FRUGT OG BÆRHAVE

Imellem højbedene og terrassen ligger vores lille frugt- og bærhave. Den består af to rektangulære bede som ligger over for hinanden og på tværs af perlestensgangen har jeg plantet en række æbletræer af typen spindeltræer, en række jordbær, en række hindbær og sidst opstammede bærbuske med jordbær som underplantning i den ene side og rabarber i den anden side.

Foran hele den skønne frugt- og bærhave blomstrer et væld af liljeblomstrende tulipaner. Jeg skal være ærlig og sige at det ikke var de farver der var vist på det billede af det tulipanmix som jeg bestilte hos Bulbi… overhovedet slet ikke. De skulle have været douche farver alle med hvide rande og absolut ingen røde iblandt! Jeg vil dog sige at efterhånden som de røde fik selskab af de andre farver, er det ikke grimt 🙂

Grimt er det dog med det visne gran imellem jordbærrene, men det giver mening at dække jorden, hvor den er for bar. Der kommer stadig en del ukrudt i dette område og så luner grenene også omkring småplanterne. Når jeg har tid og lyst tænker jeg at klippe alle grenene ud i mindre stykker.

Allerede nu er stikkelsbær, solbær og ribs langt fremme og i blomst. Jeg har plantet grønne og røde stikkelsbær, hvide ribs og almindelige solbær. Under disse har jeg plantet jordbær. Jordbærrene er de gamle sorter ‘Polka’ og ‘Senga Sengana’.

Det sorte “pyntehegn” købte vi som kravlegård til Bjørn da han var ganske lille og haven var under opbygning. Siden forsøgte jeg at sælge det, sidenhen at forære det væk, men ingen var interesserede. Nu fungerer det som støtte for hindbærerne og det er jeg egentlig godt tilfreds med.

Hindbærrene er efterårssorterne ‘Autumn Bliss’ og ‘Polka’ samt en sommersort ‘Tulameen’.

Jeg glæder mig meget til at kunne høste rabarber igen og jeg har købt to sorter ‘Apple Delight’ og ‘Elmsblitz’ – jeg har absolut ingen erfaring med de sorter, de rabarber jeg tidligere har haft var fra en klump jeg havde fået af min far.

I frugt og bærhaven står yderligere to træer, nemlig mit blommetræ ‘Quillins Reine Claude’ som har blomstret fint allerede og pærekvædetræet. Begge træer flyttede med fra Bagsværd og var på plantehotel forrige vinter og de har klaret omplaceringen utrolig fint påtrods af hårde odds sidste år.

10 Comments

 • Lisbeth

  Det bliver en sand lykke for barnebarnet at komme på besøg hos farmor, så kan han rigtig smovse.
  Ærgerligt med sådan en tulipanblanding, det ville jeg også have blevet træt af. Irriterende når man ikke får det man bestiller.

  • Lisbeth

   Ja det bliver dejligt når han kommer 🙂
   Det er så ærgerligt og irriterende, man går jo trods alt og glæder sig til det forventede syn. Efterhånden er denne blanding også fin, så den ryger ikke ud, men jeg vil skifte nogle af alle de røde ud til efteråret.

 • Elna Slot

  Jeg synes, man temmelig ofte får andre tulipaner, end man har købt. Det er ret irriterende, navnlig når det er farverne, det er galt med. Det er en spændende frugt- og bærhave med et godt udvalg af planter. Det er utroligt, så meget der er plads til, når planlægningen har været god, og der er købt træer, som ikke bliver for store.

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Ja det har du ret i og det er virkelig irriterende og jeg synes at det sker for ofte med tulipaner. Jeg må lære at mixe dem selv, men billedet var så fint at jeg hoppede i med begge ben 🙂
   Det er faktisk utroligt så meget der er plads til og så har det været sjovt at tænke planen igennem.
   Hilsen Lisbeth

 • Lisbeths Haveblog

  Det er rigtig irriterende, når man får noget andet end bestilt. Og så hjælper det jo ikke, at andre ikke ved det og synes, det er flot. Jeg kan godt forstå, du ærgrer dig. (Men det ser ret godt ud :-))) )
  Din frugthave er fantastisk. Du har fået plads til virkelig mange ting, og det er det smukkeste hindbærhegn, man kan tænke sig. Dér var du heldig, at ingen slog til. De må ærgre sig, når de ser dine billeder.

 • Lisbeth (countryliv)

  Hej Lisbeth
  Det er nemlig ret irriterende! Jeg nåede at gå og koge over det en lille Uges tid fordi de knaldrøde sprang ud først og stod og skar i øjnene. Langsomt begyndte de knaldgule og derefter orange, violet og hvid – nu skærer det ikke mere
  Jeg var heldig at ingen ville have hindbærhegnet og jeg er blevet ret glad for det.

 • Marie

  Du har fundet plads til en hel del spiseligt i din nye have. Det er nu så hyggeligt. Tulipaner har jeg efterhånden udviklet et had-kærlighedsforhold til. De er så smukke, men her i haven er de bestemt ikke uproblematiske, og får man oven i købet de forkerte løg, er det da virkelig en nedtur.

  • Lisbeth

   Ja det bliver dejligt at gå og nippe spiselige sager, det er nemlig så hyggeligt. Jeg tænker ikke at jeg skal sylte og henkoge i store mængder, men et glas syltetøj kunne også være dejligt 🙂
   Jeg tror at jeg forstår dit had-kærlighedsforhold til tulipaner. Jeg har primært valgt tulipaner omkommer igen hvert år, jeg gider ikke alle de meget forædlede som kun kommer én gang. Jeg har besluttet at tage nogle af de røde op og supplere med nogle lysere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *