Forhaven før og nu

 I efteråret sidste år havde jeg et indlæg med titlen Eyesore. Det var mit bidrag i serien Eyesore/øjebæ der cirklede rundt blandt havebloggere, hvor vi viste grimme steder i vores haver.

Forhaven som i alle årene har været grim og ikke værd at opholde sig i blev i dette forår forvandlet og jeg bliver virkelig i så godt humør når jeg ser den nu. Den er stadig ikke helt færdigplantet og bliver det ikke før til næste år.
Det er gået op for mig at her rent faktisk er sol en stor del af dagen og det åbner jo op for at plante flere roser.
Roserne er godt på vej op ad pergolaens stolper. 

Awakening vokser op ad 2 stolper
Jeg er så glad for stierne og det føles helt andægtigt at følge dem.
På det næste billede er jeg gået et skridt baglæns og tørrestativet er blevet synligt. Det er bestemt ikke smukt, men jeg synes, at forhaven blev meget mere levende da det blev sat op – pludselig ses det at her bor mennesker og at det hele ikke bare er til pynt.
 Mit tørrestativ er desværre ikke smukt som dette her
Min forhave har faktisk endnu flere m2 på den anden side af hækken ud mod vejen. Her er et bed 2m bredt langs hele fortovet, som er tilplantet med et grønt bunddække, Symphoricarpos ‘hancock’. 
Det er i og for sig en fin plante, men den forhindrer ikke ukrudt, selvsåede træer og lignende at slå rod og spire. Jeg har desværre en del brombær der skyder op og er umulige at grave op og så er der (den ihvertfald for en kort periode) søde sæbeurt. I 20 år har jeg trukket sæbeurt op flere gange årligt og lige meget breder de sig.
Da jeg havde åben have var sæbeurten begyndt at vokse op over bunddækkeplanterne – stadig grøn –  og jeg nævnte for mine haveblogtourveninder Gro og Nette at jeg skulle til at fjerne dem. Det syntes de ikke jeg skulle, så jeg lod være…….. Derfor har jeg lige for tiden det herligste lyserøde brus ude ved fortovet – tak fordi I fik mig med på det.
Det er vildt og lyserødt
I denne weekend er der Garden Living Fair  i Hillerød, det plejer at være godt,
men måske skal man bare finde skyggen og slappe af,
under alle omstændigheder ønskes I en rigtig dejlig weekend.

24 Comments

 • Fru Friis

  Hold da op Lisbeth, hvor har det gjort en forskel. Det ser forrygende godt ud og nu bliver man ført gennem forhaven på naturlig vis. Når først roserne rigtig kommer til sin ret er der ikke et øje tørt når man betræder jeres matrikel. Tillykke med øjebæ-nedlæggelsen og GODT GÅET!! :o)

 • Havehyrden

  Ja nu har jeg jo kun set din forhave, efter. Og den er sørme dejlig. Flot med blomsterbedet ud mod vejen 😉
  garden Living fair syntes jeg desværre er blevet noget kedelig med årene. Det er vist 2 år siden jeg var de sidst. Der var en masse stande er slet ikke hører til et hus og have marked. F.eks stande med irsk folkemusik og lædertøj. Der var heller ikke så mange besøgende og det kan jeg egenlig godt forstå. Men måske har de lavet det om siden dengang??

  • Countryliv

   Jeg havde samme fornemmelse som dig for 2 år siden og var der heller ikke sidste år. Generelt synes jeg at det bliver lidt trivielt og same-same til alle de forskellige Livsstiludstillinger og derfor springer jeg over nogle år. I år tager jeg en tur til Hillerød og kombinerer det med indkøb og andet:)
   Jeg tror dog ikke man føler det kedeligt, hvis man aldrig har været der før, derfor en lille reklame:o)

 • Madame

  Det lyserøde brus af sæbeurt ser fantastisk ud ved fortovet! Og du har fået en meget flot forhave med pergola, roser og sti – jeg så den jo også i virkeligheden, da du havde åben have. Det er så dejligt at føre haveplaner ud i virkeligheden 🙂

 • Frøken Solhat

  Det er jo simpelthen blevet så fantastisk smukt og jeg kan så godt forstå hvis man ranker ryggen lidt når man går på den smukke sti ;0) Det bliver helt berusende at bevæge sig rundt under roserne når de rigtig får fart Lisbeth……..en misundelssesværdig pergola ;0)

  Glæder mig til at læse lidt tilbage på dine sommer indlæg – da jeg ikke har været så flittig de sidste uger….men nu er jeg ved at finde ud af mit sommermode igen ;0)

  Knus Dorthe

  • Countryliv

   Kære Dorthe
   Det var dig der fik mig til at lave det indlæg sidste år og jeg havde aldrig drømt om at det ville se sådan ud i år. Du ved jo hvordan det er – din eyesore er jo også væk nu:-)
   Knus

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Ja, det er blevet utroligt flot. Jeg glæder mig meget til at invitere mig selv igen en anden gang, for jeg er sikker på, at det bliver fantastiskt, når roserne rigtigt får fat.

  Mht. dit tørrestativ. MMnnnjaaa. Sådan nogle er jeg ikke begejstret for, men kr. 4896,50 PÅ UDSALG er vist liiige i overkanten af, hvad jeg ville betale for et tørrestativ :0) Det må være lavet til vaskekoner i en oliestat.

  Jeg kunne godt være fristet til at sætte kurs mod Hillerød, men der er så meget i haven som trænger til min opmærksomhed.

  • Countryliv

   Kære Nette
   Jeg takker dig for rosen forslagene og sæbeurtbrus:-) Et tørrestativ til næsten 5000 på udsalg er også lige over mit budget og derfor må jeg leve med det jeg har – og så må frodighed sløre grimheden.
   Ha en dejlig dag i haven.

 • Frk. Anemone

  Dejligt med før-og-efter billeder, Lisbeth. Jeg husker jo tydeligt vores eyesore-tema og også tydeligt da du viste din nye pergola frem. Men først i dag får jeg sammenhængen og ser den utrolige forvandling af hele forhaven. Hvor er det blevet fint og roserne vil med tiden tage hele fokus så man ikke bemærker at dit tørrestativ ikke er den dyre udgave… Sæbeurten klæder da forhaven, synes jeg.

  God weekend 🙂

 • Countryliv

  Ja det har du så sandelig ret i. Det er lidt skræmmende som man egentlig kan ignorere grimhed i mange år – bare have skyklapper på når man passerer – og nu er det jo en daglig glæde:o)

 • Høneballehaven

  Sikken en forskel, hvor er det blevet fint nu, jeg kan godt forstå, at du føler dig andægtig, når du går på stierne. Der blev også plads til flere roser og du fandt solen frem :o)
  Godt de fik dig fra at fjerne sæbeurten, det ser godt ud. Bunddække forhindrer desværre ikke ukrudt i at komme op, i hvert fald heller ikke her hos mig.

 • Monica fra Koseleg

  Wow! Ja det må jeg si var litt av en forandring! Fra et nakent og lite spennende sted- til utrolig godt planlagt og innbydende! Du må vere kjempefornøyd! Jeg liker både gangene, pergolaen og sitteplassen ved huset kjempegodt!
  Kjempeartig med før og etter-bilder!
  Mvh Monica

 • TANTE GRØN

  Kære Lisbeth,

  holy beeep, hvor er det blevet smukt. Sikke en forvandling. Jeg kan godt forstå, at en gåtur på de flotte stier føles helt andægtigt.

  Og så er jeg rørende enig med dig i, at der i en have godt må være tegn på, at der også findes mennesker i haven. Mennesker som lever deres liv i og med haven.

  Har også selv en tørresnor på terrassen. Nogle finder det grimt. Jeg finder det bare hyggeligt og menneskeligt. Det virkelige liv kan godt tåle at blive vist frem.

  Den clematis, som du var så sød at forære mig, har sat de første knopper. Nu er jeg mere end spændt på at se, hvilken farve blomsten får. Den snor sig op af slyngrosen Bleu Magenta, men den er naturligvis afblomstret nu.

  Håber du har det godt og nyder din smukke have.

  Grønne, skumsvedende tropenatsknus

 • TANTE GRØN

  PS: Din sæbeurtehæk er smuk. Rigtig smuk endda. Men de er altså nogle værre javertusser. Jeg hev en enkelt plante op fra grøftekanten, det allerførste år vi havde have og den infiltrerer bare ALT. Og jeg er bestemt ellers ikke sart, når det gælder havens vildbasser. Tværtimod kan jeg næsten ikke få dem vilde nok. Men sæbeurten har jeg blacklistet og jeg kæmper en indædt kamp for at befri mine andre planter for deres invasion.

  Flere knus

 • TANTE GRØN

  Yeeeeeha,

  så er min Clematis "Lisbeth" sprunget ud. Farven er P-E-R-F-E-K-T. Den matcher fuldstændig Rhapsody in Blue roserne, som står i nærheden. Små, graciøse støvet lilla blomster, med fine limegrønne tegninger. I love it.
  Uha, plantebytte er en skøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøn ting.

  Clematisknus fra en stolt clematisejer

  • Countryliv

   Jubiiii, hvor er jeg glad for at høre det:o) Hvilken skuffelse, hvis det viste sig at være den almindelige skovclematis – den er nemlig pludselig på mit skur.
   Lige nu har jeg også et lilla flor hen over drivhustaget og jeg har tænkt på dig så mange gange og været spændt på at høre.
   Nu kan jeg trygt gå ud og tage flere små frøplanter op for den er helt vild med at så sig.
   Knus

 • TANTE GRØN

  Kære Lisbeth.

  WOW, det må være et mageløst smukt syn med dit lilla drivhustag. Jeg er SÅ glad for min clematis, som selvfølgelig hedder "Lisbeth". Sjovt at den selvsår sig så villigt. Det hører så vidt jeg ved, til sjældenhederne med clematis.

  Regnvejrsknus

 • Havehygge

  Det er blevet en forhave, du med rette kan være stolt af. De sorte stolper får mig til at tænke på dit foto fra Holland med kastanjehegnet. Stilmæssigt vil det da passe perfekt i din have.
  'Awakening' er super smuk. Roser kan man aldrig få for mange af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *