Det nye træ

Vores have har altid indeholdt og været omgivet af store træer. Som jeg tidligere har fortalt var den fyldt med store stedsegrønne af alle arter, da vi overtog den efter den familie, som havde boet her i 30 år. Som tiden gik væltede nogle i storm og andre måtte fjernes fordi de havde stået for tæt.

I nogle år har vi lukreret på træerne i nabohaverne, men jeg er også i gang med at tilføre haven nye træer. For et år siden plantede jeg yderligere to blodblommer ved spejlbassinet og har dermed fire ens træer i en halvcirkel i rummet med pavillon og spejlbassin.

I skellet imellem de to nabohaver langs østhækken stod indtil for to år siden et kæmpe asketræ og ind mod den ene østnabo var også et vildnis af 8-10m høje mirabeller. Sådan har det været i alle de år vi har boet her, så da det hele blev fældet blev der temmelig tomt i himmelrummet.
Sidste år plantede jeg et rønnebærtræ, en Sorbus Vilmorinii, et rigtig fint lille træ, som dog ikke rigtig opfylder sin mission “at fylde himmelrummet” endnu.
Det måtte der rådes bod på, synes vi begge og tog derfor afsted til træplanteskolen Sitas i Ballerup for at se efter et nyt og lidt større træ.
Valget er faldet på endnu en røn, en Sorbus Commixta – Japansk røn. Et flot slankt træ som har røde knopper og rød høstfarve. Det har dog allerede smidt bladene, så jeg må vente med glæderne til næste år.
Men det nye træ betød også at den anden røn skulle flyttes, men hvorhen det havde jeg ikke lige klart i hovedet.
Efter en del grublerier tog jeg en drastisk beslutning om at den ene af mine gamle dronningebuske skulle ofres. Ja, det skærer lidt i hjertet ved tanken om at den er væk, men her de sidste par år er den begyndt at dø i alle spidserne og noget skulle gøres – total nedskæring ville være en løsning og så ville der gå nogle år før den var oppe igen, så hvorfor ikke forny det område?

Nu er det i hvertfald sket og jeg har to rønnebærtræer, som giver højde og nu også lys og luft og mulighed for omrokering af pæoner og stauderne i bunden. Det skal nok blive godt!
Jeg må lige fortælle at jorden under dronningebusken var så ekstrem tør langt ned i jorden, at jeg pludselig forstår hvorfor der kun kunne gro Geranium Phaeum og Sct. Hansurt under den. Det giver stof til eftertanke, for jeg har også en del store gamle sirbuske.
Nu jeg er ved emnet træer, får I et billede fra min forhave helt ude ved vejen, hvor jeg i foråret plantede fem Robinia Umbraculifera – Kugleakacie. De er kommet fint igang og jeg glæder mig dagligt over synet. Snart sætter jeg lyskæder i tre af dem, så der bliver hyggelig julet i december måned.

I alt har jeg plantet ni (!) træer i år. De er alle velegnede til parcelhushaver da de ikke bliver kæmpestore. De kan alle beskæres og både blodblomme og kugleakacie kan oven i købet tåle at få kronen klippet helt ind til 15-20 cm fra stammen hver vinter.
En af mine veninder spurgte forleden dag om jeg ikke er bange for at få for meget skygge når jeg planter træer. Nej, det er jeg ikke. I mange tilfælde bidrager skyggen med at skåne planterne nedenunder og netop fordi det er små træer, kan regnen stadig nå ind under og tilføre vand. Og jeg vil også holde dem i ave ved beskæring.
Jeg synes selv at de røde trækroner fuldender det nyeste staudebed bagerst i haven

Sorbus Commixta bader sig i lys – den oplyste trækrone kan jeg se når jeg sidder i sofaen

16 Comments

 • Høneballehaven

  Ja det er godt med lidt flere træer i haven, blodblommerne er flotte på grund af den mørke farve. Jeg er meget glad for mine sorbus træer, men det er så Dodong vi har. Er det en ulung do eller en Carmencita. Jeg har lige kigget i sortimentet ved Lønbæk Planteskole 🙂 Det bliver helt sikkert flot til næste år.

 • Henrik Havehjerne

  Et par træer hører til – også i en parcelhushave. Men jeg er glad for at se, at du bevidst vælger sorter, der ikke vokser sig alt for store og at de får en placering hvor de rent faktisk gerne må fylde lidt. Tillykke med den nye beboer! Hilsen Henrik Havehjerne

 • marie

  Sorbus er også et af mine favorittræer. Vi har lige gravet en uægte jasmin op og gjorde samme opdagelse som dig, nemlig at vores lerjord var knastør og hård som beton.

  • Countryliv

   Jeg glæder mig også til mine røn kommer godt i gang:-) Det er virkelig utroligt at jorden kan være så tør under en busk, der er måske ikke noget at sige til at min havde døde spidser?

 • Jette

  Hej Lisbeth.Tillykke med det nye træ i haven.Jeg har også opdaget hvor tør min lerjord er visse steder………………………men oktober har jo også været meget tør.
  Godt med nye træer…………………og du har da fået nogle stykker på det sidste .
  Dine blodblommer ned i baghaven er bare så smukke………………….og det samme er dine kugleakcie uden foran.Og det bliver da dejligt med lidt lys her i den mærke tid.
  Rigtig god weekend knus Jette

  • Countryliv

   Hej Jette. Tak skal du have:-) Jorden under den dronningebusk virkede som om den ikke havde fået vand i årevis, den pulveriserede fuldstændigt.
   Jeg nyder virkelig også både mine blodblommetræer og kugleakacier og elsker at have mange af samme slags på række:)

 • Birgitte

  Hej. Tillykke med dine nye træer. Det ser rigtig godt ud med blodblommerne. Forhaven er også flot og jeg kunne godt se for mig hvor flot det bliver i december med julelys. Det var spændende at læse om de to høje træer, der har mistet bladene. Det giver godt nok meget til haven at plante træer og jeg kan godt lide denmåde, du har sat det i system.

  • Countryliv

   Tak Birgitte. Ja træer giver meget til haven, det er ikke uden grund man kalder dem "havens tag". Blodblommerne bryder alt det grønne og jeg er så glad for dem.
   Jeg glæder mig også til at få lys i træerne:)

 • Susanne Irming

  Træer må ikke mangle. Det er så flot når træ-beplantning er planlagt med bladformer og farver 🙂
  Jeg har en masse vildt groende – ikke planlagte træer som skal fjernes – det bliver noget af en opgave! Senere skal jeg sikkert plante nogle som er lidt mere planlagte, så det var inspirerende at læse med her 🙂
  Dejligt efterår til dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *