Clematis og tomater

I denne tid er mit drivhus skygget af en stor Clematis med det skønneste flor af små lilla blomster. Den blev købt for mange år siden og selvom den bliver klippet ned til grunden hvert forår, vælder den op med kraftige ranker og dækker 1/3 af drivhusets tag lige til tiden når tomaterne skal modne og ikke have for stærk sol.
Den skærmer mine tomater og agurker mod den brændende sol og er langt mere dekorativ end skyggepasta.

I år har jeg sunde tomatplanter og massevis af de lækreste tomater, jeg har “glemt” alt om sidste års tomat-katastrofe, hvor jeg fik 1 – én hel tomat. Resten blev spist af larver eller de fik griffelråd. Alligevel vågede jeg at følge et råd jeg havde læst – at hvis man graver de gamle tomatplanter ned i jorden, kan man plante tomater igen i samme jord uden at udskifte den. Så jeg fjernede de angrebne plantedele, klippede resten af planterne i stykker og gravede dem ned. Jeg tør næsten ikke fortælle det her, men i år har jeg endnu ikke set en larve i drivhuset.

Jeg har desværre ikke noget navn på denne Clematis, men som I kan se i kommentarerne til mit forrige indlæg, kalder Tante Grøn den for “Lisbeth”

Der var mørkt inde i drivhuset i morges, ikke mindst p.g.a. den store Clematis.
Jeg synes at det har været lidt op og ned med blomsterne i haven i det meste af august. Jeg har nogle dumme huller der hvor jeg havde klippet de afblomstrede stauder ned og tørke og sol fik meget til at afblomstre hurtigt, desuden har roserne holdt en pause, men heldigvis er både roser og stauder på vej igen nu.
Nææ, jeg har vidst ingen grund til at klage, alt i alt ser det dejligt ud sådan en sensommermorgen.

25 Comments

 • Ina

  Fantastisk klematis, og super praktisk, at den lige kan dække for den stærke sol, når det er nødvendigt.

  Jeg har også haft problemer med et lidt kedeligt look, da jeg klippede stauder ned efterfulgt af tørke. Nu begynder det at se ud af noget igen 😉

  En rigtig flot forhave, du har fået. Jeg er vild med din pergola.

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Flotte tomater,og god ide med den clematis der dækker drivhuset.Jeg har en clematis i drivhuset,og den blomster to gange.Du skulle næsten se et billed af bøftomater fra mit indlæg fra Nice-de er fantastiske.Jeg glæder mig til vi skal mødes hos Signe på søndag.Skulle jeg tage nogle hvid fredløs med til dig?Knus Jette

 • Pondside

  It all looks beautiful, Lisbeth. Someday I will have to try to grow clematis again – perhaps in another garden! We have no tomatoes at all this year, having had no sun in June and little in July. Despite the challenges, the garden continues to make me happy!

 • Fru Skipper

  Så dejligt det ser ud med den clematis(min yndling). Jeg overvejer også en clematis op af drivhuset, men må ha malet det færdigt først! Så det bliver en sag jeg må tænke på i vinteren….

 • Nette

  Hej Lisbeth

  Jeg kunne godt blive lidt misunderlig på den klematis. Jeg har ikke haft det store held med mine. Plantede nogle grokraftige 3ere ind mod min havenabo, Gro, men dem har jeg kun lige kunne få øje på. Der står 4 stk. i alt, og den smule blomstring der har været, er futtet af for længst. Tror de står for klemt. Så vær du glad for din vidunderlige "Lisbeth". Det ser dejligt ud hos dig. Vi må huske at nyde de sidste uger med blomster. Også selv om CD mener, at foråret er lige om hjørnet. Den bemærkning griner jeg stadigt af ind i mellem. Helt for mig selv.

 • Frøken Solhat

  uhmmmm det ser super skønt ud Lisbeth :0)

  Din super smukke og frodige "Lisbeth:0)" kunne måske være en Viticella Elvan…….den minder i hvertfald om den jeg har -og den har et helt fantastisk blomsterflor år efter år efter år :0)

 • Madame

  Din have er overdådigt smuk og frodig, Lisbeth! Sikke en fin idé at lade en klematis skygge for tomaterne i drivhuset. Skønne billeder 🙂
  Mit staudebed er et trist syn allerede nu, og alle tradescantia er visne.

 • Fru Friis

  Supersmuk Lisbeth-clematis, heldigt den lige valgte at bo i din have ;o) Syntes da også det ser frodigt ud i resten af haven.

  Også dejligt at dine tomater trives i år, alt for megen modgang på den front er ikke til at bære. Selv er jeg ikke helt tilfreds med høsten i år, men jeg har været ude i noget forsøg med hjemmelavede Toftegaard tomater, og det skal jeg nok ikke gøre igen…

 • Sussi / Sussinghurst

  ….også godt tomat-år her (hvis man tør sige det) Hvis Tante Grøn siger at den hedder Lisbeth, ja så hedder den da det – og flot og frodig er den. Her skygger paradisæbletræet for drivhuset, så vi behøver heller ikke at bruge skyggegardinerne mere.

 • Staudefeen

  Ja, det var da en god og smuk løsning på solproblemet – tomater kan nemlig ikke lide al for megen direkte sol, og dine planter kvitterer da også med ekstra udbytte, ser det ud til 🙂

  Kh. Marlene

 • Margrethe

  Smuk clematis det er da en der vil noget. Jeg er ikke så heldig med tomater som du er. Der bliver lidt huller når man klipper, men når det blomster igen bliver vi jo så glade :).
  Kh. Margrethe.

 • Høneballehaven

  God idé med den clematis op af drivhuset, jeg tror jeg har fået en lignende clematis fra Anne Marie i Lønbæk. Hun havde nemlig en, der frøsår sig ivrigt, så det er nok den samme. Jeg kan desværre ikke huske navnet på den.
  Ja din have ser stadig dejlig ud, så nej ingen grund til klage :o)

 • TANTE GRØN

  Kære Lisbeth.

  Tusind tak for billedet af din skønne skønne clematis, som jeg jo er så heldig at eje en afkommer af. Jeg havde sådan håbet, du ville vise den i al sin magt og vælde. Sikke en imponerende frodighed.

  Din have ser pragtfuld ud på dit sensommermorgenbillede.

  Rigtig god weekend og knus

 • Havehygge

  Din klematis er vel nok frodig og blomsterrig. Udover at være anvendelig er den også meget smuk.
  Lækre tomater. Det lyder som et rigtig godt fif, du nu har afprøvet.
  Sikken en frodighed, der også er i dine staudebede. Smukt syn :o)

 • Bente

  Den er godt nok også frodig den Lisbeth Clematis. Sjovt nok havde jeg en tilsvarende, som så valgte at dø. Det er åbenbart et enten eller med den? Min hed iøvrigt Fascination! Jeg har den også i en gul udgave og den er meget omsværmet af bier og svirefluer.
  En god ide at skærme for solen på en naturvenlig måde! Det ser meget frodigt ud i din have Lisbeth!

 • Landliggeren

  Interessant oplysning. Jeg gik nemlig og troede, at det var med tomatplanter som med kartofler – langt væk med det grønne. Hvorfor jeg har fået den ide står hen i det uvisse, men godt du rettede op på den.

  Den er godt nok livlig din klematis – og så er der noget ved at have en.

  God lørdag
  Birgitte

 • Nette

  Hej Lisbeth

  Eftersom jeg nu er den lykkelige ejer af en aflægger af den viste klematis 'Lisbeth', er jeg noget forbavset over, at den bliver SÅ stor, selvom du klipper den ned hvert år. Hvis den præsterer en sådan vækst på så kort tid, må du næsten kunne stå og se den vokse.
  Jeg forsøger at hitte ud af, hvor jeg skal sætte den søde lille baby, du har foræret mig så ……… hvor mange år CA. er "mange år siden"?

  • Countryliv

   Ja jeg kan næsten se den gro og sådan var det ikke de første år. Den er plantet i slutningen af 90-erne og den skal have et stabilt hegn eller andet at vokse op ad. Du kan jo altid hugge en hæl af den hvis den bliver for voldsom:o)

 • Landbohaven

  Gode billeder.
  Hvor har du dog en smuk have og så mange skønne blomster endnu.
  Tomaterne ser rigtig fine ud. Jo du har da noget at være glad for.
  Tak for kigget.
  Ha` en dejlig dag.

 • Diana`s

  kære Lisbeth, mange tak for dit svar til mit pc problem..du havde ret ,jeg manglede toolbaren , hvorfor ?? jeg har kæbt mig en by pc, og så må min mand udbedre det andet problem , , , det var hans pc;)
  ..super flotte billeder , dejligt at du har held med dine tomater i år , rigtige dejlige billeder , og hvor er den fin din clematis,
  kh Diana

 • Haverose

  Hvor er din have smuk. Det er et skønt syn med den flotte flotte clematis! Jeg har en vindrue inde i mit drivhus som har samme funktion som din clematis.
  Bedene ser vidunderlige ud. Dejligt de er blevet blomsterrige og frodige igen efter tørken og nedklipning. Her, hvor jeg bor, er det tæt på stadig at være tørke og jeg må vande med kanden omkring de nyeste planter.
  Kh
  Rose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *