NOVEMBER I MIN KØKKENHAVE

Jeg har virkelig nydt at få en køkkenhave igen og de grønsager som jeg har dyrket har vokset over al forventning. Jeg har ikke ambitioner om at være selvforsynende i alle mulige grønsager, men kan godt lide at prøve lidt som f.eks. kål i år og så er der grønsager som bønner, bladbede, rødbeder og spinat som er sikre, når det handler om udbytte.

Jeg lukker stort set køkkenhaven om vinteren og begyndte først på denne måned. Det var ikke et øjeblik for tidligt for jeg har også haft sommerblomster i bedene og især Amarant og Nigella havde nået at smide en stor mængde frø og begge er vildt selvsående. Dem må jeg se på til næste år, når de spirer.

Jeg høstede de sidste rødbeder og ellers blev de fleste planter trukket op, klippet i små stykker og lagt oven på bedene som dække. Alt overskydende plantemateriale blev klippet i stykker og hældt i kompostbeholderen.

Jeg er (stadig) meget i tvivl om jeg skal grave de to artiskokplanter op og sætte til beskyttet overvintring, men det kan også være følsomt at ødelægge det gode rodnet som har sikret os nogle fantastisk flotte planter med masser af spiseklare artiskokker. Jeg ved at de er svære at overvintre, men for mange år siden havde jeg succes med overvintring igen og igen indtil en rigtig kold vinter tog livet af dem. Jeg vurderer stadig for og imod og gode råd modtages gerne.
Spinaten som er af typen New Zeeland har leveret hele sæsonen blev klippet i bund og fordelt over flere bede. Det er en fremragende spinat som leverer i det uendelige og på trods af frost voksede den bare videre og skød små blade.

Det lille drivhus som jeg købte til overvintring sidste år er blevet sat op og jeg forestiller mig at det kan bruges til tidlig dyrkning af radiser og spinat til næste år. Jeg tænker at sætte opgravede Chrysantemum i det og at de vil kunne bidrage med stiklinger til foråret.

Chrysanthemum blomstrer stadig, de er købt i bakker med seks små stiklinger i hver – de kaldes også vinterasters.

Disse kål som jeg mener er grønkål ‘Siberian’, troede jeg i lang tid var alm. krøllet rød grønkål, men de krøllede blade viste sig aldrig. Til gengæld skød der nye små blade frem hver gang jeg fjernede nogle af de larveædte blade og da jeg p.g.a. larver fjernede alle kål fra bedet, lå disse nedklippede stokke og BLEV VED med at skyde nye blade. Til sidst plantede jeg dem i et par krukker og der står de altså endnu. De små blade er gode dog lidt bitre i kålsalater.

12 Comments

  • Høneballehaven

    Grønsagsdyrkning har jeg ingen forstand på, men amarant har jeg prøvet, de er så fine, desværre selvsår de sig ikke her. Jeg såede i foråret, noget kom op, det viste sig at være syrisk rose ??? jeg havde endda et brev, der stod amarant på 🙂 For to år siden havde Netto pottede rød grønkål og palmekål, de blev pæne mellem alt det andet.

    • Countryliv

      Syrisk Rose? Haha nogle gange bliver man overrasket 🙂 Hvis jeg husker det vil jeg sende dig nogle frø af mine amarent, så kan du prøve igen. Jeg synes også at det ser godt ud med kålplanter imellem alt det andet. Efter dette års kåldyrkning må jeg indrømme at jeg helst vil forsætte med nogle af de typer som forsætter med at skyde nyt, når man plukker af dem, de fylder mindre 🙂

  • Lisbeths Haveblog

    Hvor høj har din artiskok været? Den ser moderat ud på billedet.
    Har du virkelig kunnet høste mange artiskokker? Jeg troede, der kun kom et par stykker på hver plante. Jeg er totalt novice, som du kan høre 🙂

    • Countryliv

      Den ene artiskokplante blev vel 1-1,10 i højden, den anden lidt lavere, jeg synes at de blev ret flotte i størrelserne. Jeg har vel høstet ti artiskokker på den store og et par stykker på den lille. De står over for hinanden i hver sit bed. Vi spiste nogle af dem og brugte nogle til pynt. De smager fantastisk godt 🙂
      Planten skyder en eller flere stokke som forgrener sig og for enden af hver gren kommer der en blomst. På det øverste billede i dette indlæg kan du se den store plante med en blomst tilbage og alle de afskårne stokender, hvorfra jeg har høstet.
      Du kan se glimt af knopperne på næstsidste foto i mit andet indlæg her – http://countryliv.blogspot.com/2019/09/kom-med-rundt-om-huset.html

  • Frk. Anemone

    Hvor er det inspirerende at læse om din grønsagsdyrkning her det første år, jeg er også vildt imponeret over at du har dyrket artiskokker i stor stil. Mon ikke du kan sætte en bobleplast rundt om og en stor spand med en tung sten ovenpå for at beskytte dem mod frost – det er næsten et forsøg værd.
    Jeg har ingen erfaring med dyrkning af spinat, men jeg vil helt sikkert prøve den sort, du nævner her til næste år. Vi har haft rød grønkål i køkkenhaven i år og de blev meget flotte og store, men de seneste måneder for kraftige og ikke så god smag.
    Hvordan bruger du bladbede i køkkenet?
    kh Ulla

    • Countryliv

      Jeg er også selv imponeret over mit held med artiskokker. Tak for dit forslag, det vil jeg prøve. Jeg så billeder af di flotte røde grønkål i et af dine indlæg og det var der det begyndte at gå op for mig at det ikke var kruset grønkål jeg havde :o))
      Jeg bruger mest bladbede i wokretter som Pak Choi, hvor jeg steger stilken og hakker bladdelen i. Det kan også spises som spinat, men jeg havde jo masser af spinat. Og så synes jeg at det er en smuk og meget nem plante, så den dyrkes også for det visuelle i haven.

  • Madame

    Det er en utrolig flot grøntsagshave, du har. Det må være dejligt at kunne spise det, man selv har sået. Højbedene er bare så flotte.
    Her hos os var det sønnike, der dyrkede grøntsager, og jeg var for doven til at overtage 🙂

    • Countryliv

      Tak Madame. det er noget særligt at høste og spise sine egne grønsager.
      Det lyder som om at det ikke er dig der har givet sønnike interessen for at dyrke grønsager:-) Jeg forstår dog godt din dovenskab, for man skal virkelig kunne lide det store arbejde med at så og holde rent for ukrudt indtil planterne er store nok. Jeg har nydt det i år fordi jeg synes at det så fint ud i mine nye højbede og de er meget nemme at passe:-)

  • Countryliv

    Det er meget sjovere at dyrke noget man kan lide at spise 🙂 jeg har godet med noget organisk gødning et par gange- det har åbenbart været ret godt til at sætte fut i tingene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *