JANUAR I KØKKENHAVEN

Endelig kom der ophold i regnen og januar kan vise sig fra sin gode om end lidt for milde side. Jeg kom langt om længe ud i haven og fik klippet juletræer op til afdækning af noget bar jord. Jeg har eftersøgt juletræer på grundejerforeningens facebookside og fik et ekstra fra genboerne.

Artiskokplanterne blev dækket med granris og nu krydser jeg fingre for at de klarer det. Jeg har læst at den største fare for artiskokplanter er hvis der løber vand ned i hjertet af planten om vinteren, så jeg håber at granrisene leder vandet væk.

Det blev også til lidt oprydning i området for frugtbuske og træer. Her havde jeg i efteråret smidt visne potter med planter og afklip som jeg endnu ikke havde klippet op til kompostbeholderen, det var dejligt at få styr på det – og da jeg var igang blev de to stykker jord luget.

De pottechrysantemum, som jeg købte i efteråret er begyndt at skyde, så de er sat hen i det lille drivhus, som også blev foret med grangrene. Det står også min stikkelsbærkiwi som jeg ikke helt har fundet en blivende plads til.

Foran æbletræerne er der jo lagt liljeblomstrende tulipaner og det er her jeg har lagt det meste af juletræet.

Jeg har købt lidt grøntsagsfrø og vil prøve at så vinterærter ude i overvintringsteltet. Jeg har ingen erfaring med vinterærter, men de kan vidst sås ude allerede fra efteråret. Så modig er jeg dog ikke – jeg prøver at se hvordan det går i teltet, hvor der konstant er et par graders varme.

29 Comments

 • Marie

  Det milde vejr lokkede også mig ud, og jeg nåede at få fjernet en del visne stængler og triste blade. Samtidig kunne jeg iklade være med at spekulere på, om der monstro kommer en hård omgang frost hen i marts måned. Det håber jeg bestemt ikke.

 • Lisbeth

  Jeg har tænkt på det samme som dig vedr. frost i februar og marts – det er så underligt at det er så mildt nu.
  Tænk dig – jeg har slet ikke kedelige blade her, det er jo klart i et nybyggerkvarter.. Kedelige blade kommer her først når bøgehækken springer ud, så skal jeg nok blive populær i kvarteret 🙂

 • Nana

  Jeg har flere gange sået vinterærter på friland i juleferien. Det tåler de sagtens 🙂
  Det er så hyggeligt, at du har fået ny blog, Lisbeth! Den bliver smuk! Nu er det ikke, fordi jeg er ekspert, men jeg tror det vil være godt, hvis du skifter http ud med https. Det var der en del snak om, for et år eller to siden, og da gik jeg over til https. Det er vist bedre i forhold til Google, og man slipper i hvert fald for, at der står “ikke sikkert” i adresselinjen.
  God aften til dig!
  Kh Nana

  • Lisbeth

   Hej Nana, tak for rådet det vil jeg se nærmere på. Umiddelbart ved jeg ikke hvordan man skifter over, men det finder jeg ud af. Det har længe irriteret mig at der står “ikke sikkert” – det kom også pludseligt på den gamle blog.
   Jeg mindes at have læst om vinterærter på din blog, men kunne ikke finde noget da jeg søgte, men tak det vil jeg også prøve så:-)
   God aften til dig også.

   • Nana

    De ærter, jeg har sået, hedder Winterkefe. De er super nemme, bliver kæmpestore og smager godt. (Det er sukkerærter).
    Angående https må jeg indrømme, at jeg ikke gjorde det selv. Det er du sikkert smart nok til at klare, men jeg fik hjælp af WordPresstroldmanden 🙂

     • Lisbeth

      Ja det har jeg ellers var jeg ikke kommet så nemt igang her 🙂
      Jeg har kun kunne finde vinterærter hos Camilla Plum, det er en ny sort i år Douche Provence. 🙂

 • Esther Skjøde

  Sikke flittig du har været 🙂
  Jeg har klippet vores juletræ op, men det ligger nu bare og venter på at det bliver koldt, før jeg lægger det ud.

  Håber stadig på vinter i februar måned. Det er set før med mild januar og vinter-februar 🙂

  • Lisbeth

   Flittigheden varede en eftermiddag, men det gode vejr fik arbejdet til at glide 🙂 Jeg håber også på lidt frost og ja det er set før. De kolde vinde der er her nogle dage kan også finde på at få jorden til at fryse:-)

 • Elna Slot

  Dejligt med det milde vejr, så man kan komme ud i haven og få sig rørt.
  Jeg håber, dine artiskokplanter klarer vinteren, så du kan glædes over deres skønne blomster senere på året.
  Fin ide at annoncere efter brugte juletræer. Der er sikkert nogle, der gerne vil hjælpes af med deres.

  Hilsen Elna

  • Lisbeth

   Ja, man trænger jo til at komme ud i lyset på denne årstid. Der var i hvert fald én familie der gerne ville af med juletræet og jeg har hårdt brug for plantemateriale til den bare jord og jeg kan også bruge stammerne til lidt bunker som fuglene kan gemme sig i:-) Jeg har tænkt på at jeg virkelig starter forfra her, hvor der ikke er nedfaldsblade og grene m.m.

 • Madame

  Der er så fint på din nye blog, Lisbeth. Det er dejligt at det har været så mildt, at vi har kunnet arbejde i haven i januar. Hvor har du været flittig. Jeg har klippet visne bregner og stauder ned i de sidste dage. Men blæsten kan jeg godt undvære 🙂

  • Lisbeth

   Blæsten kan jeg også undvære, men her ud mod åbne marker kan jeg også mærke at jeg er ved at vænne mig lidt mere til at den er her – jeg skal jo ud at gå med Bjørn et par gange om dagen.
   Det lyder som om du også har været flittig i haven 🙂

   • Lisbeths Haveblog

    Jeg har også prøvet vinterærter. Du kan sagtens så direkte i jorden om efteråret. Eller nu. De tåler sagtens frost.
    Jeg krydser fingre for dine artiskokker. Det er jo noget vådt vejr. Trods dagens dejlige sol.
    Kh Lisbeth

    • Lisbeth

     Tak – jeg tror at jeg har brug for krydsede fingre med artiskokkerne, man ved aldrig hvordan februar og marts kommer til at blive – der er jo et godt stykke vinter tilbage endnu.. 🙂

 • Lisbeth

  Fin himmel på nogle af dine billeder, jeg lægger heller ikke gran ud, så længe det er så mildt. Kun en enkelt rhodo har jeg dækket lidt. Min blog er heller ikke sikker, men jeg har ikke mod på, at gå over til noget andet.

  • Lisbeth

   Jeg fik ændret min blog forholdsvis nemt – haha det klarede Flemming på fem minutter, det var gratis hos vores udbyder.
   Himlen har vi stor stor glæde af her og jeg glæder mig over den hver gang vejret er klart 🙂
   Mine tulipaner har heller ikke brug for grandækning, men den bare jord stak i øjnene når jeg kikkede ud af køkkenvinduet og så tænkte jeg at jorden kunne have godt af nogle grannåle.

 • Frk.Anemone/Ulla

  De først år vi havde rhododendron her, annoncerede jeg også efter brugte juletræer i vores lille område og vi fik en del som jeg brugte til at skærme de små rhodoer mod den barske vintersol i frostvejret.
  Men nu har vi jo nærmest ikke frostvejr mere…
  Det ser nu pynteligt pænt ud med gran på din bare jord.

  • Lisbeth

   De fleste i vores nabolag har doneret juletræer til dyr på gårdene i nærheden og det er jo også et godt formål 🙂 Men jeg var glad for det ekstra jeg fik.
   Det med frost er lidt lumskt for pludselig har blæsten kølet jorden så den bliver frossen, men det kræver selvfølgelig lave temperaturer og det har vi jo ikke…

 • Anette Rundstrøm

  Det var så skønt at komme lidt i haven i det dejlige solskinsvejr. Men jeg stort set kun klippet juletræets grene i småstykker og lagt dem i bedene med blåbær. Jeg tænker, at de både kan beskytte og gøde lidt der. Og så fik jeg også luget lidt i køkkenhaven – så er jeg da i gang, selv om det ikke blev tilså meget

  Hilsen
  Anette

  • Lisbeth

   Det er dejligt at være igang selvom det bare er lidt, jeg snes at lyset gør mig godt 🙂 Det er en god ide at klippe grantræet op i små stykker til gødning af surbundsplanter.
   Hilsen
   Lisbeth

 • Hos Villa Fryd

  Hvor er det hyggeligt at du viser jeres køkkenhave Lisbeth.
  Nyder at læse og se det hele.
  Du har virkeligt fået mig til at tænke på vinterærter.
  Jeg må ind og læse om dem.
  Det kunne jeg så godt tænke mig at have. Specielt at de kan sættes nu.

  Dejlig weekend
  Klem

  Charlotte

 • Hos Villa Fryd

  Må jeg spørge om hvor du har fået Winterkefe ærten.
  Nu har jeg søgt over alt.
  Alle reklamere med den men har den ikke når man kommer ind på deres side.
  Kan simpelthen ikke finde den……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *