Stauder

Som sommeren skred frem imod den forestående flytning, blev det klart for mig at min plan om at medtage bidder af mine stauder ikke kunne gennemføres. Hvis jeg begyndte at dele stauder i tørken, ville alt gå til, både det jeg gravede op og den del der skulle blive tilbage.

Bare ærgerligt, men jeg var ikke interesseret i at efterlade en vissen have til de nye ejere og derfor besluttede jeg at tage frø fra de tidlige stauder.

Jeg har sjældent haft succes med staudesåning, nok mest fordi jeg ikke har gået så meget op i det. Men hvad skal en haveglad stille op med sig selv i en lejlighed med begrænsede muligheder for at udfolde lysten til havearbejde? 
Jeg besluttede at så efter “Hannemetoden” i en rollerbed på altanen. Hanne døde efter alvorlig sygdom i oktober 2013, og mange havebloggere husker hendes kamp mod sygdommen, hendes fantastiske humør og ikke mindst hendes store viden på haveområdet. 


Denne metode virker genial og tilgængelig og nu venter jeg i spændt forventning og håber selvfølgelig at jeg får et pænt udvalg af de Akelejer, Digitalis, Salvia, Geum, Tellima og mange andre som jeg var så glad for.
Jeg har et budget til indkøb af planter til den nye have, men jeg tænker at hvad der er sparet er tjent. og så får jeg samtidig afløb for lysten til at få jord under neglene.

Inden tørken satte ind for alvor havde jeg taget nogle små staudeklumper og det holdt hårdt med at holde liv i de små potter, men da vi kom til Birkerød blev det til at overskue vandingen og de er alle blevet pæne og fyldige. Gæt en staude:

Én som jeg er rigtig glad over at få med er Liriope muscari. Jeg købte den for nogle af mine jubilæumspenge for nogle år siden og plantede den skyggefuldt, men den blomstrede ikke i haven i Bagsværd. Det gør den derimod her i på altanen og jeg er vild med de lilla perlehyscintlignende blomster.
Har du tips til staudesåning, forslag til gode stauder eller lignende, må du meget gerne fortælle om det. Jeg har stadig såjord og perlite og ikke mindst plads til endnu en rollerbed på altanen.

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *