PÅ VEJ MOD VINTER

Igår fredag kom der opklaring i vejret og jeg skyndte mig ud og lagde forårsløg. Som du måske husker, havde jeg virkelig mange blomstrende forårsløg i foråret, men altså jeg synes jo, at der skulle suppleres med lidt nye farver nogle steder og de runde bede bør jo også have løgplanter i 2021.

Jeg hører ikke til den type der klipper alle stauder ned om efteråret for jeg holder meget af frøstande med frost og sne og er ikke vild med udtrykket af tomme bede hele vinteren, men i det hvid-gule bed har jeg klippet de ellers så frodigt blomstrende gåseurt og gederams ned for at stramme udtrykket lidt op. Desuden giver jeg hermed luft til både stedsegrønne euphorbia, buxbomkuglerne og til de blå græsser.

Vi har sat spotlamper under de to træer i dette bed. Det er efterhånden nogle år siden jeg fik lamper til den gamle have og det har selvfølgelig været planen at de skulle op her. I første omgang altså en spotlampe under hvert træ som lyser op i trækronen. Det er hyggeligt nu hvor det på overskyede dage bliver mørkt allerede kl. 16:30.

Lys i haven

Idag lørdag har jeg forsat havearbejdet – nu i køkkenhaven, hvor meget egentlig stod grønt eller blomstrende. Jeg tror at vi har haft rekord i mængden af hønsetarm i højbedene – og heldigvis kun der, for det er nogenlunde overskueligt at luge højbede.

Op kom spinat, sølvbeder, morgenfruer og evighedsblomster for efter hønsetarmslugning at blive lagt tilbage som vinterdække af jorden. Både sølvbeder og new zeelandsk spinat var for groft og sejt til spisning, men det er godt til vinterdækning.

November i køkkenhaven

De to artiskokplanter er blevet kæmpestore og de har virkelig givet godt, men nu har jeg delt den ene til flere mindre planter og plantet dem. Nu må jeg se hvordan det går vinteren over, ellers har jeg stadig den anden som jeg kan dele til foråret. De tager meget plads, men jeg synes at det er sjovt at have noget lidt mere specielt frem for salat f.eks.

I bærhaven har jeg klippet hindbærplanterne ned. Hold nu op, hvor har de givet godt! Jeg glæder mig allerede til næste års hindbærsæson. Nu skal jeg lige have tæmmet udløberne både i hindbær og jordbær, men det er sådan noget jeg kan pusle med senere.

Jeg mangler stadig noget oprydning før jeg kan holde vinterpause, men idag fik jeg også vinterpyntet ved et par af dørene, så det går altså fremad!

12 Comments

 • Lisbeth

  Sikken et flot hegn med efterårsfarver, det ser godt ud. Det hygger også med lys på planterne, vi har ikke fået lys ud endnu, men det kommer nok.
  Det er rart at gå i haven, når det hele bliver for meget. Jeg ser ikke meget nyheder, man bliver så deprimeret over det man ser og hører, vi kan alligevel ikke gøre noget ved det.

  • Lisbeth

   Du har ret, vi kan ikke gøre meget ved det, men jeg kan ikke lade være med at se nyheder 🙂
   Jeg nyder at vejret er klaret op og at det er til at være i haven i disse dage. Jeg skal igang med julepyntningen derude, men som du skriver så når vi det nok 🙂

 • Marianne

  Sikke en velordnet have du har, Lisbeth. Som du skriver, du er på vej, det synes jeg er nøgleordet for havearbejde i det hele taget. Det er et billede på livet, og alene det er til trøst, når vi synes verden vælter.

  • Lisbeth

   Tak Marianne 🙂
   Jeg har (som du) heldigvis flere ting at gribe til når verden vælter her iblandt også håndarbejde og andet kreativt, men havearbejdet og den friske luft gør noget helt specielt – det kan i den grad løfte mit humør:-)

 • Lisbeths+Haveblog

  Det hvidgule bed ser flot ud efter din studsning. Jeg er heller ikke glad for de der tomme flader, hvor alt er klippet væk. Det er ligesom store, sorte firkanter på væggene (dvs. vinduer, når det er mørkt), det kan jeg heller ikke lide.
  De forsvinder heldigvis, hvis der er masser af lys derude, og det er sørme flot med de belyste træer.
  Køkkenhaven er noget af det smukkeste med de rustne højbede og brede gange. De vil altid sørge for skarp struktur – selv i en køkkenhave i november, der kan være noget af en rodet omgang.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lisbeth

   Jeg nyder virkelig at kunne se bedet med lys i inde fra stuen, men jeg glæder mig til hækken langs vejen lukker helt af, så man ikke kan se ind til os i stuen ;o)
   Ja en traditionelkøkkenhave er ikke altid køn i november og jeg havde ikke magtet at luge hønsetarm i sådan en 🙂 De rustne højbede er gode til at stramme op og det ser pænt ud også selvom afklippet fra planterne får lov at dække jorden.

 • Marie

  Du har hekt ret i, at de rustne højbede sammen med grusgangene får køkkenhaven til at se ryddelig ud. Min bedre halvdel er køkkenhavebestyrer her på matriklen og foretrækker den klassiske køkkenhave. Det vil sige, at der er masser af ukrudt her om efteråret, men det synes jeg er helt ok i en stor landbohave.

  • Lisbeth

   Jeg er stor tilhænger af den klassiske køkkenhave som jeg voksede op med i mit barndomshjem og som jeg også forsøgte mig med i mine unge år indtil jeg fik børn, hvor jeg gik over til højbede. Jeg magtede ikke ukrudtet imellem rækkerne og gik helt død om efteråret 🙂

 • Elna Slot

  Det ser fint ud i det lange bed med de grønne farver sammen med efterårsfarverne. Buksbomkugler gør altid noget godt for et bed. Striben med perlegrus er en smuk afgrænsning, der både strammer op og skaber sammenhæng med perlegrusgangene i køkkenhaven.

  Hilsen Elna

 • Frk.Anemone/Ulla

  Det lange bed med lamperne og efterårsfarverne er altså virkeligt fint.
  Jeg kan sagtens fornemme hvor meget du nyder at gå og pusle og få ryddet op i køkkenhaven mm. Også dejlgit at få lagt nogle flere forårsløg – man kan IKKE få for mange af dem, og allerede nu går vi da og glæder os til at se det til foråret.
  Ønsker dig dejlige novemberdage også med tid til strik.
  kh

 • Lisbeth

  Det er meget rart med en vinterklar have så vi i ro og man kan hygge os inde og glæde os til foråret 🙂 Jeg får helt sikkert ikke strikket så meget som du, men lidt bliver det til – jeg drømmer om at strikke noget Stephen West igen, kan du anbefale noget?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *