KØKKENHAVEN

Som tiden dog går – indlægget her begyndte jeg på d. 19/5 2020 og nu er vi en lille uge inde i juni. Her sker så meget på alle fronter, men jeg tænker at forsætte dette indlæg om køkkenhaven som blev gjort klar til sæsonen med mere højbedsjord i begyndelsen af maj måned. Jeg har endnu ikke hjemmelavet kompost og tør ikke bruge den gratis fra kommunen til grønsagsdyrkning, så jeg har igen i år købt en portion af den gode højbedsjord af samme kvalitet som sidste år.

27. april 2020 nysået og nyplantet

Sådan så køkken- og skærehaven ud med nysåede og udplantede planter. Jeg forspirede kålplanter, satte rødløg og såede ærter og rødbeder.

Pak Choy
Glaskål

De små planter kom ret hurtigt igang under insektnettet som du kan spotte i et af bedene ovenover og det lille net blev hurtigt for lille, så jeg har været ude og købe elektrikerrør og dækket med et større net.

Min erfaring fra sidste år er at jeg begik en fejl ved at fjerne nettet over kålplanterne overhovedet, så i år skal buerne af elektrikerrør med det hvide insektet sikre at der er plads til de høje kålplanter. Kønt er det ikke, men det er heller ikke kønt med larver og huller i bladene.

Løg og rødbeder 4. juni 2020

Jeg forspirede også vinterærter og har aldrig haft ærter så tidligt på sæsonen som det ser ud til at jeg får i år.

Vinterærter ‘Douce Provence’ 4. juni 2020

Husker du mine Artiskokker fra sidste år? De overvintrede i højbedene pakket ind i gran, og jeg undlod at dele planterne. Det bør jeg gøre til næste år for holdnuop hvor er de store. Den ene plante fylder halvdelen af højbedet og den anden er godt på vej til at gøre samme. Lige nu står de i hver sit højbed, men de ender i det samme til næste år.

Den “mindste” artiskokplante

Jeg tyvstartede med såning af buskbønner i det lille drivhus for nogle uger siden og på trods af det kølige forår har jeg nu pæne planter som jeg også har plantet ud i et af højbedene. De tilbageværende planter får lov at blive under glas og giver måske bønner før dem i fri luft.

Som noget nyt og aldeles uprøvet har jeg i år tomatplanter på friland. Jeg elsker tomater og jeg har øget antallet af tomatplanter i drivhuset og prøver nu også på friland. Jeg er spændt, for selvom køkkenhaven ligger badet i lys og sol når den er fremme, så blæser det en del. På nedenstående billede, får I så også et glimt af rodehjørnet, for sådan et har vi skam. På sigt kommer der låger op ud mod indkørslen.

I højbedene har jeg som du måske husker fra sidste år også blomster til afskæring og her havde jeg også nogle forspirede, som jeg besluttede at udplante fordi vejret var varmt og forårsagtigt.

Fransk anemone

Sidenhen blev det koldt med temperaturer ned til frysepunktet, men heldigvis klarede alle småplanterne mosten og for tiden høster jeg franske anemoner og ranunkler til mine vaser.

Asparges, Ranunkler og Scabioser
Fransk Anemone

7 Comments

 • Madame

  Det er meget spændende at følge din have og grøntsagerne gennem året! Virkelig smukt og imponerende!
  Jeg ville ønske, jeg var mere vedholdende og lavede en køkkenhave med inspiration fra din. Men jeg fortaber mig nemt i dyr, der kommer på besøg, og i smukke blomster. Men det er i hvert fald en glæde at se, hvad der sker hos dig 🙂

  • Lisbeth

   Tak Gitte 🙂 Det er nemt at fortabe sig i dyr, heldigvis begynder vi at få flere fugle i haven og vi nyder at se på dem. Vi fodrede, men fandt ud af at det var en rotte som åd foderet, så det kan vi ikke, men fuglene er glade for vores spejlbassin. Jeg nyder altid dine dyrebilleder 🙂

 • Lisbeth

  Tænk at du kan nå alt det, der må være meget at gøre. Jeg har rigeligt i min have, har lige brugt en time på at gøde roser og clematis. Du må også vande en hel del, jeg vandede rhododendron i 1½ time i aftes.

  • Lisbeth

   Hej Lisbeth. Dette forår har jeg haft meget tid til haven og vejret har heldigvis været godt. Jeg bliver så glad når grøntsagerne vokser og jeg kan høste lidt:-) Jeg har vandet højbedene og bærbuskene samt roserne og idag er jeg superglad fordi stauderne har fået regnvand.

 • Elna Slot

  Det står godt i din køkkenhave. Jeg er imponeret over dine artiskokker, de er jo kæmpestore. Hos dig er de vel til både nytte og pryd. Jeg har ingen køkkenhave, men jeg kan forestille mig, at de også kan være flotte i et bed med prydplanter.

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Jeg er også selv imponeret over mine artiskokker – det er drømmen der er gået i opfyldelse. For over 30 år siden havde jeg nogle planter som var lige så store og de stod i et blomsterbed til pryd, men en kold vinter slog dem ihjel og siden har jeg prøvet mange gange uden held indtil nu 🙂

 • Frk.Anemone/Ulla

  Hvor skønt at kunne høste franske anemoner og ranunkler til vasen.
  Du har da helt tjek på det med køkkenhaven, mange spændende afgrøder og dine artiskokker er super dekorative også.
  Vi har igen i år tomater på både friland og i drivhuset – man kan vel ikke få for mange tomater…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *