BAGHAVEN

Det er vidst på tide at kikke om i “baghaven”, som jeg kalder haverummet der ligger i samme ende som glashuset. Der var ikke så meget at se i bedene ved spejlbassinet i maj, da I var med på rundtur. Siden boblede flere hundrede lilla prydløg op og tog scenen. Det var virkelig flot og selvom de forlængst er væk, synes jeg at I skal se billeder af herlighederne.

Ovenstående billeder er fra sidste halvdel af maj og til ind i juni. Ved midsommer var de ved at afblomstre, men havde stadig en god effekt i bedet. Alligevel klippede jeg dem ned kort tid efter for jeg syntes at den store mængde tog alt for meget opmærksomhed og stauderne “druknede” lidt i boblehavet.

Sct. Hansaften

Det er nøjagtig et år siden stauderne blev plantet og de er blevet pænt store allesammen. Det har været så smukt med Salvie, Katteurt og Torskemund, men nu er de klippet ned og det er nogle af græsserne og Purpursolhat, Kvæsurt og Blåhat der begynder at blomstre.

Til højre for tvillingebedene og spejlbassinet ligger “hovsabedet”. Det opstod kort tid efter vi flyttede ind, til fordel for nogle af de planter som jeg havde med fra Bagsværd. Forskellige storkenæb, mørkløvede sølvlys og nogle roser som jeg kom til at købe.

Hovsabedet fungerede slet ikke i det tidlige forår. Jeg havde nogle dagpragtstjerner som hurtigt var blevet enorme og den pink farve var alt for dominerende og skrigende i sollyset. Det hjalp gevaldigt at de blev fjernet og kun et par små fik lov at blive. Det er jo interessant hvordan en plante – i dette tilfælde Dagpragtstjerne (Silene dioica) kan fungere godt i én have, for slet ikke at fungere i en anden. Jeg hælder til at det er fordi vi ikke endnu har høje træer som kan dæmpe lyset i haven, det føltes i hvertfald sådan.

Det hjalp, men det er stadig et “hovsabed” og skal klart laves om. Det ville da også være ærgerligt hvis der ikke skulle flyttes rundt på noget – det er jo det sjove at flytte og optimere.

Syrenbedet for enden af haven har været en ren fryd indtil for nylig, hvor jeg klippede alle storkenæb ned. De begynder så småt at vokse sig pæne, men der ser lidt amputeret ud lige pt. og derfor få I et andet baghave billede – nemlig af terassetrinnet ud for glashuset.

Resten af baghaven får lov at vente for ja, jeg er igang med at anlægge et nyt bed og jeg tror heller ikke I har set mit lille Hortensiabed endnu.

10 Comments

 • Frede

  Sikke et imponerende syn med alle de fine allium. Hovsabed! Sikke et fint navn til sådan et bed. Du skal nok finde en vej med det – og det er jo det med at flytte rundt og arrangere om, som er sjovt – og så er det godt med et hovsabed!

 • Lisbeth

  Det ser godt ud i din baghave. De mange allium var rigtig flotte, men det er rigtig, at de tager opmærksomheden fra andre stauder. De sår vist også sig selv, så du kan få rigtig mange, hvis du ikke fjerner dem. Hovsabedet ser godt ud nu, men det er rart at have noget at arbejde videre på, det er jo det, vi kan lide. Og så kom du til at købe et par roser 🙂 det var godt.

  • Lisbeth (countryliv)

   Du har ret i at Allium sår sig og jeg smed derfor frøstandene under syrenerne, der må gerne komme lilla kugler. Hovsabedet går op og ned, lige pt. ligner roserne noget der er løgn på bladene og det er det jeg ikke er så vild med 🙂

 • Lisbeths Haveblog

  Jeg er enig i at prydløgene tager meget opmærksomhed i blomstringen. Billederne er flotte, men det må have været ekstra flot i virkeligheden. Og godt, at du dernæst fjernede dem, så de næste planter kan brilliere.
  ‘Hovsabed’ er et skønt udtryk, men jeg er sikker på, at du kan få mere ud af det, end blot hovsa, når først du begynder at omorganisere. (Selv om det er virkelig smart med et hovsabed.)
  Og så nyder jeg igenigen dit skønne glashus.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth (countryliv)

   Glashuset er en kæmpe glæde at se på og vi nyder at spise der om aftenen 🙂
   Jeg følte mig lidt som en vandal da jeg klippede løgene ned for jeg går jo ind for at lade frøstandene stå, men de var bare for mange.

 • Frk.Anemone/Ulla

  Det er vel nok flot med de lilla allium kugler – heldigvis kan de jo bruges i vaser i tørret tilstand, så kan man nyde dem lidt endnu.
  Jeg er da helt vild med dine bede i baghaven, du har med sikker sans og erfaring opnået stor frodighed på blot et år.
  Tak for sidst 🙂
  kh Ulla

  • Lisbeth (countryliv)

   Jeg brugte frøstandende flittigt i buketter, hvor de rigtignok var flotte selvom de var falmede.
   Tak for komplimenten til bedene, jeg er selv ret vild med dem og også tak for sidst, det var virkelig hyggeligt:-)

 • Linda

  Det er så super flot med alle de Alium du har lagt, jeg havde nok i nænnet at klippe dem ned :o)
  Haven er virkelig fantastisk når man tænker på den kun er et år gammel.
  Man skal da have et hovsabed :o)
  Kh Linda

  • Lisbeth (countryliv)

   Man slipper nok ikke helt for et hovsabed, det ville også være trist hvis alt bare stod hvor det skulle. Lige nu går jeg og håber på regn, så jeg kan flytte lidt rundt uden at slå planterne ihjel.
   Det var forovervældende med alle de visne frøstande og jeg regner med at løget klarer at jeg klippede dem ned 🙂
   Knus herfra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *