STUEPLANTER

Det er slut januar og vi mærker virkelig lyset nu. Det lune vejr får det også til at krible gevaldigt i fingrene for at komme i haven, rode i jord og gøre ved, men det er altså lige tidligt nok. Selvfølgelig kan man ikke vide om vintervejret springer helt over i år og det er ikke forkert at luge, beskære og flytte om derude, men man kan jo også give stueplanterne lidt kærlighed nu. Alle stueplanter vil faktisk blive rigtig glade for en ompotning lige nu.

Ulvefodsbregne og Fredslilje

Her i det nye hus har vi store vinduespartier i stue- alrummet og derfor er det småt med vindueskarme, men jeg fandt en blomsterkasse på tilbud og den kan lige stå i det ene vinduesfag. Den er god fordi det er en lukket kasse, hvor vandet ikke løber ud på gulvet, i tilfælde af at jeg kommer til at overvande.

I kassen har jeg en fredslilje (Spathiphyllum) og to små ulvefodsbregner (Phlebodium ‘Blue Star‘), begge typer kan lide lys men ikke direkte solskin. Ingen af disse tåler overvanding, her i huset får de lov at hænge lidt inden de får vand.

Myrter

I køkkenvinduet står mine små myrter (Myrtus cummunis). Det gør de udelukkende fordi jeg ikke tør lade dem ude af syne når de er på vinterferie inden døre. Jeg synes at de er nemmest at holde udendørs, med mindre det er hedebølge for de tåler ikke udtørring. Jeg har altid haft små myrtetræer og altid drømt om at de blev store træer til havekrukkerne, men omstændigheder har gjort at jeg aldrig er kommet helt i mål med det.

Fingerphilodendron og Kongevin

På reolen inde i stuen står to skyggetålende stueplanter som også er kendt fra gamle dage – jeg husker begge fra mit barndomshjem. Fingerphilodendron (Monstera deliciosa) og Kongevin (Cissus rombifolia).

Kentiapalme

Kentiapalmen (Howeia forsteriana) er kendt fra mange kontorlandskaber. Den tåler skygge og står i vores nordvendte badeværelse. Jeg fik både den og den smukke krukke i fødselsdagsgave af Flemming og den passer fantastisk godt i krogen mellem toilet og badekar.

Asparagus

Både i badeværelset og soveværelset er vinduerne lave og hænger højt så man ikke kan se direkte ind og ud af dem. Begge rum vender mod nord og da vi også har udhæng er der ret dunkelt i rummene. Her passer Sløraspargesplanten (Asparagus plumosus) godt. En god gammel og robust stueplante som udvikler et gevaldigt rodnet og skyder lange fine grønne ranker fra basis. Det lykkedes mig nærmest at slå én plante ihjel i sommer, da jeg havde så travlt i haven, men med lidt vand og pleje er den altså kommet igen og står nu på mit arbejdsværelse.

Mit arbejdsværelse vender mod syd og jeg har direkte udsigt til frugt- og bærhaven samt åbne marker imellem genbohusene. Her har jeg også en vindueskarm som jeg elsker at fylde med små opstillinger. Lige nu står julegaven fra min søn, svigerdatter og barnebarnet og hygger, men redekasserne skal selvfølgelig ud inden ret længe.

Bregne Aralie

I vinduet står Bregne Aralie (Polycias fili) som er virkelig fin med sine spættede stængler og fliegede blade.

Plantevæg

I sidste uge blev værelset omorganiseret. Jeg havde brug for luft i rummet, og har hele tiden haft et ønske om et værelse med flere planter i. Jeg har altid haft opslagstavler med plads til mange ting og på et tidspunkt så jeg en ide på på en blog og det var lige ideen til mit værelse.

Der kommer helt sikkert flere ting op at hænge, men indtil videre ser det sådan her ud.

Asparagus og Pilea

På reolen står den tidligere omtalte Asparagus som var (næsten død i badeværelset) sammen med Pilea (Pilea peperomioides) – sjovt nok kalder jeg altid disse to ved deres latinske navne fordi jeg ikke har kendt deres danske.

Jasmin

På rionettet hænger den dejlig duftende Jasmin (Jasmin polyaanthum) som skal passes godt med vand, men jeg tror at det lykkes for mig, for jeg opholder mig meget i værelset.

Væddeløber

Væddeløber (Chlophytum comosum) er endnu en af de gode gamle – jeg husker den som en rigtig grovillig plante fra mine unge år på kollegiet og i vores første lejlighed. Den skyder små plantebørn ud fra lange ranker og man kan byde den hårde betingelser. Det sjove er at den nu sælges under betegnelsen “Luftrenser” og der er ingen tvivl om, at man da skal have sådan en med sig hjem i stuen.

Hjortetakbregne

Jeg har altid været fascineret af planter som lever på andre planter. Altså ikke nødvendigvis som snylter, men også som epifyt. Den slags planter var der en del af på en af mine lærepladser og deriblandt var Hjortetakbregnen (Platycerium bifurcatum). Jeg købte denne sidste år til ophold i glashuset og derud kommer den også til foråret, for den holder af høj fugtighed. Den bliver rigtig flot, når den hænger og de lange sporebladene nærmest griber ud efter en.

Hjerteranke

Okay, det blev et laaangt indlæg, men jeg skal lige have en sidste stueplante med – den lille Hjerteranke (Ceropegia woodii ) som jeg synes er så kær. Den har jeg også haft i mine tidligere boliger og i mange år slyngede den sig om et stativ formet som en and, som jeg engang fik af en kær veninde. Det er også en robust stueplante, hvilket betyder at den tåler udtørring. Her har den fået plads i et af værelserne i “Det lille hus på væggen”.

P.S. Hvis du har problemer med at abonnere på mine blogindlæg kan det skyldes den internetbrowser, windows version eller lign. Det beklager jeg, men jeg håber at det lykkes for dig. En anden mulighed for at følge med er via Bloglovin

10 Comments

 • Nana

  Jeg har mange af de samme planter, som du 🙂 Jeg må indrømme, at jeg er dårlig til at ompotte dem, og jeg føler mig helt inspireret til at gøre noget ved det nu! Både jeg og mine planter takker for inspirationen!
  – Og så tør jeg næsten ikke sige det, men selv om det i går lykkedes mig at tilmelde mig email fra din blog (jeg modtog bekræftelse og alting), har jeg ikke fået besked om dette indlæg. (Jeg har også tjekket spamfilteret).
  God weekend!
  Kh Nana

  • Lisbeth

   Øv hvor er det trættende med de manglende mails… men jeg må arbejde videre på det og skal nok løse det 🙂 Jeg har selv modtaget én mail, men mener at jeg har tre testmailadresser igang ialt.
   Selv-tak til dig og dine stueplanter:-)

 • Lisbeth

  Ja du går da all in for grønne planter, det giver også et sundt indeklima. Jeg har ikke så mange, jo en del orkidéer jeg er så glad, når de vil blomstre. Så har jeg Kristi Tornekrone og har haft i mange år, de er meget taknemmelige, men desværre også lidt stikkende. Jeg har også Kalanchoe Beharens, den er meget speciel, det har lykkedes mig at lave flere unger af den. Mange af dine planter er gamle mormorplanter, jeg har forsøgt mig med Kongevin, den havde min mormor nemlig. Desværre døde de af mangel på lys og omsorg.

  • Lisbeth

   Det er i den grad comeback for mormorplanter, men det passer jo også fint i denne tid hvor vi skal spare på både lys og varme, så nytter det ikke noget med alt for mange eksotiske planter 🙂
   Jeg har i en del år holdt mig mest til stueplanter med tykke blade som kan tåle at blive forsømt, men nu hvor vi bor i et plan er det nemmere at huske at passe dem 🙂

 • Lisbeths Haveblog

  Hvis jeg havde sådan et talent for indendørs planter, så ville jeg nok også have nogen. Det ser vældigt godt ud.
  Mange hilsener Lisbeht
  PS til Nana: Fra nogle bloggere får jeg først en mail om et nyt indlæg den efterfølgende morgen. Husker ikke lige, om det gælder din, men det kunne jo være forklaringen. Jeg foretrækker derfor mere og mere at tjekke på listerne over hhv danske og nordiske blogs. M

  • Lisbeth

   Tak 🙂 Det hygger med grønne planter, men mest hvis man holder dem i live og nogenlunde grønne, der er ikke noget mere trist en døde potteplanter og en overgang ville jeg meget hellere fokusere på haven så der blev ryddet godt ud i de planter jeg havde.
   Tak for dit ps, måske mangler jeg at fuldføre noget – men din bemærkning om hhv danske og nordiske gav mig en ide som jeg vil afprøve, for jeg kan ikke rigtig finde ud af at lave en linkliste som hele tiden opdaterer sig, som den jeg havde i blogger-kontoen.

 • Esther Skjøde

  Jeg har ikke ret mange stueplanter, Jeg er SÅ dårlig til at passe dem….har dog besluttet, at de i år skal have lov til at blive ompottet, når jeg får vinterferie….det er vist 3-4 år siden sidst…så de trænger.

  Desuden – med fire katte, hvoraf især den ene (hunkatten) tonser gennem huset, op i vindueskarme og ned igen…så…har vi ofte en potteplante på gulvet…så gider ikke rigtigt… haha 🙂

  • Lisbeth

   Jeg forstår dig godt, jeg har selv haft en årerække hvor jeg ikke fik passet mine stueplanter, men nu har jeg jo tid 🙂
   Jeg ser katte hurlumhejet for mig, haha:-)

 • Madame

  Hvor er det smukke billeder, Lisbeth! Og du har helt ret i, at mens vi venter på at kunne begynde i haven, er det en god idé at ompotte stueplanterne. Jeg har mine i entréen, hvor der er det bedste lys med vinduerne i taget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *