Min vedbend er blevet voksen

Efeu, Vedbend eller på latinsk Hedera – kær plante har
mange navne, og sjovt nok kalder jeg planten for Efeu når jeg har den i potte
inde i stuen og Vedbend når den samme plante er plantet ud i haven.
Når  jeg allermest trænger
til noget grønt i stuen falder jeg for fristelsen og køber et par Efeu i
potter. Desværre sker det at de ret hurtigt invaderes af spindemider og derfor
må jeg også ret hurtigt flytte planterne ud i haven og d
et er på denne måde jeg har fået alle de forskellige typer
Efeu i haven – små hjerteformede blade, grønne blade med hvide strenge,
hvidbrogede blade o.s.v.

Hvor jeg end har plantet dem får de lov at brede sig og også
meget gerne vokse op ad vægge eller op i træer.

Som små er Vedbend (Hedera) krybende, har lappede blade som
vender til den ene side af stænglen og rødder som suger sig fast til
underlaget på den anden side.
Som voksen bliver bladene helrandede og rødderne forsvinder,
planten bliver til en busk, som blomstrer og bærer små sorte frugter. Facinerende,
synes jeg.

Efter 8-10 år oppe i luften bliver Vedbend voksne 
Min vedbend som vokser i Magnoliatræet er blevet
voksen og blomstrer for første gang.


Luffe og Vilmer leger snigende uldtæppe og meget meget barske.

Varsel om storm fik mig ud og sætte de sidste potter ind og sikre at der ikke er åbne sprækker i drivhuset, i morgen skal adventskransen bindes, bedre sent end aldrig.

Rigtig god søndag til jer

26 Comments

 • Marina

  Jeg holder så meget af efeu og især når af de flotte bær på de voksne eksemplare. Jeg elsker også når der er mange forskellige samlet og måske skal jeg simpelthen til at købe små potter som du.

  Glædelig første søndag i advent.

 • bente

  De er flotte, især når de sætter blomst af! Så en gang en adventkrans pyntet med blomster fra efeu. Det var smukt. Har også nogle forskellige, men de skal holdes i kort snor ellers overtager de bare hele haven.

 • Ina

  Jeg er vild med dem, når de går i blomst, og jagtede dem et stykke tid på planteskolerne, indtil det gik op for mig, at de skulle have nogen år på bagen før det skete.
  Nu får de så lov til at vokse og blive gamle hos mig 😉

 • Madame

  Hvor var det spændende at læse, at det er samme plante i to udgaver eller stadier! Jeg troede, det var to forskellige 🙂 Lige som hos dig er nogle af mine efeu-potteplanter sat ud, og som regel når de blev for store og ustyrlige. Nu vokser de rundt om træer og dækker jorden flere steder – meget, meget smukt.
  Her raser stormen, og jeg håber, mine træer klarer orkanen i eftermiddag. God søndag til dig, Lisbeth!

 • Frøken Solhat

  …..virkelig facinerende med deres udvikling. Nu kan jeg jo så efter din tur ind i efeuens verden konstatere at mine er børn…..og det vil de nok være nogle år endnu – men jeg vil se frem til de bliver voksne ;0) Tak for det Lisbeth

  Knus Dorthe

 • Frk. Anemone

  Spændende læsning, hvor er de smukke op ad træet. Jeg har (endnu) ingen efeu/vedbend i haven, men flere har foreslået at plante det til at skjule vores grimme betonmur. hmmm… jeg er i tvivl når jeg så hører, hvor meget de breder sig – er de nemme at holde i ave?

  Ulla

 • Countryliv

  Vivi: ja de er smukke og dejlig grønne om vinteren.
  Marina: de er i hvertfald billige i potter i Netto og lign. butikker.
  Vibe: velkommen til og tak.
  Høneballehaven: De skal virkelig holdes i ave, hvis de ikke skal overtage magten oppe i træerne men sådan er det jo med de fleste planter.
  Bente: jeg pønser også på at bruge blomsterne til noget julepynt, men det er ikke altid jeg får ført mine tanker ud i livet;)
  Ina: Jeg har faktisk engang set at man kunne købe Vedbendbuske formeret på stiklinger af voksenformen, men som ved meget andet i haven belønnes man ved tålmodighed.
  Fru Friis: Der findes også små voksne:D
  Madame: Jeg krydser fingre for jeres træer i eftermiddag.
  Dorthe: det skal nok komme bare op i luften med dem:) knus
  Frk. Anemone: jeg ville ikke tøve med at plante Vedbend op ad betonmuren, i dit tilfælde skal du betragte den som en hæk der skal klippes en gang om året – klip en skarp kant forneden så den ikke breder sig ud i jorden det kan faktisk også gøres nemt ved at stikke kanten inde ved muren med spaden som ved en græskant.

  Alle – rigtig god advent til jer.

 • Helle

  De giver sådan en frodighed og vildskab til haven, som jeg elsker.
  Hvor det smukt at se dem bruge en gammel stige som klatrestativ, virkelig god idé.
  Kh Helle

 • Sussi.Sussinghurst

  Bare det var mig der havde en vedben med blomster….. tro mig, det kan være meget pinligt at forsøge at "skaffe" sig nogen kviste på offentlige steder 🙂 🙂 🙂 – selvom enhver ved da, at sådan nogen skal beskæres lidt engang imellem.

 • Gro

  JA Lisbeth Efue er bare smuk, ung som gammel ;-). Jeg er nu glad for at lære noget også…Hedera, det er ikke for svært for mig at udtale og huske hi hi hi.
  Det er rigtig flot som dine kravler op i vejret hjemme hos dig. Hvad med den stige er det en stemnings skaber eller har du glemt at sætte den på plads 😉 – Det ser i ihvertfald flot ud!
  Rigtig god aften
  Knus Gro

 • Staudefeen

  Ja, vedbend er skøn. Jeg har nogle gamle eksemplarer nede i "junglen" på de gamle æbletræer, og jeg har også brugt blomsterne i en krans, som jeg har vist på bloggen (eller var det julebloggen?).

  De har simpelthen dannet TYKKE rødder uden på æbletræet – det ser lidt vildt ud. Vil prøve at lægge et billede på bloggen en dag.

  Kh. Marlene

 • Hanne i haven

  Skægt nok er det ikke ret længe siden jeg hørte om efeu-blomster for første gang, og nu synes jeg at jeg ser dem og knopperne i en masse dekorationer, også i blomsterforretninger. De er virkelig spændende.
  Sikke nogle skønne, og farlige, uldtæpper du har 😀

 • Countryliv

  Kære Gro, Jeg drømmer jo om store rustne jernurner til blikfang, men stigen lå og flagrede på en af sidevejene i nogle uger, den var i stykker og ingen gad eje den heller ikke storskraldsfolkene, så jo den måtte hjem til mig og være stemningsskaber – så den er på sin plads:D Skægt nok ser man den ikke om sommeren, da er den gemt bag en masse grønt.

 • Madam Bæk

  Efeu er også en plante, som jeg holder meget af her i haven. Her dækker den skrænten nedenfor dammen. Jeg har gået og leget lidt med tanken om at sætte øer med stenbræk imellem de steder, hvor jeg kan komme til at klippe tit.

  Ha' en dejlig aften 🙂

 • CuginaK

  Ej, kan de blomstre. Herligt at lære nye ting, det vil jeg glæde mig til. Jeg har det faktisk præcis modsat dig, jeg kalder dem vedbend i stuen og efeu udenfor 🙂

  Har set et billede hos Lone (Krea-krampe), hvor en efeu danner kronen i et træ – der grene langs stammen var renset for blade. Vildt flot, men det tager jo lidt tid – på både den ene og anden måde..

  Luffe og Vilmer er da bare sååå søde, men lige her ser de virkelig farlige ud da, uha…:)

  kh Anne Mette

 • Annette

  Skønne billeder og de snigende uldtæpper er nuser søde:o)
  Ja det er en dejlig frodig plante, jeg har den på et plankeværk ind til naboen, hvor den dækker hele plankeværket og agere hæk. Den er minst 30-40år og er blevet voksen for længe siden. Når den blomstre er der et leben af bier i blomsterne.
  Knus Annette

 • Frøskuffen

  Efeu har reddet flere plankeværker hos mig. Nu ser man ikke fofaldet bag de grønne mure, som næsten altid synes frodige.
  Jeg var faktisk ikke klar over, at de først satte bær efter så mange år – gkædede mig bare over, at det e-n-d-e-l-i-g skete.
  Det var en god ide at købe nogle forskellige en gang imellem og så sætte dem ud, når de uundgåelige spindemider indfinder sig.

 • Bonnies kolonihave

  Super spændende indlæg. Jeg er ved at bygge en pergola, hvor jeg har plantet en masse (18) forholdsvis store planter af storbladet efeu. Jeg fik anbefalet din blog og dette indlæg i en kommentar på min egen blog. Meget spændende, at bladene skifter form og karakter som voksne. Jeg kan kun glæde mig og vente utålmodigt på, at de bliver lige så store og gamle som dine.
  Hilsen Bonnie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *