, der er et par meter eller tre til hver side. Det bliver spændende at se blomster i nogle af træerne til foråret:-)

 • Lisbeths Haveblog

  Det er dejligt at se, at du tænker i højden – men selvfølgelig gør du det 🙂 Der er desværre mange, der er bange for træer i villahaver, for de er da ikke til at undvære 😉
  Jeg kan sagtens følge dig i, at du ikke har tid til at vente på, at 80 cm høje planter skal blive til træer. Sådan har jeg det også.
  Haven ser simpelthen superflot ud 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Countryliv

   Haha ja selvfølgelig gør jeg det, for træer er ikke til at undvære og jeg håber jo at være eksempel for naboerne 🙂 Tålmodighed er en dyd, siges der, men det går ikke når man gerne vil se noget frodighed.

 • Frk. Anemone

  Med alderen tror jeg at man kommer til at holde mere af træer. Det værste er at man slet ikke har plads til alle dem, man nu gerne vil have, men du har godt nok fået et fint udvalg og sikret dig en supersmuk efterårshave også.
  Det bliver dejligt at se til næste år og jeg krydser fingre for en mild vinter. /Ulla

  • Countryliv

   Det gælder nok for de fleste at de ser værdien i træer når man kommer op i alderen. Jeg har altid været lidt bidt af træer og havde jo virkelig mange store gamle træer i den gamle have. Da de begyndte at knække og vælte i storme opdagede jeg hvor tomt det var når der ikke var træer og jeg nåede også at købe en del dengang.
   Jeg drømmer også om lidt flere træer her, men jeg ved jo også at nogle af mine buske kan gå hen og nå træstatus på sigt.

 • Hos Villa Fryd/ Charlotte Neve Grün

  Hold nu op du er kommet langt i haven allerede syntes jeg.
  Man kan ikke undvære træer. Sådan har jeg det.
  Jeg er på jagt efter et kugleformet træ. Måske jeg skulle se på det kirsebær træ.
  Jeg ønsker ikke noget for højt.
  Mine yndlinger er nordens oliven. Elsker de træer. Så kan godt forstå du også har valgt dem.

  Klem og dejlig weekend
  Charlotte

  • Countryliv

   Ja, det er utroligt så langt man egentlig kan komme på et halvt år – eller mere præcist fire-fem måneder. Men jeg havde heldigvis et budget til haven:-) Jeg havde oprindeligt tænkt at der skulle stå kugleakacie ved indkørselen, men på grund af blæsten turde jeg ikke. Det er et fantastisk smukt træ, synes jeg, især hvis man klipper det ned hvert år, så kuglen ikke bliver for tung. Men Akacie knækker som glas og det duer ikke i et forblæst område.
   Jeg er spændt på kuglekirsebærtræet! Jeg elsker også nordens oliven:-)

 • havehyrden

  Jeg tænker du bliver nød til at holde åben have til foråret…så vi kan se hvor meget du har nået på så kort tid. Helt fantastisk, Lisbeth. Jeg kommer gerne og se haven og tænker at andre også gerne vil 😉 Så smukt

  • Countryliv

   Hvor er du sød! Nu må vi se, det kunne være sjovt med åben have, men vores vej er et stort pløre hvor der ikke er plads til parkering. Måske bliver det bare til et blogtræf på et tidspunkt. Om ikke andet er du velkommen til at komme og se haven:-)

 • udsigtshaven.dk

  Sikke mange flotte træer, du har fået plantet i din have. Vi fældede mange træer i vores have, da vi købte gården i 2013, da mange af dem stod for tæt på huset. Vi skal nu i gang med at have plantet nogen igen, da vi virkelig mangler højde i haven. Vi har lige været i New England og fået masser af inspiration til, hvad der vil stå med skønne efterårsfarver. En af de træer vi så mange steder, var Hjortetaktræ, så det må jeg se, om jeg kan få plads til et sted. De mest imponerende var dog Sugar Maples, så dem skal jeg også se, om jeg kan finde et sted.

  • Countryliv

   Det er desværre ofte nødvendigt at fælde eksisterende træer, når man overtager et hus, og det glæder mig at du kan se at I har brug for nye træer.
   Det må have været fantastisk med en tur til New England og altid dejligt at blive inspireret. Husk at Hjortetaktræet laver rodskud, så plant det et sted hvor det er ok med rodskud eller hvor du nemt kan meje dem ned når de dukker op. Jeg har ikke noget imod at holde rodskud væk, for træet er bare så smukt.
   Jeg måtte slå Sugar Maple op selvom jeg starks tænkte på Ahornsirup – Jeg fandt den under navnet Sukkerløn eller Sukkerahorn.

  • Countryliv

   Tak Esther – jeg er egentlig også selv overrasket over at der kun er gået få måneder. Jeg glæder mig vildt til foråret for jeg har også mange forårsløg, men må med skam melde at jeg ikke har købt nogle krokus 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *