Lidt mere såning

I indlægget om såning fra sidste uge skrev jeg, at jeg havde sået både inde i min varme havestue og ude i drivhuset, men specificerede ikke hvilke planter jeg havde sået hvor.
I drivhuset har jeg sået Pyrenæisk Baldrian, Kongekommen, Blomsterkørvel, Texas salvie, Rosenskovmærke, Judaspenge og Honningurt. Alle disse kan ses i dette indlæg og her står også de latinske navne. Fælles for disse er at de kan så sig selv ude i naturen og derfor vurderer jeg at de kan klare mosten i drivhuset.
Nedenfor kommer endnu en collage med nogle flere af de blomster som jeg har sået eller skal til at så. De fleste kræver ikke forkultivering, men jeg kan ikke styre mig – og det på trods af at jeg egentlig hader alt det priklearbejde.
Øverst TV er en Silene som jeg så hos Tante Grøn og Claus Dalby sidste år og jeg er lykkelig for at Tante Grøn har foræret mig frø af den – jeg glæder mig så meget til at have den i min have. Det er en kuldekim og jeg har sat den under bænken på terrassen sammen med en bakke Verbena Bonariensis. Dette er de eneste som jeg har sat helt ude – og jeg håber at de nyder det indtil jeg inden længe tager dem ind i drivhuset.

Silene ?, Lathyrus Odoratus ‘Matucana’, Nicotiana Lime, Lavatera ‘Pink Blush’,
Silene ‘Dioca’, Cleome, Cosmos, Antirrhinum,
Ipomea. Papaver (sås på stedet), Amaranthus, Cerinthe major ‘purpurascens’.
De fleste af ovennævnte er hjemmehøstede gennem flere år og så sker der desværre det for mig at sortsnavnet forsvinder ud i glemslen, men det kan undersøges hvis der er behov for det.
Idag skal jeg så lathyrus og klokkeranke som har stået i blød natten over – jeg har besluttet at så lathyrus i drivhuset, da jeg er lidt usikker på om det går an at bruge Isabella Smith metoden endnu – foråret er jo ikke helt som det plejer.

En ting er jeg dog sikker på – der skal nok blive blomster i haven denne sommer
Forsat glædelig påske til jer alle.

16 Comments

 • Madame

  Det er så dejligt med forventningens glæde til alt det, du snart kan nyde igen. Sikke nogle skønne billeder, Lisbeth – så flot at se dine collager med blomster i pink, lilla og hvid! Jeg glæder mig til at følge, hvad dine grønne fingre udretter!

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Jeg har sat et min./max. termometer ned i min drivbænk, som står under halvtaget til Kagehuset (sydvendt) og må konstatere, at det har været ned til -1 grad i den. Der er nu også nogle store huller i hjørnerne ved hængslerne. I dag vil jeg så forsøge at fore den med bobleplast for at se, hvad det gør ved temperaturen. Og så vil jeg så lathyrus og stille derned. Jeg har ganske enkelt ikke mere plads inden for. Hvis jeg kommer til at mangle noget bobleplast, ved jeg jo, hvor jeg kan banke på døren 🙂

  Den silene frister mig en del. Jeg var også måbende begejstret for den, da vi så den i det jyske. Tror muligvis at der bliver basis for at bytte lidt senere på sæsonen? Så nu rigeligt 🙂

  Jeg brugte det meste af aftenen i går på at så alle frø, som skal sås indendørs. Jeg kan VARMT anbefale Pindstrups arrangement, som jeg har gjort reklame for på min blog. Den er GENIAL, og jeg kan ikke få ind i hovedet, hvorfor jeg dog ikke har benyttet den noget før. Den har stået og samlet støv i mit haveskur i 3 år.

  Nu er du jo "gammel" gartner, og det er muligt at jeg prædiker for koret, men da jeg i går for første gang i mit liv skulle så bitte, bitte, bitte, bitte, bitte små frø, tænkte jeg "det er da løgn. De får jo et knappenålshoved til at ligne en fodbold", hvorefter jeg med jord på fingrene gik på Youtube for at finde hjælp. Her fandt jeg et eddersmart trick til små frø: Man folder et hvidt A4 papir på midten, så der kommer en fold. Drysser frøene herud. Er der kun meget få frø, som klistrer på indersiden af posen, må den sakses op på alle sider. Dernæst tager man en trætandstik (jeg brugte et grillspyd af træ), dypper spidsen i vand, HVOREFTER MAN KAN TAGE ET ENKELT FRØ AF GANGEN. Det er da smart. Så bliver man fri for det kæmpespild af planter, man ellers måtte smide ud, når man skulle tynde ud. Det hjalp mig med flere frø i går. De limefarvede nicotiana var der f.eks. 1000 af i posen. De lyserøde kun 20-25 stk.

  • Countryliv

   Kære Nette
   Angående Silene så har jeg lovet Tante Grøn at dele planter med jer tourtøser og jeg håber at jeg har succes med spireprocenten.
   Tak for tippet angående de bitte små frø, du har ret det virker meningsløst at man sår en hel masse frø og derefter kasserer 80 % af alle spirerne. Jeg vil afprøve dit tip når jeg imorgen sår Løvemund:o)
   ja bobleplast findes i næsten industrielle mængder her på matriklen, haha.

 • Jette

  Hej Lisbeth.Dejlig ny header du har lavet……man bliver i helt forårshumør.Rigtig mange skønne blomster du har sået.Det bliver er fantastisk syn i din have.
  God aften knus Jette

 • Bente

  Sikken en masse dejligt ting, du får i din have i år! Spændt på om dine kuldekimere lykkes. Det hører jeg gerne om, da jeg ikke har succes med dem!
  Tak til Nette for det gode råd med de bitte små frø, det var da en fantastisk idé, som jeg straks vil adoptere.

 • Frøken Solhat

  Åh så skønt, så skønt Lisbeth……en lise for øjet ;0)

  Plejer du at forkultivere kongekommen ??? Jeg har købt dem i år og glæder mig vildt til dem – husker dem fra LIFE-haverne hvor de stod som et drømmetæppe. Troede måske bare de skulle såes direkte…..men måske jeg skal gøre som dig og så dem inde i såbakker først.

  Knus Dorthe

  • Countryliv

   Jeg har aldrig forkultiveret kongekommen før, men også kun haft succes med dem 2 gange dengang jeg havde skærehaven som nu er omdannet til spejlbassin.
   De skal have plads og lys tror jeg for når jeg har sået dem direkte i staudebedene er de aldrig dukket op, derfor prøver jeg med forkultivering og på frøposen fra Secret Seeds står Use cold greenhouse/frame.

 • Malene, Lad Romantikken Blomstre

  Hej Lise Lotte.
  Jeg er også i gang med, at så lidt mere i dag. Jeg var tilfældigvis lige i Rema 1000 i går, og der havde de minidrivhuse/såbakker til 50 kr., og det tænkte jeg var lidt nemmere, end at rulle aviser. Så der kom lige sådan et par stykker med hjem. Jeg har sået meget mere i år end jeg plejer. Det er nok fordi vinteren har været så lang, at vi for alvor trænger til, at se en eller anden form forår, og så er det jo også noget som jeg helt sikkert kan holde til, selvom hoften ikke er helt i orden endnu. Efter jeg havde indkøbt alverdens frø, besluttede vi så, at det skulle være i år, at vi (læs Jacob), skulle rive udestuen ned. Det er han godt igang med nu. Hvad gør man så med alle sine frølinger? Mit nye drivhus kan vi ikke komme til at sætte op, før haven er tøet så meget op, at vi kan få flyttet legehuset, uden at glide rundt i is og mudder. Lige nu står det alt sammen på et køligt værelse, men i næste uge kører jeg over til Helle (Blomsterhatten), som har lovet mig, at være plejemor for mine små frølinger ude i sit drivhus, indtil jeg selv kan tage mig godt af det igen.
  Ha' en dejlig 2. påskedag.
  Venlig hilsen Malene

  • Countryliv

   Hej Malene
   Hvor er det godt at du har skaffet plejeophold til dine frølinger hos Helle. Jeg frygter at det blive en lang april hvor der er spirer overalt og de bliver lange og ranglede. Men jeg har gemt frø og hvis det går galt vil jeg så direkte i haven, så må de blomstre lidt senere:)
   Jeg har købt spirebakker i Tiger til billig penge.

 • CuginaK

  Kære Lisbeth
  Åh dejligheder. Jeg kan heller ikke rigtigt styre mig selv i år (som du jo har set ;). Som om jeg ikke ved hvornår nok er nok.
  I øvrigt, jeg såede ærteblomster på Isabella måden for 2-3 uger siden og vi kiggede lige til dem i dag. Vil påstå at vi så spæde tegn på spiring. Men vi har dem til at stå et meget beskyttet sted og i flytbar drivbænk. Optimist, måske 😉

 • Nette

  Hej igen Lisbeth

  Jeg har sået lathyrus i dag, men tør ikke sætte dem ned i drivbænken. Jeg har sat mit +/- termometer med indbygget husker derned. I går nat var det -4 og i eftermiddag kl. 14:30 var det + 38 grader, da jeg ikke havde lettet på låget! Den går vist ikke, så nu står de og fylder her oppe 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *