Haven 1. maj

Jeg plejer at være fornuftig og vente med at smide sarte planter ud i forårskulden til hen i maj, men i år har jeg været mere barsk. Det er egentlig dumt for netop i år, hvor jeg har åben have om en måned, er det ekstra vigtigt at der til den tid er noget kønt at kikke på.
Jeg fortrød da også og trak citrusplanterne ind igen forleden aften da der var tæt på frost. Men nogle af de andre står der stadig. Helt inde ved gavlen mod syd er der ikke stor fare og når solen står på bliver der temmelig varmt, så det tror jeg nok skal gå.

Nu kan de godt vokse til så det kan komme til at ligne noget.

Her foran drivhuset begynder det at se hyggeligt ud

Inde i drivhuset har jeg plantet tomaterne ud i bedet og det er tydeligt noget som de kan lide. Jeg har en del overskudsplanter, sådan er det jo når man sår selv. Det er et par uger siden, jeg satte alle frøsåede ud i drivhuset og de klarer det. Nu skal der “bare” prikles. Det er tydeligt hvilke frø jeg selv har høstet for det er de felter, hvor det bugner med planter fordi jeg havde rigeligt frø. Desværre har jeg også haft nul i spireprocent på Cobea og hvid Lavatera fra Bilka – især fatter jeg ikke Lavatera, se blot på mine egne høstede ‘Pink Blush’ ca. i midten af billedet ovenover..

Ovenstående foto er allerede outdatet, for tulipanerne har allerede mere farve.
Nu er Allium, Geum og Euphorbia fint igang og magnoliaen drysser store rosa blade.

Pavillonen har fået faste vægge af træ på de tre sider.

Der er også kommet gang i det blå hjørne, det er dog gult der dominerer lige nu, men ´Jack Frost´er begyndt at blomstre og snart følger blå fuglemælk og Bluebells.

Det blå hjørne har fået et lille hævet bed ved hækken hvor fiskene hører til og nye siddepladser på tre taburetter af fiberbeton. I bedet er plantet tre grønne sølvlys og i bunden blå Geranium Phaeum, som meget gerne skal holde skvalderkålen nede.
Det er status fra haven her sidst i april – jeg er godt nok spændt på hvordan her ser ud om en måned – om jeg når det jeg gerne vil, men en ting skal jeg huske og det er at nyde maj – en af årets smukkeste måneder 🙂

12 Comments

 • Fru Friis

  April-maj kan være nogle gysere i drivhuset… temperaturen svinger faretruende og der står man midt i frodigheden, med al sin kærlighed og bekymring og omsorgsgen og stearinlys og fiberdug og grå hår og bekymringsrynker…. og så lige pludselig er det sommer og alle er glade, blomstrene blomstrer og vi kan igen råbe HURRA over alt det der lykkedes. Åhhh… det er en dejlig tid. :o)

  • Countryliv

   Sødeste fru Friis som du kan beskrive det lige præcis som det er 🙂 Der er helt bestemt en årsag til at man udsætter sig selv for nervøse trækninger – det er så skønt når det igen blomstrer.

 • Nette

  Man har nok travlt! Det er mange timers forberedelse, hvis prikkerne skal sættes over i'erne i haven. Og det forsøger man jo på, når man skal have åben have. (Godt det ikke er mig. Var nok at havekongen Claus Dalby var på fotosafari i min have et par gange sidste år. Jeg fór rundt forinden som en flue i en flaske). Gad vidst om de havebesøgende er klar over, hvor mange timers forberedelse der ligger bag de åbne haver. Nu bryder jeg mig ikke om at kalde det haveARBEJDE. For efter min ringe mening, burde det være lystbetonet at pusle i sin have, men alt skal jo gøres på det rigtige tidspunkt for at lykkes.

  Dit frøcirkus ser dejligt ud. På mystisk vis synes jeg, at andres frøbakker med spirer og forventninger ser hyggelige ud, men jeg synes, at min egne er hæslige at se på. Mærkeligt at dine hvide lavatera ikke vil spire. Måske de bare er længere om det?

  Du og Flemming har virkeligt givet den én over nakken de sidste par år med større projekter. Jeres pavillon er blevet SÅ dejlig! Og jeres orangeri løfter det hele op og er ikke bare flot men giver en skøn stemning i jeres dejlige have. Jeg glæder mig til at komme forbi, når der er åben have.

  Mht. planter der kan klare skvalderen, ved du, at jeg har nogle kulsukkerplanter, som jeg endnu ikke har klippet i. Du kan få dem, der ligger hen over fliserne, da de er ukrudsfri. Du vil sikkert kunne få dem til at slå rod, så let som ingenting. Jeg kan for resten også berette, at den lyserøde slangeurt jeg har i min have, bistorta officinalis klarer skvalderen næsten endnu bedre end kulsukkeren. Jeg smed nogle klumper over i bedet mod den ene skvalderkåls-nabo sidste år, da jeg delte en stor plante, og den giver den gas i det bed, som ellers ligger i næsten hel skygge. Du kan også få nogle af den fra det skvalderkålsfri bed.

  • Countryliv

   Ja, jeg er jo selv ude om det, men jeg kan godt lide tanken om at åbne sin have for andre – Flemming kunne godt undvære det. Tak for dine søde rosende ord, det er dejligt at det kan ses at vi har givet haveprojekterne gas de sidste 5 år:-)
   Jeg er meget gerne arvtager af et par kulsukker skud, for jeg har en udfordring under hækkene. Geranium Phaeum er også god til skvalderbekæmpelse, men den vil jeg ikke have over det hele. Jeg har ikke tænkt på slangeurt som kvæler, men det vil jeg overveje, der har jeg selv en velvoksen aflægger som jeg tidligere har fået fra dig. Jeg er glad for at høre dine erfaringer:-)

 • Janne

  Det ser dejligt ud med de mange krukker foran drivhuset. Selv er jeg totalt utrænet i det med nips og hygge. Jeg må se at få det lært. Tak for inspiration.

  • Countryliv

   Selv tak og i lige måde 🙂 Det med nips er jeg vidst heller ikke så god til for jeg synes at det blæser rundt i haven selv om sommeren, men med hygge går lidt bedre:-)

 • Jette

  Hej Lisbeth.Jeg synes nu at der allerede ser dejligt ud i din have………………..men glæder mig meget til at gense den.Og kan tilslutte mig meget af det Nette skriver.
  Sjovt nok spirer mine lavartera heller ikke………………og de er også købt i Bilka.
  Er det en sølvsalvie på dit andet billede den går til højre……………..har forgæves prøvet af finde frø.
  Håber der kommer et lille bloggertræf hos dig d. 30/5 Knus Jette
  Både mit citron og oliventræ har stået på terrassen i 14 dage,og ser ud til at klare det fint.

  • Countryliv

   Hej Jette
   Tak skal du have – her ser også dejligt ud, men der er nogle hjørner hvor der liiige trænger lidt mere:-)
   Jeg glæder mig til dit besøg, vi ses.

 • Pondside

  I agree that May is one of the most beautiful months, and your garden certainly provides proof of this. I like what you've done with the pavilion – good idea!
  Over here our garden is nothing more than a large lawn. There will be years of work to bring it to becoming something interesting. I miss my old garden very much, but look forward to finding new places for old plants and to getting acquainted with new plants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *