Sneskader

Bedst som jeg samlede sammen til et lille indlæg om hvordan jeg i forrige weekend nåede tulipanløglægning , den sidste græsslåning og begyndte på at tømme krukkerne, grave op og bære ind til overvintring, kom der natten til lørdag sne i så store mængder at ragnarok hersker flere steder i haven…
I lyset af hvad der sker ude i verden er ragnarok i min have INTET – det er vigtigt for mig at pointere!
Tulipanløg var lagt, græsset klippet og spejlbassinet tømt for blade. De frostfølsomme båret ind i det nye overvintringstelt, men jeg manglede godt nok at bære krukker, fuglebure og andet pynt ind for sæsonen, men stort set var jeg parat til en forsmag på vinteren, især fordi vejrudsigterne lovede at det ville forsvinde igen efter weekenden – nu ved jeg ikke rigtig, hvad jeg skal synes.

Da vi vågnede i morges, lå vores ligusterhække på de to langsider ned –  nej, de er ikke klippet inde hos naboerne i år og der har været lækre lange forpjuskede grene som sneen kunne proppe sig ned i og dermed vende bunden i vejret på hækkene. Formiddagen gik med at rive og ruske i dem for at få sneen af så de så småt kunne rejse sig igen – jeg skiftede tøj to gange, så våd blev jeg.

Min magnolia er knækket som et mikadospil og ser mildt sagt besynderligt ud. Tiden må vise om det er værd at beholde med de to grene som er tilbage – ikke desto mindre har jeg overflod af magnoliagrene til drivning nu.

Jeg håber at Taksen inde bagved samler sine grene igen – de har også været godt vredet om, og jeg har savet de værste afstikkere af – alt ligger hulter til bulter lige nu.

Da det var nogenlunde klaret var jeg rundt og ryste sne af diverse buske og af alle mine buxbomhække for alt lå hen ad jorden. Det er vigtigt at frigøre grene fra så tung sne, for næst efter sne kommer frosten og så er det for alvor for sent at rette op på faconen. Al den rysten sne af, bragte mindelser om min svundne gartnertid, dengang brugte vi meget tid på at ryste sne – gad vide om der bare faldt mere sne dengang?

Jeg er begyndt at købe ind til julepyntninger, men heldigvis er der tid endnu til de skal være klar.

14 Comments

 • Frk. Anemone

  Det er virkelig ærgerligt med magnolien, men mon ikke du fik reddet dine smukke buksbom hække? Og ja, ligusteren kan slet ikke klare sneen, hvis den ikke er stramt klippet, så forhåbentlig er dette en lille lærestreg for dine naboer. Håber at den kommer til hægterne igen.
  Det er da et fint overvintringstelt – har du noget opvarmning derinde også?
  Glæder mig til at se dine kreationer i julepynt 🙂

 • Madame

  Åh sikke noget, Lisbeth! Jeg tror, der er sket skader hos mange i det sidste døgn. Her hos mig er 30 meter ligusterhæk plus tre store rododendronbuske lagt ned – det er næsten ikke til at bære.

 • Høneballehaven

  Hvor er det bare ærgerligt, jeg slap med skrækken og meget vådt tøj. Jeg gik rundt og rystede sne af rhododendrongrene i lang tid, de lå hen af jorden endda nogen af de fineste. Et sørgeligt syn, men jeg var mere heldig, det tøede efter tre timer, og så rettede de sig op igen. Ingen store skader her, men synd med alle skaderne hos jer.

 • Ingeborg Lillelund

  Py ha for en masse ekstra arbejde med sneen og ærgerligt at den har ødelagt så meget, det altid et trist syn når hækken er tvunget ned af tung tøsne.
  Dejligt overvintringshus!! kan du ikke skrive lidt om det engang?
  Kærlig hilsen Ingeborg

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Det kunne have været mit indlæg du viser.For ligger vores hæk ned fler steder ………….vi har jo hjørnegrund.Vi har prøvet et rette dem op ,Men må vente og se om det er lykkes i morgen.
  Hvor er det ærgerligt med din magnolia………………….håber det sidste kan reddes.
  Her er det en stor thuja der har knækkede grene.Men den ligner din til forveksling.
  I morgen må vi se på alle mine rhodoer og få rystet sneen af………………for der er så meget sne at vi ikke kunne komme til dem alle.
  Uh !! hvor er det surt med al den sne.For det ser jo smukt ud derude………………der er bare kommet al for meget sne.
  Jeg er også begyndt med at købe ind til dekorationer.Skal lave en masse sammen med en veninde på lørdag.
  Rigtig god aften Knus Jette

 • Anette Nielsen

  Hej Lisbeth!
  Hvor må det være godt og grundigt træls at vågne op til sådanne ødelæggelser, håber jeres hæk med mere klarer sig- et er at se det på tv noget andet er at opleve jer der oplever det fortælle! Her kom end ikke så meget sne at det kunne trykke stauderne, de står oprejst med et drys på toppen, hvis der da er mere i dag;-)
  Rigtig god fornøjelse med dine julerier:-)
  Kærlig hilsen Anette

 • Lea

  Øv, hvor surt! Det var mærkeligt så smalt snevejret ramte. Men lidt heldigt det var i weekenden så du kunne redde resten af havens træer. Jeg fik ikke et fnug, men mine jordbær fik frost:-)

 • Lene

  Hej Lisbeth. Jeg har jo også sådan et overvintringstelt, men jeg glemte at sætte varmeblæseren til. Det fik jeg så til gengæld gjort her til formiddag, og varmen kører lystigt derude, selvom solen skinner. Tilsyneladende har mine citrustræer ikke taget skade, så mon ikke det går. De kan jo også godt tåle en liiiiile snert frost!
  Det er så surt med alle de skader. Alle naboerne (næsten) og vi var ude og skovle sne på vejen i går, og bagefter gik jeg i gang med mine buksbom. De er alle rystet fri for sne, men i dag ærgrer jeg mig over at jeg ikke også gjorde det med de små takshække omkring bedene. De ser nu OK ud, så håber det bedste. Den store brede takshæk ved indkørslen blev rystet fri. Det er utrolige kræfter sådan noget våd sne har.
  Jeg håber det meste retter sig hos dig.

 • Esther - Ildkattens Scriptorium

  Øv hvor ærgerligt.
  Ja, tøsne er noget møg….i går formiddags gik jeg også rundt og rystede sne af alle mine buksbomhække, de små æbletræer og de stedsegrønne. Heldigt jeg gjorde det, for her var pænt koldt i nat.
  De dahliaer jeg tog op i lørdags ligger stadig i udestuen (uopvarmet), så dem har jeg givet en dyne af fiberdug og henover også nogle håndklæder…så håber jeg de overlever til de er tørre og kan komme i rigtigt vinterhi…ellers må jeg jo bare ud og købe nogle nye til næste forår…selvom det ville ærgre mig, da disse sidste er mine yndlinge.

 • Anne Vestergaard Jørgensen

  Hej Lisbeth,
  Sikke en omgang sne og så var det bare tung som bare fanden…
  Øv med din Magnolia. Jeg håber den vil skyde igen. Hækken er et stort problem når den vælter.
  Håber det kan rettes óp med tov eller andet.
  Min buske var trykt helt flade og roser plus meget andet var bøjet ned. Jeg var ude søndag morgen og lette trykket på det meste men held forhåbentlig.
  Nu smelter alt sikkert igen. Godt du fik reddet lidt af stumperne.

 • Birgitte

  Hej. Det var synd, at sneen ødelagde træer og buske i din have. Sikken et arbejde det må have været at gå rundt og ryste sne af, for det var vist meget tung sne. Heroppe hos os fik vi overhovedet ingenting, men jeg har fulgt med rundt omkring og kan se, at der er flere, som har fået skader på planterne. Jeg håber, de retter sig og vokser godt, så de bliver fine igen.

 • Pondside

  Oh the snow!! We have none here, and aren't likely to have any. Christmas preparations are slow but steady, and by the first of December there will be a few things on the front porch!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *