Vinter

Inden stormen var jeg tilfældigvis i haven og klippe græsser ned. Flere græsser havde lagt sig under snevejret og nu så det ret kedeligt ud med alle de strå der flagrede rundt. Samtidig klippede jeg også stauder ned i de bede hvor jeg har mange forårsløg. Det er jo ikke så smart at trampe rundt når tulipaner og andet forårsgodt er for langt fremme.

Det er ikke til at vide om vi får en omgang hård frost, men jeg har stadig mulighed for at dække med lidt gran fra juletræet, hvis det sker.

I det lange bed kan vi nu bedre se små klatter vintergækker og de få erantis som med tiden skal brede sig i haven.

Jeg værdsætter hver eneste af de små forårsbebudere for på vores nye grund var der ikke en eneste for to år siden. Men jeg har været heldig at få nogle klumper fra Lisbeth (Høneballehaven) og vi var på et lille rov på en nu nedlagt grund sidste år. Vintergækløg (Galanthus) er ret dyre og selvom jeg har købt nogle forskellige arter så batter det ikke meget i mine store bede.

Havemæssigt holder jeg mig ellers for det meste i ro i januar og det har jeg egentlig ikke svært ved. Men I sidste uge satte jeg mig og så “Dage i haven” som den svenske haveudsendelse Trädgårds Tider kaldes på DR. Og hvor var det hyggeligt og interessant at følge de fire igennem sæson 2021, hvor de tester om de kan dyrke grøntsager nok til at være selvforsynende i tre måneder!

Det er forresten gået fuldstændig hen over mit hovede at DR1 har sendt sæson 2021 og nu hvor jeg søger lidt på det, finder jeg at udsendelserne er blevet sendt kl 05:25 – OM MORGENEN!! Serien får min varmeste anbefaling – hurra for streaming så man ikke skal op 05:25.

Nå, men efter jeg har set et afsnit om dagen hele sidste uge kribler det alligevel en smule i fingrene efter frøindkøb og planlægning, men jeg styrer mig med at komme for tidligt igang, jeg ved jo at det ikke kan betale sig at begynde for tidligt.

Dog “kom jeg til” at købe lidt flere dahliaknolde. De skal så heldigvis bare opbevares indtil videre. Og apropos opbevaring fik jeg lyst til at kikke i kasserne på hattehylden i entreen. Der ligger sidste års dahliaknolde. Og se godt efter – der er ovenikøbet en lille spire på vej.

Når vejret er gråligt og plantedele ligger spredt rundt i haven efter en storm, er haven måske ikke vildt spændende, men her er lidt billeder af det der tiltrækker opmærksomhed lige nu – de stedsegrønne, de limefarvede og den rødgrenede Kornel.

På min haverunde idag fandt jeg en rabarberknop i jorden og jeg besluttede straks at sætte de små drivhuse hen over til beskyttelse. Jeg kom også i tanke om at det er på tide at klippe efterårshindbærbuskene i bund, så jeg må ud og klippe lidt mere en af de nærmeste dage.

Tænk hvor bliver det dejligt når haven igen ser ud som HER det varer ikke så længe.

5 Comments

 • Lisbeth

  Det var nemt at finde noget at lave i haven i dag i det dejlige stille vejr. Godt at vintergækkerne er kommet godt op hos dig, det er rart at vide, at de er kommet til gavn hos dig. Jeg har stadig mange og også gravet op til andre, men nogle står stadig i potter og venter på en anden have.
  For en del år siden så jeg “Dage i haven”, jeg vidste heller ikke, at der var lavet nye i 2021, jeg synes, det var gode udsendelser, dem må jeg kigge efter, men ikke klokken 5.25 🙂 nok står jeg tidligt op men ikke så tidligt.

  • Lisbeth

   Nej det er lige tidlig nok til at se fjernsyn 🙂 Vintergækkerne er til stor glæde, jeg tænkte slet ikke over hvor heldig jeg var med alle dem jeg havde i den gamle have.

 • Lisbeths Haveblog

  Din have ser dejlig ud – vi ved jo, hvordan haver er om vinteren. Tænk, at du måske ‘snart’ kan trække rabarber. De er godt nok tidligt vågne.
  Tak for tip om haveprogram. Jeg kan heldigvis også streame, for jeg er ikke så hardcore passioneret, at jeg står op om natten for at se haver 😉
  Kh Lisbeth

  • Lisbeth

   Det er meget tidligt med rabarber, men nu må vi se om der kommer en sen vinter og sætter stopper for herlighederne.
   Det flagrer en del rundt her med blade og strå, men jeg gider ikke ud i det våde og rydde op, doven som jeg er 🙂
   God fornøjelse med programmerne, de er som nævnt hyggelige.

 • Elna Slot

  Hvor er det smukt med de røde, lime og mørkegrønne farver på buske og stauder i haven. Og så må man jo heller ikke glemme græsplænen, der er så frisk grøn på denne årstid.
  Du skriver, at du opbevarer dine dahliaknolde på hattehylden. Jeg går ud fra, I har varme i entreen. Jeg er altid lidt i tvivl om, hvordan jeg opbevarer mine knolde. Får de det ikke for varmt, hvis man opbevarer dem inde?
  Jeg har også lagt mærke til spirer i mine rabarber, jeg synes, det er meget tidligt, de spirer i år.

  Hilsen Elna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *