Den nye grund – begyndelsen

Hvordan det gik til at vi besluttede at sælge, købe en grund og bygge et nyt hus er en kort historie. Vi har løbende talt om hvordan fremtiden skulle se ud, når vi blev ældre, dog har vi ikke før haft sådan rigtig lyst til at flytte.
Ideen opstod alligevel hos mig en fredag i marts, at komme til at bo billigere og i et plan. Jeg havde ikke lyst til at gå igang med et renoveringsprojekt, og derfor begyndte jeg at surfe efter byggegrunde.

Der er for tiden ikke mange byggegrunde, men jeg faldt over en grund på en udstykning i landsbyen Gørløse lidt uden for Hillerød. Derefter fandt jeg et mindre typehusfirma, som jeg tænkte skulle bygge huset og da Flemming kom hjem fra arbejde, præsenterede jeg ham for ideen. Han var (til min overraskelse) med på ideen og samme weekend kørte vi ud og så på grunden. 
Vi morer os stadig over hvordan og hvor hurtigt vi tog beslutningen, og inden vi købte grunden og solgte huset spurgte vi jævnligt hinanden, om vi virkelig mente det.

Okay, sådan så grunden ud i marts og jeg kunne straks se vores nye hjem for mig. Som I kan se på det øverste billede, er det en lille udstykning på en mark i udkanten af byen. I lokalplanen står, at dette stykke skal være grænsen imellem by og land. Vores grund ligger altså (desværre) i anden række ud til markerne, men der er kun få skridt derhen.
I forhold til at købe en grund og bygge et hus, er der ting der skal undersøges. Jordbundsforholdene og hvor langt der er til bæredygtigt underlag. Og så er der lokalplanen. I vores udstykning må der f.eks. ikke bygges træhuse, tag skal være tegl og ikke skinnende og husene skal være i jordfarver.

Jeg satte mig med det samme til tegneprogrammet for, at visualisere hvordan det ville se ud med det valgte hus på den valgte grund. Ret hurtigt kunne vi se at et vinkelhus som jeg ønskede mig, ikke kunne bygges på grunden. Det er en hjørnegrund og der skal være 5m fra skel mod vej. Men så måtte det jo blive et længehus.
Da huset var placeret optimalt på grunden. Begyndte jeg at overveje placering af skur og garage, men efter at have flyttet rundt, kikket på og overvejet udseende på dem, blev beslutningen, at carport og skur bliver bygget på huset i form af en vognport.
Jeg har altid ment at det var lidt mastodontagtigt, men må erkende at det er den bedste løsning. Det vil også give fremtidige købere (om mange år) en mulighed for at udvide husets areal med det stykke, fordi det er under tag.
Så var der det allervigtigste – drivhuset. Min første tanke var at jeg ville have samme model og størrelse som jeg havde før, men endnu engang kom byggelinjen på 5m i vejen og heldigvis for det, for nu opstod muligheden for at få udgang direkte fra huset til drivhuset.
Med de ting på plads var det spændende at få opgjort hvor “meget” af grunden jeg kunne få til have, og det er jo bare så godt at det program jeg underviser i – Autodesk Revit, leverer nøjagtige arealer når alt er tegnet.
Det er genialt at jeg med et snuptag kan se, hvor mange meter hæk jeg selv skal plante – (der er allerede plantet ind til de to naboer).
Grunden er på 750m2 og haveareal bliver godt 445m2. På tegningen har jeg delt den op, i forhold til haverum og den form for beplantning jeg forestiller mig. Men haveplanen er forsat til overvejelse og meget kan blive ændret – de planer skal du nok få høre om.
Vi var ude for at se til grunden for nylig og status er at den er grøn, ligusterhækken ind til naboen har klaret tørken flot, synes jeg.
Vi venter på byggetilladelse og ved at der er run på sager der skal behandles, men som jeg tidligere at nævnt, bor vi godt – men vi glæder os til at komme igang.

24 Comments

 • Madame

  Hvor er det spændende, Lisbeth! Tænk at have mulighed for at forme alt, som man ønsker sig.
  Og så er det jo en gave, at du er helt hjemme i tegneprogrammer. At få udgang direkte fra huset til drivhuset lyder så dejligt!
  Jeg glæder mig meget til at se det hele tage form.

  • Countryliv

   Det er meget spændende at prøve at forme det hele. Det er en stor fordel at jeg kan tegne og dermed få visualiseret ønskerne, det har hjulpet os i samtalen med sælgeren fra byggefirmaet.

 • Nana

  Det er spændende. Det må være rart selv at kunne bruge et tegneprogram! Ideen med direkte adgang til drivhuset er besnærende 🙂

  Da vi selv byggede for nogle år siden, oplevede vi store problemer med at skabe en have efterfølgende. Vi havde ikke taget højde for traktose. Det har I sikkert tænkt på … men hvis I ikke har, så husk at man kan gøre ting og sager for at jorden bliver til at arbejde med når man kommer til den – dejlige – fase 🙂

  God vind med byggetilladelsen! Man vil jo gerne i gang …

  Kh Nana

  • Countryliv

   Jeg er sikker på at du kender det der med at have et klart billede af hvordan det kan blive – det er der jo mange som ikke kan, så 3D tegninger hjælper med forståelsen for mange. Nogle gange forestiller jeg mig et og Flemming noget andet og så er det sjovt at se hvad der fungerer bedst. Så ja det er rart at jeg kan det;)
   Og så er det bare smart at kunne trække mængder ud frem for at skulle ud med et langt målebånd og derefter gange og dividere;-)

 • Sussi.Sussinghurst

  Det er da simpelthen så spændende, men uhhh det er besværligt, jeg tænker med gru på at vi også skal finde noget andet at bo i i løbet af de næste 3 – 4 år. Jeg har kigget lidt på et rækkehuse centralt i byen, men ak der er trapper, og det er jo nok ikke det smarteste, og min søde mand er heller ikke så interesseret. Jeg synes jo bare at det skal ske mens vi stadigvæk orker flytning osv –

  • Countryliv

   Meget spændende og ja besværligt – ihvertfald viste det sig at være hårdt at pakke og tømme huset og ikke mindst vores skure og haveting…. Godt at vores drenge kom og hjalp os.
   Et rækkehus centralt i byen lyder godt, men din mand skal jo helts være med på den;))))

 • Countryliv

  Kære Anette
  Tak, og tak fordi du har lyst til at følge med:-) Ja det er en skøn fornemmelse at indrette som vi gerne vil have det. Jeg glæder mig til at gå igang med detaljerne i haven, men der er lidt til tid til 🙂

 • Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd

  Hold nu op det er gået stærkt og i er da bare enige om tingene.
  Forventningens glæde er altså vigtig og det kan jeg høre du har med.
  Sådan har jeg også haft det nu hvor huset skulle vandskures. Var ved at dø af spænding.
  Jeg er max misundelig på drivhus og direkte adgang. Virkelig en drøm.

  God weekend
  Charlotte

  • Countryliv

   Ja Charlotte det er gået virkelig stærkt og heldigvis har vi ikke fortrudt;) Meget er bare så forandret og heldigvis er vi meget enige.
   Jeres hus er også blevet så flot efter vandskuringen – og jeg forstår godt at du var spændt på at se det i virkeligheden 🙂
   Jeg glæder mig også max til det drivhus.

 • Casa Rosen- en Kolonihaveblog

  Hej Lisbeth
  Du er så sandt at sige en handlingens kvinde :o)) godt at i begge var med på ideen .

  Det var da en super god ide at flytte mens i kunne og at bygge noget helt nyt, en ny begyndelse. Nu er det bare at vente på alt det formelle og så er det ellers bare at sætte igang.
  Hold op hvor spændende at kunne starte op på e helt blankt lærrede med ALT, fliser, køkken osv osv.
  Jeg vil glæde mig til at følge med jer på denne nye rejse .
  Knus fra Mig

  • Countryliv

   Hej Linda
   Det er egentlig sjovt, for godt nok er jeg tryghedsnarkoman, men når jeg så har taget en beslutning, så kikker jeg ikke tilbage og hænger ved det gamle. Jeg er glad for at Flemming var med på ideen.
   Det er virkelig spændende at få lov at beslutte det hele, fra skillevægge til loftshældning og ikke mindst så var det fedt at indrette køkkenet – holdop hvor jeg glæder mig til at se det i virkeligheden:-)
   Jeg er glad for at du vil følge med.
   Knus til dig og Alma.

 • Ninas have

  Hej Lisbeth, tillykke med grunden og det kommende hus. Jeg glæder mig til at følge med, når I begynder at anlægge haven. Vi nærmer os 3 års dagen for indflytning i vores hus, og haven har været en sjov, dejlig og interessant udfording, men også hårdt arbejde. Det ved du selvfølgelig alt sammen i forvejen, så jeg vil indtil videre blot ønske dig god fornøjelse med drømme- og planlægningsfasen.
  VH Nina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *