GODT NYTÅR – ÅRSKAVALKADE

Jeg vil begynde med at ønske alle jer der læser med her et rigtig godt nytår og takker mange gange fordi I har lyst til at følge med både her på bloggen og på Countrylivs hus, hvor jeg skrev om byggeriet af vores nye hus.
2019 har været et særdeles begivenhedsrigt år på alle fronter. Størst af alt var fødslen af vores første barnebarn Elias og jeg erkender blankt, at jeg prioriterer samvær med ham frem for haven. Ikke desto mindre er dette her først og fremmest en haveblog, så det holder jeg fokus på.

De første tre og en halv måned af 2019 boede vi i Birkerød, så den kommende spritnye have rumsterede bare i tankerne. Hver uge tilså vi byggeriet og det skred virkelig hurtigt fremad. Det var spændende, at se det tage form og meget underligt at forestille sig, at vi skulle bo i Gørløse.
Haveplanen kom på plads og forventningens glæde var svær at styre, så jeg købte frø til den kommende køkkenhave og glædede mig over små staudespirer for jeg vidste jo, at jeg kom til at “mangle” mange mange planter.
Endelig kom april og vi overtog nøglen til vores hus. Samme dag begyndte anlægsgartneren på det grove og hårde arbejde med at plante 60 m færdig bøgehæk, lægge fliser i indkørsel og carport samt bearbejdning af jorden. Glashuset blev rejst på den støbte sokkel og vi var klar til at lave have.
Det er nok meget godt at man ikke altid tænker over hvor stort et slæb der følger med diverse projekter, for det er ikke sikkert at Flemming havde været så frejdig, hvis han havde vidst hvor mange ton grus, gamle mursten, højbede i jern, højbedsjord, perlesten, spejlbassin, beton, jord til opfyldning af græsareal, terrassebrædder, flere perlesten og paller samt diverse han har måtte slæbe for at hjælpe mig med min drømmehave.
Jeg er ham dybt taknemmelig!
Jeg kan godt selv give den gas, slæbe og skovle, men Flemming har taget broderparten af alt det der skulle trilles ind i haven, hvor jeg har udjævnet, sået og plantet m.m.
Ja og knap var vi flyttet ind før vi fik lille Bjørn. Det havde været mere optimalt hvis vi havde fået hund senere på året, men Westier hænger ikke på træerne. Vi er så glade for ham, desværre tyder det på at han har allergi, men det er en helt anden historie.
Køkkenhaven eksploderede nærmest, da jeg først fik frøene i jorden, det kan I se på det første billede i collagen. Grønsager og sommerblomster væltede ud over højbedene og sommerfuglene havde en fest. Endelig kunne jeg pukke blomster til egne buketter.
På bare fem måneder havde vi rejst en have på den bare mark. Billederne i den midterste række er fra september. Stauder og græs omkring spejlbassinet var også vokset til og der kom ro på ukrudtsmængderne som ellers havde holdt mig rimelig beskæftiget ved siden af alt det andet. Vi fik mere og mere tid til at nyde haven. 
Elias var efterhånden stor nok til at undvære sin mor i længere tid og han og jeg har været på mange ture i Valbyparken.
I oktober kom den første frost og tog både Dahlia og sommerblomster! Øv, det var lidt for tidligt, men på den anden side var det jo snart tid til lægning af forårsløg, så alle Dahlia kom op og ned kom tulipanløg.
Senere var det tid til at gøre glashuset vinterklar, men selvom tomatplanterne blev klippet ned og smidt ud havde jeg mange grønne tomater. Det har været en overraskelse for mig, at vi havde tomater der modnede inde i køkkenet helt ind i december.
I december har jeg ikke haft gang i noget havemæssigt, men delt tiden imellem Bjørn herhjemme, hygge med Elias og med at arbejde. Som jeg tidligere har nævnt stoppede jeg med at arbejde fast fra august. Jeg er stadig knyttet til min tidligere arbejdsgiver, men nu som ekstern konsulent og det skift er jeg ovenud lykkelig for. 
Som jeg skrev tidligere har det været et år med store begivenheder og forandringer i vores liv og vi kan kun være glade. Nu har vi boet her i snart 9 måneder og vi har nydt hvert minut her og har ikke savnet det gamle hus eller haven i Bagsværd. Vi ser dog frem til et år med lidt mindre knokleri og meget mere ro på – hvis vi kan styre os.

23 Comments

 • Madame

  Godt nytår også til dig, Lisbeth.
  Sikke et dejligt tilbageblik på dit 2019 med de mange store begivenheder – barnebarn, nyt hus, ny have, lille Bjørn og job som ekstern konsulent. Det var spændende at læse og at se de smukke billeder.

 • Høneballehaven

  Ja børnebørn kommer helt sikkert før haven, det gør de så ikke her, de er for langt væk.
  I har godt nok knoklet begge to, men vi må erkende, at det er svært at lave en have uden en mand til at tage det hårde slæb, godt Flemming ville hjælpe, han nyder sikkert også godt af haven.
  Jeg håber ikke, at det er sorteksem Bjørn lider af, det sker vist ofte for westier.
  Rigtig godt nytår til jer, det bliver spændende at følge med til næste år.

  • Countryliv

   Det er mit indtryk at du prioriterer børnebørnene når I er sammen 🙂 Det var aldrig gået uden Flemming, for det har krævet sit at holde ukrudtet nede så det hele kunne anlægges og det har jeg så brugt en del tid på.
   Vi ved endnu ikke hvad Bjørn lider af, men han har døjet med kløe og især slikken af poter siden han var 12 uger – man tester dog ikke hvalpe før de er 10-12 måneder.
   Godt nytår til jer også, jeg har ikke kunne kommentere hverken her eller på din og andre blogspot blogge, nu har jeg installeret Crome og det ser ud til at virke.

 • Esther - Min lille store have

  Ja, de der mænd, der slæber og aser og maser for en…sådan en har jeg også…og han er ikke en gang synderlig haveinteresseret! Jeg sætter stor pris på hans hjælp – især pga. min ryg.

  Det er helt vildt, hvor langt I er kommet med haven på så kort tid – meget imponerende.

  Dejligt du også bruger tid med dit barnebarn – de er jo kun små en gang. Jeg går og venter på at få at vide, at jeg er blevet moster for 4. gang – det er også spændende 🙂

 • Mia Folkmann

  Godt nytår til dig også! Der er godt nok sket meget det forløbne år, og det bliver spændende at se haven vokse op. Mon ikke der kommer mere ro på i 2020? Jeg tror det, selv om du nok har ret i, at det kan være svært at lade være med at "finde på"… 🙂

 • fruens flora

  Hei Lisbeth.
  Godt nyttår.
  Det har skjedd mye hos deg dette året. Vi har flere barnebarn og er så heldig at noen av dem er i nærheten.
  Godt å ha en mann som kan gjøre de tunge løftene. Jeg har også en som hjelper meg og det er godt for min vonde rygg.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  • Countryliv

   Hej Hanne-Lise
   Det er en stor glæde at have børnebørnene tæt på, og jeg nyder virkelig meget at have tiden til at være der:-)
   Godt at du også har en mand som klarer de tunge løft, det er jeg også glad for at have.
   Fin dag til dig
   Hilsen
   Lisbeth

 • Nana

  Jeg bliver helt glad, når jeg læser om jeres 2019 🙂 Der er sket så mange fine ting for jer, og det har været en fornøjelse at følge med fra sidelinjen! Jeg ønsker dig og dine et 2020 fyldt med flere gode glæder, men også med tid til at nyde alt det arbejde, I har lagt i haven. – Jeg har sagt det før, men det tåler gentagelse: Jeg er SÅ imponeret over, hvor langt I er nået med den have!
  Kh Nana

  • Countryliv

   Tak Nana.
   Ja vores år har været utrolig godt på alle måder og nu glæder vi os til at nyde livet i 2020. Tak for din ros, heldigvis har vi nydt at lave haven, det har været helt specielt at se det hele udvikle sig 🙂
   Kh Lisbeth

 • Frede

  Det er dybt imponerende og meget livsbekræftende, hvor langt man kan nå med en have på så kort tid. Det har været en fornøjelse at følge med på sidelinjen – jeg glæder mig til at læse med i det nye år. Rigtig godt nytår til jer!

  • Countryliv

   Tak Aase, det glæder mig at du har nydt det.
   Det er virkelig imponerende hvor langt man kan nå med en have på få måneder det har vi også været målløse over når set tilbage. Nu glæder jeg mig meget til at se det hele bryde frem til foråret 🙂

 • Frk. Anemone

  Godt nytår.
  Selvom jeg har fulgt rigtigt godt med hos dig i 2019, så var det alligevel dejligt med sådan en årsgennemgang – for sikke en masse I har oplevet og hvor har I bare knoklet meget. Flid belønnes og også jeg er så imponeret over den have, I fik skabt på bare 5 måneder. Nu er alt det grundlæggende på plads, så i år er det nok lidt mindre projekter, du har i tankerne?
  Elias er da vist en skøn dreng som sætter pris på sin farmor 🙂

  • Countryliv

   Tak Ulla.
   Elias og farmor hygger sig meget i hinandens selskab. Det er fantastisk dejligt at give sig tid og bare være sammen med ham, jeg skal ikke andet. Og han bliver jo mere og mere underholdende – du ved hvordan det er 🙂
   Vi er superstolte af haven som den er blevet på så kort tid. Nu hvor de store anlæg og projekter er færdige bliver det til til de små og alt det der skal hygge.

 • Ulla

  Det er helt imponerende hvad I har nået på et lille år! Fremover skal I ikke tænke så meget på anlægsarbejder men koncentrere indsatsen om vedligehold og raffinering, og det bliver man heldigvis aldrig færdig med. Tænker det bliver en ren fornøjelse i det nye år.
  Tak for en flot reportage og god vind i det nye år!

  Hilsner fra Ulla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *