VINTERTID

Det er blevet december og vinter og bobleteltet til vinteropbevaring er sat op i glashuset. Jeg har ikke tilnærmelsesvis så mange planter i teltet som jeg havde i Bagsværd, for jeg smed en del krukkeplanter ud inden vi flyttede og jeg har ikke haft så mange her i år. De planter som jeg havde i krukker i Birkerød er plantet ud i bedene.

På billedet ovenover kan man lige ane bobleplastteltet til venstre, vi har en varmeblæser i det som holder temperaturen oppe over frysepunktet.

Heri står bl.a. Agapanthus, følsomme krydderurter og flere duftpelargonier. Ferskentræet og et par andre større planter er også kommet ind her.

Jeg tænker at der også skal være plads til nogle af de planter som jeg vil drive tidligt. Det er dejligt at her er plads til at jeg også kan stå og potte om, når den tid kommer.

Selvom teltet ikke er det kønneste, så er der hyggeligt i glashuset alligevel især når julelysene er tændt. Det har været perfekt at stå her og lave juledekorationer. Vi har endnu ikke siddet herude, men jeg forestiller mig at det kan være rigtig dejligt på en kold og solskinsfyldt vinterdag.

Jeg har rykket rundt på møblerne, både p.g.a. teltets placering og fordi jeg ville have mine store træer – oliven og figen placeret op ad murstensvæggen – de behøver ikke stå inde i teltet, men bare beskyttes hvis det bliver hård frost.
De små prydpæretræer (Pyrus salicifolia) der står i krukker er kommet ind og det samme er spøgelsestræet (Corokia cotoneaster). På konsolbordet er der dømt juleopstilling med Virginsk vinterbærgrene, Eucalyptus, Bjergthe, kogler og andet pynt.
Virginsk vinterbær (Ilex verticillata)
Pletter i luften og spansk mos
Bjergthe (Gaultheria)
 Prydpære/Nordens oliven (Pyrus salicifolia ‘Pendula)

På terrassen er der stort sted ryddet for havemøbler og ting lige bortset fra en enkelt sofa og lidt grønne planter.  Det blæser en del og vi har endnu ikke sat læhegn op så der skal helst ikke flyve for mange løsdele rundt. Lanternerne står helt inde ved huset beskyttet af udhæng, bænk og planter og lidt lys i dem hygger ved terrassedøren.

I mandags var det klar himmel og dejlig solskin så formiddagskaffen kunne nydes på terrassen. Inden vi satte os var Bjørn og jeg rundt i den frosne have og i kådhed sprang han op i spejlbassinet. Stor var overraskelsen da isen i det 10 cm høje bassin brast og vandet plaskede om ørerne på Bjørn og sjældent har han ligget så længe og puttet under et tæppe tæt op ad mig som bagefter – det var så hyggeligt og jeg håber at forskrækkelsen blev glemt.

15 Comments

 • Høneballehaven

  Ja men de skal lige prøve en dukkert, Bellis og Schippo har også været i vores bassin, da de var små, det er ikke sket siden 🙂
  I har meget glæde af glashuset, kan jeg se. Mange af de planter du har derinde, har jeg plantet ud i bedene, mon ikke også den pilebladede pære skal derud med tiden. Men det er nok koldere hos jer. Mine pletter i luften er simpelthen invasive, så de bliver ikke passet på, de gror fint og for godt i bedene.

  • Countryliv

   Jeg ved ikke om Børn fik nok det vil tiden vise:-)
   Ja, vi har virkelig meget glæde af glashuset og det åbner for yderligere spændende planter når man har sådan et.
   De pilebladede pærertræer står i krukker og vil vælte rundt i blæsten derude, derfor er de kommet ind sidste vinter klarede de på altanenmed lidt bobleplast om krukken. Jeg har nogle store som er plantet i det hvide bed. Jeg har kun en enkelt plante af "pletterne" og den er halvdød – jeg har set at de nogle steder breder sig lige lovlig meget:-)

 • Madame

  Åh, stakkels Bjørn 🙂
  Jeres glashus er bare så indbydende! Ja, det er alt i jeres nye hjem.
  Vil lige ønske dig en dejlig adventstid, Lisbeth – egentlig blogger jeg først igen efter jul.

 • Lisbeths Haveblog

  For mange år siden var jeg på cykeltur på Møn med dværgschanuzeren Rasmus i cykelkurven. En dag, da jeg stoppede og satte ham ned på en strand, opdagede han et kæmpestort, spejlblankt gulv ude bag sandet. Han ræsede derud – lidt hurtigere end han egentlig kunne – og det var ligesom at se en Disneyfilm, hvor Anders And hjuler ud over en klippekant og først fire meter ude opdager, at der er luft og ikke klippe under fødderne. Du skulle have set Rasmus' udtryk, da han opdagede, at Østersøens vand ikke var et gulv.

 • Ulla

  Det ser ud som om du har fået alle de funktioner ind i udestuen som du har brug for og alt ser så hyggeligt og velordnet ud. Altid spændende at følge en ny have gennem vintersæsonen og se om den virker overbevisende stadigvæk.

  Hilsner fra Ulla

  • Countryliv

   Jeg er også spændt på haven og hvordan den arter sig. Umiddelbart fungerer det, men jeg glæder mig til vi engang får nogle læhegn op hist og her, det vil gøre haverummene mere tydelige 🙂

 • Elna Slot

  Jeres glashus er både smuk og anvendelig. Det var en god ide at planlægge og bygge glashuset sammen med huset. Man ser desværre, at alt for mange huse får klistret glashuse på, som slet ikke klæder husene. Jeg bemærke din samling af lerurtepotter. Jo ældre de bliver, jo smukkere er de, og de er med til at skabe hygge.

  Hilsen Elna

 • fruens flora

  Hei Lisbeth.
  Det ser da ut som Bjørn koser seg der han ligger med tepper over seg.
  Så koselig du har fått det i hagestuen.
  Her har det ikke vært mye sol. Regn og atter regn.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  • Countryliv

   Hej Hanne-Lise.
   Jo han koser sig under tæppet. Han bliver heldigvis mere og mere en hyggefætter efterhånden som som tiden går, der er ellers ikke meget ro på en hvalp 🙂
   Vi har en sjælden dag sol, men så bliver det også flere dages regn og storm derefter. Jeg ønsker mig frost.
   God uge til dig:-)

 • Esther - Min lille store have

  Stakkels Bjørn 🙂 men så har han vel lært det? 😉
  Smukt drivhus – smart med bobleteltet inden i. Her har vi bobleplast på selve udstuen og en olieradiator tændt ,så udestuen kan holdes på ca. 10 grader. Det koster på elregningen, men sådan er det. Har for mange planter, der ikke kan tåle frost – og har ikke plads til dem andre steder.
  Godt nytår til dig og dine. Vi håber 2020 bliver et fantastisk haveår 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *