Pileurt og andet.

Hele 3 forskellige Pileurt og 1 Slangeurt fik plads i min have sidste år og jeg har set frem til at de i år ville blomstre. Jeg er vild med den frodighed Pileurt udstråler og ikke mindst de skønne spir der rækker mod himlen og holder sig oprejste. De 3 nedenstående fik godt rodfæste og har blomstret i en uendelighed, den 4. har jeg stadig tilgode at se blomstre, men nu ser det dog ud til at planten har fået fat og jeg håber stadig at den når at blomstre i år.

Persiscaria amplexicaulis Rosea

Tæppepileurt, Polygonum affine ‘Superburn’ og Slangeurt Bistorta ‘officinalis’. Slangeurten er en af de efterhånden mange stauder der er flyttet hertil fra Nettes lille have og jeg har allerede delt den ud flere steder i haven.
Jeg er stadig tvunget til at skåne min hånd som jeg har slidgigt i, så det bliver ikke til havearbejde for tiden – det er rigelig belastning at arbejde med mus i hverdagen – og jeg er lidt ked af at jeg ikke kan klippe Lathyrus for de går hurtigt ned ad bakke når man ikke vedligeholder blomstringen.
De blomstrer dog stadig helt oppe i toppen

Georginerne blomstrer heldigvis flittigt

Og endelig kom der også gang i mine Cosmos og Scabiosa

Havens dag begyndte med et besøg på Overdam Planteskole, hvor jeg var ude og rekognosere – I ved sikkert hvad jeg taler om for dette er tiden hvor en havegal tænker på næste sæson og jeg ønsker mig lidt flere græsser i haven selvom jeg ikke kan sige at jeg har haft den store succes med de få jeg har plantet i år.
I sidste weekend var jeg i Rom med min arbejdsplads og det var en stor oplevelse at se byen som jeg sidst så da jeg var 17 år.  I får lige et kik ud til de smukke træer der står uden for Colosseum.

18 Comments

 • Bente

  Pileurt er også en fantastisk blomst, som er meget villig. Smukke billeder fra din have. Ærgerligt at du ikke kan klippe lathyrus, da de jo SKAL klippes for at fortsætte blomstringen…….Kan den modsatte hånd ikke bruges?
  Rom er nok en historie for sig. Italien kan jo det der med både træer og blomster.

 • Madame

  Det må have været en skøn oplevelse at være i Rom. Hvor er det synd, at du har problemer med slidgigt i hånden. Jeg ville have troet, at øvelser kunne hjælpe måske med glucosamin.
  Men hvilken fryd at se din have! Tænk at der er så mange typer pileurt – det er nyt for mig, som kun har den, man oftest ser (japansk?).

 • Høneballehaven

  Pileurt er heldigvis ivrig til at blomstre og brede sig. Slangeurten har jeg ikke, den ser rigtig fin ud.
  Ærgerligt med din hånd, hvor er det træls med de skavanker, der kommer med tiden. God bedring.

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Hvor er det nogle flotte collager du har lavet – jeg sukker over dine dahlia, jeg plejer at have dahlia rundt i haven men da ALLE mine knolde gik til, fik jeg ikke sat et nyt "dalhiaprojekt" i gang -og det ses jo tydeligt på denne tid af året – der mangler i den grad noget !
  Det lyder som en drøm med en weekend i rom – ikke mindst når andre invitere 😉 Men det lyder mindre godt med din hånd, du må være MEGET plaget, og det lyder ikke særlig forenelig med havearbejde suk….
  God dag.
  Have hilsen
  Anita

 • TANTE GRØN

  Kære Lisbeth,

  hvor ser der smukt ud hos dig. Ja, pileurten er uundværlig i haven. Håber at der var tid til pleasure og ikke bare business i fantastiske og stemningsfyldte Rom. Jeg husker endnu fornemmelsen af at gå rundt i eet stort åbent museum og føle historiens vingesis helt ind under huden fra vort Rombesøg som også er af ældre dato.

  Ja, slidgigt sucks!!!! Kender selv til det og det er ikke altid foreneligt med havearbejde. Mine fingrer er heller ikke særligt samarbejdsvillige for tiden. Håber snart du får det bedre, så du rigtig kan komme ud og få styret dine havelyster.

  Her har vores gamle høje Fort Knox elmehæk måttet lade livet p.g.a elmesyge, så nu går der forhaveprojekt gang i den. Noget med noget stakit, nogle små træer og alt sådan noget.

  Hav en rigtig dejlig uge.

  Knus fra konen i bakkerne

 • Blomsterhatten

  Hej Lisbeth
  Enig det er meget trist med din hånd , det er så træls når man har begrænsninger i det man gerne vil.
  Jeg faldt for den lidt mørkere pileurt da jeg var i Haven i hune så jeg har 3 forskelige nu.
  Den ide med clematisen på drivhuset er rigtig god.

  Mange ønsker om god bedring fra Helle

 • Monica fra Koseleg

  Pileurt står på ønskelisten min- men jeg har ikke kommet over den på min handlerunde ennå…Håper den dukker opp snart. Jeg falt helt for den etter å ha sett bilder av den på bloggen: Signes vals. Håper hånden din snart blir bedre! Flotte georginer! I år har jeg bare to- de andre frøs bort i vinter- så flere georginer står også på listen over planter som må handles inn til neste sesong…
  Ønsker deg en flott ny uke!
  Mvh Monica

 • Landbohaven

  Både pileurt og slangeurt er smukke planter, og de breder sig hurtigt.
  Dine georginer har skønne farver.
  Kedeligt med din hånd. Håber for dig, at det snart bliver bedre.
  Tak for kigget.
  Ha` en dejlig dag.

 • Vivi

  Jeg kan godt li den krybende pileurt, sådan en havde jeg i min gamle have. Den kan hurtigt blive til et bunddækkende tæppe.

  Skønne billeder du har taget af dine sommerblomster og georginer :-))

 • Ina

  De er smukke både pile- og slangeurt. Jeg satte også et par stykker sidste år, som står flot i år. Men jeg skal lige ud, når det bliver lyst, og se hvad der er hvad, for det har jeg vist ikke helt styr på 😉

  Fine farveafstemte collager.

  Det er hårdt ikke at kunne det, som man gerne vil. Jeg har prøvet det et par gange inden for de sidste par år. Jeg håber for dig, at det bliver bedre med tiden, så du kan komme "rigtigt" i haven igen.

 • Landliggeren

  Overdam er vældig inspirerende. Også selvom man ikke tager noget med hjem 🙂

  Irriterende at være stækket på den måde, når nu det klør i havefingrene. Har selv prøvet i sommer at være tvunget til at spare på ledene og holde mig fra havearbejde. Det er ikke sjovt!, men så gælder det på den anden side om at kunne nyde uden at yde 😉

  /Birgitte

 • Sussi / Sussinghurst

  De er så fine dine pileurter – jeg har en enkelt art (tæppepileurten), men det er ligesom om den flytter sig, og forsvinder bagfra (hvis du forstår, hi hi) og nu er den næsten flyttet ud af bedet, det var ellers meningen at den skulle være bunddækkende i hele bedet…. men inspireret af dine billeder tror jeg, at jeg vil se på bedet i efteråret, om det er muligt at genetablere pileurten. Jeg holder af at den skifter farve fra rød, over lyserød til hvid. Hvor er det kedeligt med din gigt,kan man få sakse der er beregnet til mennesker med gigt i hænderne? – måske kunne det du'

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Denne årstid er normalt helt vidunderlig i Rom, så vejret må have været skønt.

  Dine billeder vidner om frodighed i din have, men synes godtnok at dine håndled har givet mere besvær end tidligere de sidste måneder. Er det mon rigtigt? Hvad laver du dog, som du bør holde dig fra? Bare der var et eller andet du kunne gøre.

 • Jette

  Hej Lisbetg.Skøn collage af dine dahlia.Og en rejse til Rom er altid dejlig-har været der mange gange.Jeg har jo lige været i Lile Malunds
  skønne have,og fik købt nogle fine græsser.Du kan se dem i mit nye indlæg.Der er bla.den flotte japanske blodgræs som jeg skal ud og plante i mit nye bed.Håber din hånd for det bedre.God dag Jette

 • Marianne

  Ihhh, ja, Tæppepileurt, Polygonum affine 'Superburn' og Slangeurt Bistorta 'officinalis er vidunderlige begge to. Dem har jeg også en smule af i min have, men de siges jo at brede sig, hvilket de gerne må hos mig.

  Jeg har også slidgigt – mest i venstre fingrer, håndled og underarm. Det er bare sådan en dårlig kombi, når éns bedste hobby er haven og at skrive. SÅ i dag vil jeg frødimse.

  Jeg har lavet et indlæg om solsikker og kan huske din smukkeste af de smukke, du viste i et indlæg. Dér, hvor du havde smidt en HEL pose med fuglefrø. Jeg ville gerne linke til dit indlæg, men jeg kan ikke finde det. Du er meget velkommen til at lægge et link med det hos mig, hvis du har tid/lyst, for jeg holder meget af det.

  Kærlig hilsen og god weekend!
  M

 • CuginaK

  Skønne billeder – og jeg er helt enig, det er ikke til at undvære hverken pile- eller slangeurt, selv om man skal holde dem lidt i ørene.
  Tak for knus og gode ønsker, det lunede.
  kh Anne Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *