FRØ OG FORSPIRING

Foråret er i fuld gang, solen har fat og planterne vokser derude.

I glashuset har jeg været igang med højtryksrenseren og lidt sulfo og gjort plads til kasserne til tomatplanter.

Jeg har forspiret tomater. Jeg er ikke vild med forspiring, men fordi jeg ønsker nogle specielle sorter, måtte jeg igang med det.

Spiringen var intet problem, men det er alt det der kommer efter med bestræbelser for at undgå ranglede planter som jeg ikke er glad for. Jeg forsøgte først at give plantelys i et køligt værelse, men besluttede hurtigt at sætte planterne ud i overvintringsteltet. Heri holder jeg en temperatur på 10 grd.C om natten og selvom det er lige i underkanten for små skrøbelige tomatplanter, så synes jeg at det fungerer. Om dagen og i solskin løber det nemt op til 25-29 grd.C.

Før udflytning og med smarte lysholdere

Flytningen til teltet gjorde at planterne stoppede med at vokse i højden, men stedet bliver stammen tykkere og det var det jeg håbede på.

Jeg kan ikke lade være med at forspire en smule, for jeg synes at det er hyggeligt at pusle med jord, vand, potter og frø, så i år har jeg sået flere bakker med forskellige sommerblomster. Jeg sår i Soilblocks for første gang og det fungerer fint og skulle betyde at man ikke forstyrrer rødderne ved omplantning.

Den første forspiring af Lathyrus mislykkedes mildt sagt for mig – én hel spire er hvad jeg har fået ud af det. Nu har jeg sat flere Lathyrusfrø også i overvintringsteltet og håber selvfølgelig at det går bedre med dem.

Frø spirer når jorden har den rette temperatur og fugtighed og afhængig af hvilke frø det er også det rette lys eller mørke. Og hvis de forudsætninger er til stede, så kræves derefter den rette pasning med udprikling og sidenhen udplantning.

Når alt det går op i en højere enhed har man en tidligere blomstring/høst, end hvis man havde ventet til forholdene udendørs er til det. Jeg er meget imponeret over de af jer der forspirer i stor stil for det er et stort arbejde.

Jeg synes ikke at det altid er alle anstrengelserne værd. Og den eneste grund til at jeg hopper på den vogn, er at jeg hvert år tror at det vil gå bedre end tidligere, at jeg vil huske at vande og passe det hele, inden det kan plantes ud.

Forleden dag sad jeg i det rengjorte drivhus og nød varmen, puttede frø i jorden, skrev planteskilte og hyggede mig, Men jeg har stadig frø som skal sås udenfor.

Jeg synes at det er nemmere med knolde og stiklinger, herunder ser I mine ranunkler og franske anemoner som venter på udplantning. De seneste nætter har det været nattefrost så jeg tør ikke plante dem ud.

Ranunkler og franske anemoner

Og herunder et kik ind til såbakkerne i teltet:

14 Comments

 • Lisbeths Haveblog

  Jeg er vildt imponeret over din forspiring 🙂 for jeg er bestemt heller ikke til den slags. Det eneste, jeg helt sikkert sår hvert år, er en bestemt lathyrus, som jeg MÅ eje.
  Ofte kommer der så lidt andet med under spirelampen, men jeg synes, det er bøvlet, og hvis det ellers er noget, man kan få i handel, er deres planter altid meget større og tidligere.
  I år har jeg desværre forlagt?? alle mine frøposer, så jeg har kun lige genbestilt lathyrussen og skal så den sammen med nogle forærede tomatfrø. Jeg satser stadig på at finde poserne. En frønisse??
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth (countryliv)

   Helt sikkert en frønisse og til og med en som ved hvordan du har det
   Jeg er en form for frønisse på den måde at jeg samler frø, det er helt tosset!!
   Lathyrus er et must og normalt er de ikke så svære at have med at gøre- hvis man bare ikke lader dem ligge i blød alt for længe. Det var det der skete for mig.

 • Lisbeth

  Hm mon der er noget med navnet, nu er vi tre Lisbeth´er som ikke bryder os om forspiring. Det ser nu ellers godt nok ud hos dig. Jeg er for doven til at prøve, for jeg bryder mig ikke om at prikle.
  Har du set mit sidste indlæg om at læse godnathistorie for børnebørnene 🙂
  Måske noget du kan bruge, når han bliver lidt ældre.

  • Lisbeth (countryliv)

   Ja måske navnet og måske også fordi vi prioriterer arbejdet
   Jeg har desværre helt forsømt at læse din og andres blogs, vejret har været for godt. Men jeg tager revanche og jeg kan helt sikkert få glæde af at læse om godnatlæsning for barnebarnet. Lige for tiden står den på snak og sang over FaceTime med ham.

 • Madame

  Sikke en god idé med teltet, Lisbeth. Nattefrosten har været en udfordring i de seneste dage.
  Jeg plejer at forspire inde i vore entré med glastag, men er først ved at komme mig efter operation og sygdom og har derfor ikke nået det i år. Men der er ikke noget så dejligt som at se egne planter vokse op 🙂

  • Lisbeth

   Det er vidst godt at jeg lader teltet stå lidt endnu, for det bliver åbenbart koldere og koldere.
   Det er vigtigt at du samler kræfter og bliver helt rask. Nogle planter kan man købe i små bakker for få penge, det må du benytte dig af i år:-)
   Forsat god bedring.

 • Nana

  Jeg nyder simpelt hen, at jeg slet ikke skal forspire i år. Det blev for meget sidste år, og jeg husker stadig, hvordan jeg slæbte rundt på spirebakker i månedsvis. Så jeg forstår godt, hvad du mener 🙂 Næste år vil jeg dog nok så lidt igen. Men jeg nyder pausen!
  Jeg forsømte at tage en masse ranunkler op, og de står ligeså fint nu. De kan sagtens tåle den lette nattefrost. Men de er selvfølgelig også blevet vænnet til den på en anden måde end dine ranunkler.
  God lørdag i solen til dig, Lisbeth!
  Kh Nana

  • Lisbeth

   Jeg kan sagtens sætte mig ind i det store arbejde du havde sidste år, så det er godt med en slapper 🙂
   Nyd din frihed på spireområdet og nyd livet generelt 🙂
   kh Lisbeth

 • Elna Slot

  Det ser fint og hyggeligt ud i dit telt. Jeg har selv et lidt ambivalent forhold til frøsåning. Jeg synes, det er spændende at så og prikle, men jeg har ikke ret gode opbevaringsforhold for de små “frølinger”.
  Stiklingeformering synes jeg også er spændende og i grunden ret nemt. Hvilke planter har du gode erfaringer med at stiklingeformere?

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Vi er enige om ambivalensen i forhold til frøsåning og det kræver meget af opbevaringsforholdene efter spiring – det er som regel der det går galt for mig. Jeg har egentlig mest lyst til at tage teltet ned og begynde indretningen af glashuset så der bliver hyggeligt, men det er for tidligt at tage de skrøbelige planter ud af teltet.
   Jeg har rigtig god erfaring med både hortensia og lavendelstiklinger og andre småbuske og for tiden har jeg figen og havtorn igang. Stauder er også gode at stiklingeformere. Jeg har i år taget stiklinger af Sibirisk bladkål som jeg har haft meget glæde af det sidste år, nu vil jeg prøve at få nye planter fra den gamle.
   Hilsen Lisbeth

 • Kristoffer - naturhaven.dk

  Kan i mærke det alle sammen (Lisbeth gange tre, og hvem vi ellers er samlet her)? Det bobler i os alle. Denne tid på året er magisk. Vi ved at det hele snart “springer i luften” der ude, og snart er alt grønt og frodigt. Det er herligt.

  Lad os håbe det bliver en god sommer i år, og det ser da i hvert fald ud til du allerede gør dit for det med den flotte forspiring du har gang i. : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *