Blomsterhave – Løgplanter
Sommeren sniger sig stille og roligt ind over os, selvom det ikke mærkes meget på temperaturene. Ikke desto mindre vokser stauderne og tager over efter forårrets løgplanter. Vi har stadig både tulipaner og prydløg som ikke er sprunget ud, men det er næsten slut med narcisserne og også de tidlige tulipaner har tabt bladene.
Inden løgfesten slutter, får I nogle billeder fra den seneste måned her i haven. En blomsterhave handler i den grad også om alle de skønne løgplanter og det er også tiden til at planlægge hvilke forårsløg som jeg skal huske at lægge til efteråret.
Efter vintergækker og på nogenlunde samme tid som balkananemonerne blomstrer de botaniske tulipaner ´Turkestanica´, de sår sig selv flittigt hvis man lader være med at kappe hovederne af efter afblomstring, og efter få år har man nogle fine klynger af dem.
Derefter fik narcisserne farve, begyndende med de små ´Tête à Tête´og efter dem alle de andre gule og hvide. På samme tid blomstrede også vibeæg i flere af mine bede.
I år stod bedet med hvide- og gule løgplanter i fuldt flor med både tulipaner og narcisser en uge inde i maj og da bøgehækken sprang ud på samme tid, var det et mageløst syn! Tulipanerne er ‘Spring Green’ og jeg noterede mig allerede sidste år at der skal tilføres nogle gule tulipaner – måske flere slags, så hvis du har forslag til tulipaner som kommer igen hvert å (ud over Appeldorn) , vil jeg meget gerne høre det.
Foran frugttræerne ved indgangen til den spiselige have, begyndte de liljeblomstrende tulipaner deres blomstring i slutningen af april. De røde blomstrer tidligst og derefter følger de orange. På nuværende tidspunkt står de hvide og mørk lilla samt de cremefarvede og er mere eller mindre udsprungne.
For enden af haven under syrenerne blomstrer Fritillaria uva Vulpis og alle Viridifloratulipanerne – også kaldet grønblomstrende tulipaner. Det er et fint og sart skue som også bliver beundret af forbipasserende og jeg tænker at udvide reddet i bredden og gøre plads til kejserkroner og flere grønblomstrede.
De to runde bede som jeg etablerede sidste år blev også fyldt med tulipaner i efteråret. De første som kom i blomst var orange og ceriserøde i græsbedet. Der var nogle varme dage i maj og de to typer sprang ud med kæmpestore blomster helt nede ved jorden – det så besynderligt ud, men heldigvis strakte de sig med tiden og blev fine sammen med de andre i bedet.
Tulipanerne i de to bede har jeg selv blandet – jeg køber ellers gerne færdige blandinger, men i dem risikerer man at få mange røde tulipaner og det var ikke ønsket her.
Hvor græsbedet er holdt i cerise, lilla, sort og orange er rosenbedet cerise, lilla, sort og lyserød. De gule viridifloratulipaner som du kan se ovenover er en fejl, men det er fine alligevel. Tulipanerne i rosenbedet er dem der er kommet i blomst senest, og de strækker sig om kap med stauder og roser.
Til højre for rosenbedet i det lille “franske” hjørne venter prærieliljerne (Camassia) på deres tid. Lige pt. står de med knopper. Jeg drømmer om en flod af prærieliljer i græsset imellem de to runde bede, men det er desværre der hvor Bjørn løber allermest når han følges med folk som går på fortovet på den anden side af hækken.
Også prydløgene i de små præriebede ved spejlbassinet venter på blomstring, så her er stadig løgplanter at glæde sig til. Det er den eneste form for løgplante jeg har i de bede, men det passer fint da her er så mange i de andre bede.
At have så mange blomster i det tidlige forår inden stauderne kommer igang er en rig fornemmelse og at kunne plukke tulipaner og narcisser er jeg virkelig glad for.
Hvis du har spørgsmål til navne eller andet er du meget velkommen med dem.
9 Comments
Madame
Hvor er det dog smukke billeder, Lisbeth!
Dine botaniske tulipaner ´Turkestanica´ er skønne, og jeg var slet ikke klar over, at disse tulipaner sår sig selv, hvis man lader være med at kappe hovederne af dem. Men det gælder måske for alle tulipaner?
Jeg er også imponeret over, at du har fået skabt din drømmehave på kort tid. Men du har jo også en uddannelse som gartner, du har kunnet bruge til at skabe den.
Lisbeth
Jeg har kun erfaring for at ‘Turkestanica’ flittigt sår sig selv, men jeg tror at der vil komme frø af alle tulipaner hvis man ikke kapper hovedet af. Jeg tror at man har størst succes med at frøformering af vildttulipanerne.
Jeg er selv lidt forundret over at haven var så hurtig om at blive til noget og nu hvor hækkene begynder at lukke af føles den mere “færdig” – selvom det bliver en have jo aldrig 🙂
Lisbeths Haveblog
WOW, hvor er det flotte bede og sammensætninger. De er alle topflotte hver på deres måde, men jeg tror nu altså at det er fotoet af de liljeblomstrende, jeg kiggede allerlængst på 🙂
Lisbeth
Det har været et fantastisk flor og jeg er enig i at det liljeblomstrende er virkelig fint 🙂
Lisbeth
Ja der er farver for alle pengene, de slår da mine rhododendron 😉 Jeg har det som Lisbeth fra Ebeltoft, de liljeblomstrende i bedet ved hækken er flotte, jeg er også selv meget til liljeblomstrende. Jeg er også glad for papegøjetulipaner, men dem jeg satte i efteråret er lidt for vilde i farverne, de skal vist foræres væk.
Lisbeth
Ja der er knald på farverne og det gode er at de alle kommer igen hvert år lige som dine rhododendron:-) Det var ærgerligt at dine papegøjetulipaner blev for farverige.
Sydney
Sikke mange flotte tulipaner. Jeg elsker de stærke farver – det er en fin blanding du har fået lavet. Når man blander selv får man lige det billede, man ønsker.
Lisbeth
Tak, jeg har nydt det farverige skue og her føles helt neutralt nu hvor de er afblomstret og hvor stauderne ikke er rigtig igang endnu:-)
Pingback: