DET HVIDE BED

På haveplanen kaldte jeg bedet Det hvide bed, men det er altså både hvidt, lysegult, lime, gråt og blåt… Jeg kan ikke nære mig, for jeg er jo nødt til at eje mine favoritter og de er ikke kun hvide…
Hensigten med dette bed, er at det skal “lyse op” ud for vores store glaspartier i stue-alrummet og det kommer det til for hovedparten af planterne er hvide, lysegule og lime.

Jeg har ikke vist så meget fra dette bed, da det har været svært at fotografere. Dels var der på sydsiden af huset et værre mix af opstablede haveting, bigbags med grus og jord, dels har vi indtil for nylig haft hegn så Bjørn blev holdt på begrænsede områder.
Men det var dette bed der først blev plantet i, bl.a. medbragte jeg 10 kuglebuksbom som jeg netop havde købt meget billigt i Birkerød. Jeg vidste jo hvor bedet skulle ligge, samt længde og bredde, så de runde buksbom blev fordelt over længden. Desuden plantede jeg nogle af buskene som jeg skrev om i et tidligere indlæg
Siden kom et par træer til – Nordens oliven/prydpære (Pyrus salicifolia ‘Pendula’), Roser ‘Schneewitzen’ og ‘Paloma’, to pæoner samt gule blærespirea (Pysocarpus ‘Darts Gold’)
Jeg har haft et arbejde med at håndluge dette stykke, fordi der har været så meget bar jord, men det har virkelig været indsatsen værd. Her i sensommeren har der ikke været mere end et par håndfulde som jeg har fjernet engang imellem.
Her er der kommet kanter for at afgrænse til perlestensstierne
Over sommeren har jeg føjet planter til bedet – græsser, syrenhortensia og stauder, me idag d. 19. september ankom to store kasser stauder og bedet blev færdigplantet.
I næste uge ankommer forårsløg i massevis fra Holland og derefter holder jeg plantepause og så bliver det vildt spændende at se min forårshave, når vinteren er ovre – det glæder jeg mig enormt meget til!

20 Comments

 • Madame

  Din forårshave bliver flot, og jeg glæder mig meget til at se den 🙂 Hvor er det smukke billeder, og bare at se Bjørn sidde og skue ud over sin have er dejligt.
  Et hvidt bed – eller meget lyst -ude foran jeres store glaspartier bliver så fint!

 • Anette (Udsigtshaven.dk)

  Hvor er det sjovt at se billeder fra tilplantningen af dit hvide bed. Det minder så meget om min hvide have, som nu er på tredje sommer. Der er rigtig mange planter der går igen- jeg har også roser, pæoner, prydpære, buksbomkugler og græsser. Og jeg kan også genkende det med, at det skulle være en hvid have, men at der har sneget sig lime og sart gult ind i den.

  Mange hilsener
  Anette

  • Countryliv

   Hej Anette
   Tak for din kommentar, jeg skynder mig at sætte din blog i min linkliste!
   Det er altså også gode planter vi har valgt, min gamle hvide have i Bagsværd indeholdt de samme planter – ikke nødvendigvis 100% samme, men andre hvide roser end dem jeg har nu.

  • Countryliv

   Hej Elna
   Jeg tænker at skrive om mine stauder i et indlæg – egentlig ville jeg vente til jeg havde billeder, men nu du spørger tror jeg at jeg skriver det snart 🙂 Jeg er glad for at du spørger – lidt nørderi er altid morsomt 🙂

 • Høneballehaven

  Jeg skal love for, at det går hurtigt, jeg kan godt forstå, at du glæder dig til at se det til foråret. Det betyder også en del, hvad man har af penge, jeg kan regne ud, at du har sparet op i lang tid, så du kunne investere i haven, når tid var. På den måde går det jo også hurtigere med at få lukket af til naboer, det er en god ting. Vi har nydt at se planterne gro op og at lave nye bede efterhånden, pludselig går det hurtigt, og det hele bliver rigeligt stort 🙂

  • Countryliv

   Jae – vi er gode til at knokle og ja jeg har sparet op – eller rettere budgetteret med at der skulle laves have. Der er meget stor forskel på at lave en have helt fra bar mark og skabe en ud fra en eksisterende. Det sidste gjorde jeg med den gamle have og det foregik over mange år med deling og stiklingeformering. De senere år kom der dog skub i tingene.
   Men her skulle som du skriver lukkes af, lægges fliser, laves græs og terrasse og så er man godt deropad. Jeg må også erkende at det har været afgørende for mig at få en have nu mens jeg er først i tresserne, idet min ene søster døde 68 år gammel. Jeg regner dog med at leve i mange mange flere år, men alligevel:-)

 • Lisbeths Haveblog

  Tilplantningen og de første par år, hvor alt er nyt og friskt er en dejlig tid. Jeg han godt forstå, at du supplerer det hvide med andre farver. Efter min mening, bliver hvid nemt lidt ferskt. Undtagen i måneskin 😉
  Det bliver spændende at følge.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Countryliv

   Det er virkelig en dejlig tid, men jeg glæder mig også over at vi får mere ro på nu og mere tid til at nyde og pusle med hyggeprojekter. Jeg er enig mht en helt hvid have og så er det passende at der både er gule og blå som jeg absolut må have:-)

  • Countryliv

   Jeg har jo set nogle helt hvide haver i Sverige og må sige at de var virkelig flotte, men jeg holder for meget af andre farver til at lave monokrome bede. Når jeg tænker efter så indgår forskellige nuancer af blå i alle mine bede.
   Jeg glæder mig også til både at se og vise det til næste år

  • Countryliv

   Tak Linda
   Bjørn var ellers hurtigt ude og grave to stk. Saruma op af bedet igen for at spise alt på den ene af dem, men de er jo også gule så lige der kunne han godt være sendt i pleje hos dig og Alma:o)
   Du har ret hvid har mange nuancer og det kan være virkelig flot:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *