Urter til pynt og nytte og en stor overraskelse

De af jer der følger med her ved nok, at jeg nedlagde min køkken- og skærehave i 2011 til fordel for mit smukke spejlbassin. Men jeg er født og opvokset i et hjem med køkkenhave og jeg holder fast både ved grønsagerne i drivhuset samt i krydderurterne og nu, har jeg altså også skabt en lille bitte køkkenhave bag ved pavillonen. 

Den er på størrelse med barndommens “børnehave” og hævet fra jorden, så den ikke lige bliver trampet ned af dyr og mennesker.
Etstetik”politiet” vil nok stejle her, for de brune kloakrør i plastic er ikke kønne, men de var ved hånden. Her er plads til udvikling til  næste år. Jeg regner dog med at rørene vil blive dækket af de græskar- og squashplanter som skal vokse i dem. I de sorte kartoffelspande begynder kartoffeltoppe at dukke op og jeg håber at de bliver gode i år. Da jeg forsøgte at dyrke kartofler i dem for to år siden var det en katastrofe og sidste år gad jeg ikke ofre læggekartofler på det – meeen den gamle gartner forsøger endnu engang..
Jeg giver også artiskokkerne endnu et forsøg – det er fuldstændig som med tumlingen der rejser sig igen og igen – det må da for pokker kunne lykkes at få store flotte artiskokker!!
Jeg har måtte plante nye rabarber. for min mangeårige rabarberplante brød sig ikke om at stå under drivpotterne, den døde simpelthen, så nu er de fine potter blot til pynt og det klarer de noget så godt.
I blomsterbedet har jeg sat porer fra supermarkedets grøntsagsdisk og endnu står gulerødderne fra min egen grøntsagsskuffe i potter og ser slet ikke udtjente ud mere – de skal også plantes ud imellem blomsterne. Prøv at se her hvor flotte de kan blive.
Mellem stenene bag haveskuret vokser ramsløg, blodsyre og løgkarse. Det er ikke noget jeg sådan spiser til hverdag, men måske en dag – det er jo efterhånden gourmetmad 🙂
Og nu til den store overraskelse:
Jeg har ønsket mig et træ med mistelten i mange mange år og vi skal helt tilbage til firserne, hvor jeg første gang forsøgte at så nogle frø på et kirsebærtræ, uden held. For et par år siden fik jeg penge i fødselsdagsgave til et træ med mistelten, men da jeg har en stor svaghed for sko og støvler, var det støvlerne der vandt.
Til jul købte jeg en smuk stor buket mistelten som havde mange mange bær og i februar gik jeg og satte frø på flere af mine træer – især på det lille Elstar som jeg reddede fra Superbrugsen for 50 kr. for nogle år siden. Nu er spørgsmålet så om det lille træ kan stå for mosten, for ikke mindre end fem frø har sendt deres snabler ud og på vej ind i træet (her billede af de fire)
Jeg er målløs – og holder vejret! Gad vide hvordan det udvikler sig?

13 Comments

 • Sussi.Sussinghurst

  Hvor er det spændende med din mistelten, vi har også sat et et bær, og det ser ud som om der er en lille grøn bule…. så vi håber. Prøvede for nogen år siden, og der kom også en lille "spire"… men den blev alligevel aldrig til mere. Du skulle nu prøve at lave pesto af dine ramsløg, hvis man kan li hvidløgssmagen er det mums. Vi har været i skoven i dag og høste en posefuld blade, for den lille plante jeg købte i supermarkedet sidste år, og plantede i en spand, har kun et par blade tilbage, resten er konsumeret 🙂

 • Fru Friis

  En herlig lille køkkenhave du har fået dig, jeg tror også på at det grønne klarer æstetikken på den lange bane! Og hvilket under, pludselig at få sin egen mistelten, der kan jeg mærke en slet skjult misundelse brede sig i mit indre…. Jeg har skam også prøvet at fedte med nogle misteltenfrø, men ganske uden held. Regner med vi får lov at følge deres udvikling. :o)

 • Bruuns Have

  Hvor dejligt, krydser fingre for dig, det vil blive så godt :-). Jeg fandt selv ud af her i vinter, at jeg også har en, men min er noget større, underligt jeg ikke har set den før. tror at den stammer fra nogle jeg satte rundt omkring på forskellige træer for nogle år siden, men nu har jeg en juhu…. :-), kh Margit

 • marie

  Tak for misteltenfidusen – den vil jeg prøve på at huske. Jeg kan godt lide, at man bruger de ting, der er for hånden, selvom det måske kniber med æstetikken.

 • Min Kolonihave- Casa Asti

  Det må jeg sige, sikken en overraskelse. Jeg har læst op og ned af stolper om kunsten at få mistelten til at vokse på et træ og det skulle ikke være helt let og man skulle da slet ikke kunne bruge dem man køber til jul. Nå men som Sussi skrev inde på min blog så skal man ikke altid holde sig til det der står skrevet.
  Jeg glæder mig meget til at se hvad din lille grønne spire udvikler sig til :o)

 • Nette

  Så fik jeg lige dagens grin Lisbeth. Jeg ved ikke, hvad "Etstetik"politiet"" siger til dine kloakrør, men måske jeg skulle finde kasketten frem og lege estetik politi ved lejlighed :-)) Man må lade dig, at kreativiteten ikke fejler noget.

  Havde min have været lidt større, ville jeg afgjort have allokeret en lille plet til køkkenhave. Nu nøjes jeg med jordbær, hindbær, kirsebær og æbler. Jeg er elendig til det med krydderurter, men jeg kan fornemme, at du har taget et større skridt, nu hvor du har orangeri og meget mere. Du har også en del mere forstand på tingene, end jeg har.

  Jeg måtte le af, at du brugte pengene på sko og støvler i stedet for mistelten, men der er vidunderligt, hvis nu det alligevel lykkes dig at få kysseplanter i haven. Sidder her og spekulerer på, om ikke træet tager skade af en snylter? Ja, hvad ved jeg? Ikke meget 🙂 Tillykke med det.

 • Jette

  Hej Lisbeth.Det er da smart at udnytte den lille plet bag ved din pavillonen ………………så pyt med at det er i kloarkrør.
  Elsker alle mine krydderurter her i haven.
  Jeg er rigtig spændt på om det lykkes med din artiskok………………..synes den fylder for meget ,men smuk er planten.
  Og nye kartofler må du da ha……………………………håber det vil lykkes denne gang.
  Men spændende med dine mistelten.Vil følge med fra sidelinien.
  Rigtig god weekend knus Jette

 • Vivi

  Fint med din lille køkkenhave, det betyder ikke så meget at alt ikke ser helt perfekt ud fra starten, jeg har bestemt også mange steder der trænger til forbedringer 😉
  Det er da helt fantastisk med de mistelten 🙂
  Jeg har sået artiskokker i år. Jeg havde nogen et år i min gamle have et år, vi spiste dem ikke men hovederne endte i stedet i dekorationer. Håber jeg har så mange i år, at det kan give til begge dele 🙂

 • Pondside

  This year we are planning 'from scratch' in our new garden, so it is not about plants, but about the hard bits like shed, paths and decking. I love your vegetable garden – practical!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *