Græsser

TO FORSKELLIGE BEDE

Jf. min oprindelige haveplan, var det meningen af der i forlængelse af det lange hvid-gule staudebed langs bøgehækken ud mod vejen, skulle være et tilsvarende i lyserøde og violette farver.

Det Hvid-gule bed er i den grad lykkedes. Det har fungeret hele året helt fra forårsløgene tittede op og til nu og det vil et tilsvarende lyserødt-violet sikkert også gøre.

Men pludselig orkede jeg ikke et langt bed med alt hvad det krævede af opgravning af græsplæne og nedgravning af lækker jord, træer, buske og stauder og en ide om flere cirkelformede højbede opstod.

Det handler jo efterhånden også om andet end hårdt arbejde – der skal også penge til og der er ikke plads til forsøg som ikke helt fungerer, og det kræver noget når det er et stort sammenhængende bed. Og da først ideen om cirkelrunde højbede havde brændt sig fast var den svær at ignorere.

Jeg lagde ud med først et så to højbede ø200cm og legede lidt med placeringen af dem. Tanken var, at der skulle kommer flere mindre runde bede i forlængelse, men jeg endte med at placere de to i hver sin ende af området.

Ren romantik

Så gravede vi græstørv og fyldte jord i et bed og dernæst i det andet, og imens vi gravede i nr. to gik det op for mig at jorden derunder, på trods af flere dages regn var meget tør og at jeg ikke kunne plante roser og stauder i cottagestil fordi der simpelthen var for tør jord nedenunder.

Alt andet end et præriebed ville være spild af tid og kræfter, for kun tørketålende stauder og græsser vil kunne trives der, og på den måde endte det med to vidt forskellige bede i samme haverum.

Idag er præriebedet vokset lidt til

Hvordan det vil komme til at fungere ved jeg stadig ikke, for det første bed er mit design med roser, sommerfuglebusk og lyserøde stauder og det andet er designet af Poul Pedersen fra Overdam planteskole, med udgangspunkt i mit ønske om af få de lysegule græsser Sesleria autumnalis sammen med rørhvene ‘Overdam’ og visse stauder.

Der er gengangere af de stauder jeg har i tvillingebedene ved spejlbassinet i nærheden, så jeg tror at det kommer til at fungere.

Efterfølgende har jeg (indtil videre) droppet flere runde højbede og har købt et par Havtorn ‘Hikul’ som skal plantes i græsset. De skal holdes kugleformede og må gerne blive store med årene.

11 Comments

 • Lisbeth

  Det ser godt ud, og hvor er I nået langt, det er beundringsværdigt. Det ser flot ud med græsserne, det bliver spændende at se, hvordan det udvikler sig. Det gule bed er superflot.
  Er det ikke svært at holde spejlbassinet så flot, vores lille runde bliver konstant beskidt af, at fuglene bader i det.

  • Lisbeth

   Tak Lisbeth, vi er også glade for det og det føles som en færdig have – du ved, så færdig som den kan blive for os havenørder der altid finder på nyt 🙂
   Jeg er lykkelig for det gule bed, for det fungerer så godt og som jeg håbede har vil altid blomster der lyser op uden for vores vinduer i stue og spisestue.
   Der falder meget grums i spejlbassinet, men vandspejlet er for det meste flot. Bunden er svær at holde sort fordi her er meget kalk i vandet, men det ser umiddelbart fint ud. Jeg er ikke så pernitten med dette spejlbassin som jeg var i Bagsværd – det var så supersmukt og måske har jeg erkendt, at jeg aldrig opnår smukkere spejlbassin end det vi havde der – man fik nogle gange et helt gib når man drejede rundt om buxbomslangehækken og så det 🙂

 • Madame

  Det lyder spændende med et præriebed. Jeg var på Overdam planteskole for et par uger siden, og blev fuldstændig betaget af, hvor smukke græsser er.
  Dit hvid/gule bed er vel nok flot.

  • Lisbeth

   Jeg er også meget betaget af græsserne som jeg har set flere gange på Overdam planteskole og jeg har også her nogle meget smukke græsser i de andre bede. Græsserne er isæt smukke her i efteråret, hvor lyset spiller i stråene.
   Jeg er også selv meget glad for det hvid/gule bed 🙂

  • Lisbeth

   Jeg er også meget betaget af græsserne som jeg har set flere gange på Overdam planteskole og jeg har også her nogle meget smukke græsser i de andre bede. Græsserne er isæt smukke her i efteråret, hvor lyset spiller i stråene.
   Jeg er også selv meget glad for det hvid-gule bed 🙂

 • Elna Slot

  Planer har det jo med at ændre sig, men det kommer der ofte noget godt ud af. Det ser spændende ud med de to runde højbede. Det bliver altid bedst, når man køber planter, der passer til de givne forhold, og et præriebed lyder som en rigtig god ide. Det er utroligt, hvor store planterne allerede er blevet.
  Det lyder spændende med de to havtorn i græsset.

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Det er ikke dårligt når man engang imellem må ændre planer 🙂 Jeg var hurtigt klar over at jeg ikke skulle have roser i den ende af haven, så tørt der var. De senere års hedebølger har også hjulpet mig til at plante mere efter forholdene.
   Det gror godt her, jeg er også lidt imponeret over hvor store planterne bliver her 🙂

 • Frk.Anemone/Ulla

  Det ser nu også godt ud med de runde højbede – så på sigt var det sikkert den bedste løsning. Præriebedet tegner rigtigt godt.
  Er også pjattet med dit gule bed – der skal planlægning til for at have blomster over hele sæsonen.

  • Lisbeth

   Jeg synes også at præriebedet tegner godt og til næste år når alle stauder er vokset til bliver det mere blomstrerigt og dermed mere lig mine andre bede 🙂

 • Lisbeths+Haveblog

  Allerførst tillykke med at det hvidgule bed fungerer året rundt. Det er meget smukke farver.
  Og så er det vel nok en spændende løsning med cirklerne. Jeg tror det bliver godt med den stramme kant og med gentagelsen med to stk. Det var så bare ærgreligt for planerne, at de ikke kunne blive ens, men hvor var det godt, du var vaks og plantede efter forholdene. Det bliver du garanteret glad for, når næste års tørke melder sig. Jeg har også Efterårsblåaksen og er vældig godt tilfreds med de gulgrønne blade.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth

   Tak Lisbeth, det er helt underligt at jeg ikke skal ud og omrokkere i det bed…
   Jeg er selv meget tilfreds med de stramme cirkelformede benkanter. Det er også godt at der sker noget andet, når jeg går fra det hvid-gule bed ind i næste haverum. Jeg tror at jeg bliver glad for det hele når også præriebedet er vokset til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *