Sidste år med skærehavebed.

Mit skærehavebed er det eneste der står og venter på at blive tilplantet/tilsået og det bliver det idag. Selvom vi havde frostgrader i sidste uge har jeg besluttet at udplante Lathyrus og nu sår jeg også de sidste sommerblomster som Slangeurt, Lavatera og hvad jeg ellers har tilbage. Derudover har jeg en del krydderurter i dette bed.
Bedet har ligget hen dækket af planteaffald og jorden fra sidste års krukker og da jeg for over en uge siden begyndte at rydde bedet forstyrrede jeg også disse fyre her:
Hr. og fru Tudse (eller er det mon 2 af samme køn?) havde slået sig ned her i snegleslarraffenland. Jeg har også en af deres slægtninge boende i drivhuset og jeg sørger for at de kan flytte et andet sted hen når jeg forstyrrer dem – den ene havde bosat sig under den sorte plasticpotte, den anden under bunken med kvas og han fik lagt en skåret lerpotte over sig, men senere på dagen var de begge flyttet.
Jeg har været afventende med at gå igang med dette bed for jeg har for længst taget beslutningen om at der her skal være et spejlbassin 3m i diameter og spørgsmålet har bare været hvornår det skulle være.

Under overskriften Ild og vand skrev jeg sidste år om mine planer og ønsker for den bagerste del af min have og selvom det kar som Flemming støbte til mig er lige præcis som jeg havde ønsket, må jeg have mere vand og derfor bliver det sidste gang jeg har et bed  kun til sommerblomster. Jeg håber at spejlbassinet kan etableres sidst på sommeren!
Der er nogle andre fyre som jeg skal ud og forstyrre idag! Rosenvikleren har været på spil – store lede larver kravler rundt i mine roser og jeg har allerede også set lus i en af mine nye roser!
Forleden dag modtog jeg endnu et serviscebrev fra Knud Pedersens Planteskole  med tips til at holde roserne sunde og hvis du er interesseret vil jeg gerne videresende hans mail til dig (det foreslår han selv).
Til sidst et gammelt stemningsbillede fra sidste år, ikke desto mindre er mælkebøtterne i forhaven på sit højeste lige nu så det holder stadig:)

Forsat god søndag til jer alle!
Hilsen Lisbeth.20 Comments

 • Madame

  Sikke dejlige billeder du har taget, og det er sjovt at se dine tudser – vi har også nogle stykker. Sår du mon direkte på friland, Lisbeth, eller har du sået inde og sætter de små planter ud nu? Jeg synes, det er svært at vide, hvornår man kan så – mine tallerkensmækkere er ikke kommet op. Det lyder spændende med dine planer om en TOUR-De-BLOG-WEEKEND!

 • Countryliv

  Madame: jeg sår direkte på friland nu, men Lathyrus har jeg allerede forspiret og da de er sået og har opholdt sig i mit drivhus er de også vænnet til kolde nætter. Jeg dækker dog småplanterne med fiberdug de første par nætter. Jeg tror at dine tallerkensmækkere dukker op snart, jeg har spirer af Zinnia og solsikke som blev sået for 14 dage siden. Jeg har også sået f.eks. Cosmos i drivhuset som ikke er kommet og jeg tvivler på at de gør det.

 • Frøken Solhat

  Skønt med planer om et stort spejlbassin Lisbeth….er sikker på det bliver godt når tiden kommer :0)

  Rosenvikleren har også gjort sin indtog i mine roser – desværre bladene er klistret godt og grundigt sammen…..så bekæmpelsen er i gang – der bliver nippet blade af på alle roserne :0(

  knus Dorthe

 • Lea

  I dag er vind meget stærk og jeg venter med at sprøjte for at ramme rigtig. Så hyggeligt med tusser i haven, mon ikke de bliver når i får mere vand.
  Jeg prøver at så, efter dine forskrifter.

 • Nette

  Hej Lisbeth

  Jeg vil meget gerne have tilsendt mailen. Man kan aldrig blive for klog. Tak.

  Sussi jeg kan anbefale Ernst Jensens bog "Et live med roser" fra Klematis. Ja, du skal gøde igen nu. 25 gram npk pr m2 og ikke for tæt på stammerne.

  Jeg har også tudser (eller er det kun "tudse") i haven, men desværre ser det ikke ud til, at der kommer tudsebørn i mit vandhul i år. Jeg har købt 8 stk. fuldfede guldfisk i går, så de kan nappe myggelarverne, som jeg til min skræk så sprælle rundt i går morges.

 • Gro

  Pøj pøj med roserne Lisbeth, jeg har også allerede lus og små larver i nogle af roserne. 🙁 Det bliver godt nok spændende med et spejlbassin og flot 🙂
  Jeg har det ikke så godt med sådan nogle stor hoppende fyre i haven – uhhh
  Min søn spurgte forresten i dag hvorfor mælkebøtter var ukrudt, når nu de var så flotte 😀 kært
  Mange hilsner Gro

 • Countryliv

  Sussi: ja han skriver at der snart skal gødes remonterende (genblomstrende) roser for anden gang. Dosis er 1 spiseske N-P-K 12-5-14 jævnt fordelt på 30 x 30 cm omkring hver rose.
  Nette: vil du sende din mailadresse igen jeg kan ikke finde den! Myggelarver, øv ja altså!
  Gro: disse fuldfede gutter hopper ikke, men jeg skriger til gængæld højt når de pludselig sidder og glor på mig;)
  Madame og Lea: god fornøjelse med såning:)
  Dorthe: jeg tror også det bliver super godt med det spejlbassin:o)

 • Fru Friis

  Åhh.. de er altså charmerende, vore små tudsevenner. Trods det bliver jeg altid så forskrækket når jeg stikker hånden ned til en der har puttet sig i jorden, og så pludselig "popper" op! Den mærkeligste lyd kommer ud af min mund, efterfulgt af et "Undskyld forstyrrelsen"… ;o)

  Jeg vil også frygtelig gerne have tilsendt mailen (frufriis@yahoo.dk), fin service! :o)

  Også jeg er stødt på lusene i roserne, vi er sandelig ikke de eneste der har forårskuller.

 • Ina

  Jeg tror desværre også jeg har fået sådan nogen viklere i de få roser, jeg har tilbage efter vinteren.
  Jeg har også meget, som trænger til at plantes ud. Jeg tør godt for nattefrosten, men jeg synes, at det er svært at hærde planterne forsigtigt af i det stormvejr, som vi har i øjeblikket 😉

 • Mette - Villa Landly

  Jeg må tilstå, at selv en biolog kan hoppe over et uventet fund. Sidste år dukkede der en tudse op, da jeg tømte en brug plantesæk – der kom altså også et hyl, som den absolut var ret ligeglad med. Dejlig ide med et stor spejlbassin, jeg går også og lurer på ideen, bare i mini format til min lille have.

  Knus
  Mette

 • Annette

  Spændende med et spejlbassin, glæder mig til at se hvad den skal laves af. Jeg har aldrig haft tudser i haven øv, og jeg får det nok heller ikke med de 2 små "jagthunde" jeg har, de jagter alt der hopper og flyver i haven.
  Knus
  Annette

 • Linda

  Herlige bilder, og god ide med et speilbasseng, gleder meg til å se:) Og melkebøttene, eller løvetann som vi sier, ja de er det bare å gjøre seg til venn med. For de kommer uansett… Neste helg skal jeg og min venninne til københavn, hagereise… gleder meg vilt, men trenger tips til billig og koselig overnatting… Noen som kan hjelpe? Vil jo bruke penger på annet enn å sove, he, he:)

 • Pondside

  What a treat it was to read the posts I missed and to see the progress of your garden. It was also lovely to 'meet' your little canine friends.
  The season has been very slow to start this year and we are far behind with everything.

 • Hyacinth Bucket

  Kære Lisbeth…

  Hvor er de bare søde de tudser…:-o)
  Jeg har set frøer i haven men ikke tudser. Pindsvin også…;-)
  Haveroser har jeg ingen forstand på. Men nu fik jeg 2 Poulsen roser, Egeskov, af min ældste datter til morsdag. Dem har jeg plantet i en stor tønde og med lavendler.
  Det bliver nok mest potter i år da det fremdeles roder her´.
  Hvor bliver det flot med et spejlbassin, sådan lidt alá Claus Dalby..:-)
  Det kar din mand har støbt er også lækkert.

  Dejlige billeder som altid…:-o)

  Hej fra Lisbeth

 • Mia Folkmann

  Tudser er gode venner at have i haven; de er måske ikke så kønne, men de er hyggelige og så spiser de mange snegle. Jeg sørger altid for at indrette et godt tudsebo eller to til dem, så de føler sig hjemme… 😉

 • Frøskuffen

  Tillykke med tudserne. De er grimme men gode at have i disse snegletider.

  Jeg vil da gerne have rosen tips, for jeg aner ikke en disse om at holde dem sunde og har til mors dag fået et eksemplar. Min mail adr er info(snabela)froebutikken.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *