Højbede

Det var vildt derude

Det går godt her, men jeg har haft en del at se til og derfor har jeg ikke skrevet længe. Jeg håber at der bliver lidt mere ro på fremover og dermed også lidt tid til blogning.

Jeg glæder mig til at kikke ind hos andre havebloggere igen for det har jeg heller ikke haft meget tid til.

Haven passer stort set sig selv, hvilket går fint i staudebedene, men i køkkenhaven har det været helt og aldeles vildt.

Meget har sået sig selv i gangene og jeg har ladet det stå og blomstre indtil for nogle uger siden, hvor jeg ryddede gangene for ‘Kiss me over the garden gate’, kæmpeverbena, løvemund og morgenfruer. Der er ingen grund til at lade det hele så sig selv i endnu større mængder til næste år. De høje og overvældende blomster har skabt begejstring både inde i haven og hos forbipasserende ude på vejen. Jeg synes, at det er en særlig oplevelse at gå og kikke op til blomsterne og her i højbedshaven bliver man også “mast” af planter fra alle sider.

Som du måske bemærker så blomstrer kæmpeverbena i alle mine billeder og de er alle selvsåede. Jeg købte fire planter for to år siden som spredte frø og blomstrede sidste år, som spredte frø og blomstrer i år. Jeg elsker dem! Og selvom jeg har fjernet planter svarende til 3/4 trailer fuld, så har jeg stadig fornøjelsen af den del der står i højbedene.

I højbedene har sommerblomsterne taget over efterhånden som jeg høstede grøntsagerne og det er flot og farverigt. I denne del af haven får alle farver frit slag og jeg holder ikke farvekoordineret justits, som jeg ellers ynder i staudebedene.

Det har været en fantastisk sæson for Zinnia og det er først nu i slutningen af oktober at de er ved at takke af. Zinnia er en fantastisk snitblomst som holder meget længe i en vase.

Zinnia (frøkenhat)

Måske husker du den lille film herfra hvor Bjørn ligger og roder rundt i det nysåede Cosmos bed. På trods af det fik jeg et helt bed med blandede Cosmos, Amarant og rød havemelde – tålmodighed betaler sig, men jeg tror nu at jeg vil forspire til næste år.

Cosmos (stolt kavaler)

Cosmos ‘Antiquity'(stolt kavaler

Efteråret og kølige nætter presser på derude nu og det varer ikke længe før jeg igen skal i køkkenhaven og rydde og dække bedene for i år, men indtil det virkelig forfalder får det hele lov at stå.

8 Comments

 • Lisbeths Haveblog

  Kære Lisbeth – det er dejligt at høre nyt fra dig, og hvor er det dog fantastiske billeder, du viser. Farverne og frodigheden er intet mindre end fabelagtig, og det må være en kæmpe oplevelse at gå rundt i. Jeg skal helt sikkert have kæmpeverbena næste år, som jeg håber vil så sig. Hellere det end at skulle så selv, og jeg luger gerne, hvis der er for mange.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth

   Kæmpeverbena er værd at satse på, Lisbeth. Jeg er spændt på om den nye Verbena ‘Bambton’ er lige så villig for den er også charmerende. Og ja hellere for mange end for få, man kan altid luge 🙂
   Mange hilsner
   fra
   Lisbeth

 • Lisbeth

  Sikken en eksplosion af farver og blomster, utroligt hvad du har opnået, det ser fantastisk ud, men det er nok en god idé at luge noget af det væk, ellers eksploderer det igen næste år.

 • Madame

  Hvor er det dog nogle skønne billeder, Lisbeth!
  Sådan et hav af blomster måtte der gerne være i min have – jeg må have kæmpeverbena og cosmos til næste år.

 • KirstenLN

  Det ser fantastisk ud – virkelig smukt. Så lige din kommentar ovenfor om Verbena Bampton – den er meget såvillig også, er min erfaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *