En tur rundt i haven

Som sommeren dog er fløjet afsted. Her har jeg haft nok at se til, både i haven og med alt mulig andet. I denne uge har Flemming sine sidste feriedage og vi nyder dem.

Det er en fantastisk sommer, synes jeg. Jeg nyder alle de gode varme dage, hvor dørene ud til haven står åbent og livet leves ude. De dage hvor det er koldt og vådt kan vi nyde middelhavsstemningen i glashuset og denne sommer har vi installeret en lille brændeovn – til hygge. Vi har dog kun haft gang i den få gange.

Jeg tænker at det er på tide med en haveopdatering så nu får I en lang række billeder herfra og jeg håber at I holder ud.

I køkken- og skærehaven som vi skiltes ved for to måneder siden, har jeg høstet jordbær, spinat, to hold ærter, rødløg, skalotteløg hvidløg og artiskokker og lige pt. har vi lækre bønner og rødbeder. Under glas har vi haft melon, figner og ferskner.

Stangbønner leverer mange lækre bønner nu

Derudover er her ret godt gang i sommerblomsterne, både de mange selvsåede, de forspirede og dem som jeg såede på stedet. Bedet som Bjørn lå og rullede sig i her er heldigvis også flot og frodigt.

Frugt- og bærhaven er nærmest overtaget af hindbærbuskene. De stakkels opstammede bærbuske har desværre ikke fået mange chancer i år. Stikkelsbærbladhvepse åd samtlige blade på buskene inden der var bær på og de er i en frygtelig forfatning. Jeg ved ikke hvad jeg kan gøre for at undgå stikkelsbærbladhvepsen, men jeg er også i tvivl om mine buske kan komme sig igen.

Jeg må glæde mig over alle de lækre hindbær som vi får og lidt æbler bliver det også til på spindeltræerne. Her har æblevikleren dog fundet frem til vores have, så vi undgår ikke helt orm i nogle af frugterne. Og nu om dage skal man jo juble over alle insekter, så ikke et ondt ord om det.

Både foran og bag ved æbletræerne begynder mine Dahlia at blomstre. Jeg forspirede ikke en eneste og det har været ret tydeligt for de har været sene på den i forhold til de to foregående år her i haven.

I staudebedene begynder sensommerstemningen at fylde. Det er efterhånden en måned siden jeg klippede de tidligstblomstrende stauder i bund og de står pænt med nye blade igen. Nogle stauder er først begyndt deres blomstring, andre får lov at forfalde og jeg nyder deres frøstande og andre igen f.eks. den hvide gederams bliver ved og ved med at blomstre i toppen. Insekterne svirrer og flagrer rundt i det hele – de har deres største fest nu.

De hvide- og gule bed er så dejligt og vildt – der er noget at beundre hele sæsonen. I år nåede Kæmpe skælhovede (Sephalaria gigantea) sin fulde højde og de har været noget af en showstopper. Generelt fryder jeg mig over det bed. Vi nyder at have udsigt til hele bedet fra de store vinduer i stuen og fra sofaen på terrassen.

Juni 2021

De runde bede er på et år vokset godt til. Det er to meget forskellige bede og tidligere på sæsonen var jeg lidt i tvivl om hvorvidt græsbedet passede ind, men nu hvor det er i fuldt flor, synes jeg at det er fint.

Præriebedene ved spejlbassinet blomstrer også overdådigt med purpursolhatte her i august. Til dem står Perovskia og violfrøstjerne så smukt. Ind imellem står blå asters, blåhat, kvæsurt og sct. hansurt, virginsk ærenpris elefantgræs og blåtop. Det hele står lidt klemt, så jeg planlægger at udvide bedet i bredden.

Heldigvis venter der os en utrolig smuk tid med høst og gyldne farver forude, så måske er det noget pjat at jeg altid føler det lidt vemodigt når vi når august? I hvert fald er der stadig nogle gode måneder inden vinter, hvor haven skal nydes.

6 Comments

 • Lisbeth

  Hold da op en have, du/I har skabt, det er fantastisk at se så flotte blomster og bede. Det ses jo næsten ikke, at det er et parcelhuskvarter. Jeg kan godt forstå, at I nyder at kigge ud på det hvide og gule bed, det er flot, ja det er det hele.

  • Lisbeth

   Tak Lisbeth, jeg er glad for at du kan lide det 🙂 Det eneste vi ikke har er høje træer og det kommer nok heller ikke, for vi er blevet så glade for himlens lys.

 • Ulla

  Det ser bragende godt ud, Lisbeth
  Tusind tak for update – du har så meget fint at vise frem.
  Din køkkenhave leverer jo flotte sager selvom du slås med utøj også.
  Kender godt til det med at tiden flyver og det kniber med at nå det hele. Det lyder nu til at I nyder tilværelsen og jeres dejlige have.
  God weekend.
  knus

  • Lisbeth

   Tak Ulla, det er sin sag at nå alting, men jeg tror at der kommer lidt mere ro på her efter sommeren og jeg glæder mig til at få tid til at læse blogge igen.
   Det er fint med køkkenhaven, jeg kan lide at der kan høstes lidt til aftensmaden, men jeg forventer ikke en bugnende fryser og masser af sylteglas.
   God weekend til jer 🙂

 • Elna Slot

  Det ser så frodigt ud. Jeg forstår godt din glæde over det gule og hvide bed, for det er meget vellykket, og så er det groet så meget, at man har fornemmelsen af, at haven er meget ældre, end den er. Det er skønt, at der der er noget smukt at se på gennem vinduerne.

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Tak Elna, noget af det jeg nyder mest her, er at være i niveau med haven – at den er lige uden for døren. Det kan virke fjollet for i den gamle have skulle vi jo bare syv trin ned, men det gav en distance til det hele.
   Hilsen Lisbeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *