Sensommerstemning i august

Her på tærsklen til september er haven allerede meget septemberagtig. Når jeg sammenligner med fotos fra samme tid sidste år med disse, bærer det runde staudebed præg af den lange tørre og varme sommer. Men det gør mig ikke noget, for jeg holder uendelig meget af sensommeren med sit begyndene forfald.

Billederne er taget en tidlig morgen i ugen der gik. Det er så dejligt når jeg har tid til at gå ud i det særdeles dugvåde græs og den kølige morgenluft.

Annanas æbletræet har aldrig båret så mange æbler som i år, men det har været meget hårdt ramt af tørken og den æbleviklerfælde som jeg satte op i foråret har ikke gjort nytte. Jeg nåede dårligt at sætte hormonet op før pladen med klister var tæt besat og de fire plader der fulgte med var slet slet ikke nok til alle de æbleviklerhanner der åbenbart  var i år.

Hver dag er æbler drysset ned og snegle, fugle og hvepse har været hurtige – så jo, der har været orm og rådne æbler. 
men nogle få har jeg nået at høste og et par æblekager har vi heldigvis nydt.

Selvom drivhuset først stod færdigt midt i juni, har jeg haft stort udbytte af både agurker og tomater og ud over de mange madder og salater vi har spist indtil nu, har jeg også lavet flere glas med agurkerelish og henkogte tomater samt tomatketchup.
Der er stadig mange tomater og planterne er ret fine. 

 Søde lækre cherry- og blommetomater

Morgenlys i baghaven
Sidste efterår udvidede jeg bedet langs baghækken og formede det så det buer ud mod buxbomhækken. Det vil blive mere markant med tiden. Også mine syrener som står i det bed har lidt under tørken og jeg frygter at de ikke klarer sig, det vil vise sig til næste år.

Jeg har besluttet at omlægge den del af samme bed hvor jeg har rhododendron. Det er efterhånden otte-ni år siden jeg plantede dem og min forventning var at de ville vokse sig meterhøje og danne en stor grøn mastodont op mod pavillonen. 
Forbilledet var nogle kæmpestore rhododendron i min fars have, hvor der voksede bregner, juleroser o.l. nedenunder. Men mine er ikke vokset i det tempo jeg havde forventet og jeg synes ikke det har fungeret som forventet, det ser for pænt og friseret ud.  Nu er de fire rhododendron blevet solgt i dba  – det gik stærkt fra jeg tog beslutningen og i morgen bliver bedet tømt – gad vide hvor længe det får lov at stå tomt?

Cosmos i sensommerlys
Jeg håber, at I får en dejlig weekend.

13 Comments

 • Madame

  Hvor er det smukke billeder. Ja, septemberstemningen er kommet tidligt i år – vi er stadig i august. Jeg er spændt på, hvad du vil sætte i bedet, der nu bliver tømt for rododendron.
  Rigtig god weekend til dig 🙂

 • Høneballehaven

  Det sidste først, jeg tror ikke, det kommer til at stå tomt ret længe :), du finder nok noget spændende at sætte der. Ærgerligt at dine rhodoer ikke ville vokse sig store og flotte, nå men så har du jo plads til noget andet.
  Dejlig sensommerstemning i din have, det holder jeg også meget af. Flot tomathøst du har haft.

 • Anette Nielsen

  Skønne billeder fra din have, og helt utroligt flotte dine tomater og planter er endnu, vores ligner noget der er løgn om end vi stadig høster, dog ikke i rigelige mængder. Hvor er det billede af cosmos flot!

 • Jette

  Hej Lisbeth.Skønne billeder fra din sensommerhave.Er vild med billedet af huset og drivhuset………..det ser bare rigtig godt ud.
  Jeg tror at alle vores haver har lidt under tørken…………..Selv hos Claus Dalby var der efterårsstemning………….var der jo sidste søndag…………….og har vist rigtig mange billeder derfra…Mine æbler er også raslet ned.
  Men skal da have lavet en stor gryde æblemos.
  Er rigtig spændt på hvordan dit bed kommer til at se ud………..vi er jo mange der planlægger nye tiltag i haven lige nu.
  Rigtig smukt billede af din cosmos.
  Også en rigtig god weekend til dig knus Jette

 • Frk. Anemone

  Ærgerligt at dine rhododendron skuffede, men den tid kommer jo ikke dårligt tilbage og når nu beslutningen er taget om noget nyt, så kan det ikke blive mere spændende. Flere blodblommer lyder som en dejlig ide – er spændt på hvad du ellers finder på.
  Dejlige sensommerbilleder, ja der er meget at glæde sig over i september også. Hvor er der smukt ved dit spejlbassin 🙂

 • Nette

  Nå da da. Man går nok til den. Hver er det spændende med et nyt bed. Jeg er af den mening, at du sagtens kan finde nogle konkurrenter til rodoerne. Dem er jeg jo ikke så vild med, selvom det ene eksemplar jeg har, vokser som en besat. Da hr. Dalby var på besøg for at tage fotos, mente han, at der sagtens var plads til et lillebitte drivhus, der hvor rodoen står. Men hvor skal pipfuglene så være? De elsker at sidde inde i busken.

  Dine bede ser dejligt frodige ud! Jeg trykkede på dem for at forstørre, så jeg rigtigt kunne se, hvad det er for guf, du har i dem 🙂

 • Birgitte Sværke Pedersen

  Sensommer er en dejlig tid. Især når dagene er knivskarpe med blå himmel og sol. En god tid at plante i. Lur mig om du ikke allerede har en plan for eks-rhododendronbedet ;-). Et eller andet dejligt pjusket :-).

  I øvrigt imponerende så mange tomater du har. Sådan et drivhus giver en god høst. Og, er åbenbart også godt at sidde i med en god æblekage af egen høst 🙂

  /Birgitte

 • Berit fra Irishaven

  Hej Lisbeth
  Det har taget 3 sæsoners brug af hormonfælder for mig at få styr på problemet med stukne æbler i mit Discovery træ. Så hold ud og fortsæt med fælder og bortkøring af nedfaldsæbler til genbrugspladsen ( laverne skal ud af haven). Glæden i år ved at 90% af æblerne var fine har været det hele værd.
  Hilsner fra Berit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *