Min yndlingshave i Gentofte kommune

Da denne blog handler om have og planter kan jeg ikke undgå at vende blikket tilbage til mit liv som gartner. Jeg var praktiserende gartner i 14 år (inklusiv læretid) 1974 – 1988 og i 9 af disse var jeg ansat i Gentofte kommunes gartnerafdeling her var jeg en del af den store gartnerstab der vedligeholdte kommunens anlæg og parker.
En gartners job er jo ikke kun “plante smil og plante solskin” – dette job er udendørs HELE året rundt og indbefatter også at stå på en meeeget høj stige 7 timer i februar måned og beskære arkader f.eks.  i Jægersborg Alle. Men i Gentofte kommune findes der også flere fantastiske anlæg som gav mit gartnerliv mening og som stadig er værd at tage ud og se på. Min absolut største favorit er G.N. Brandts have.
Bag en lille grøn låge ligger min yndlingshave. Dette var kommunegartner Gudmund Nyeland Brandts private have. Haven er opdelt i 5 rum som hver byder sanserne på forskellige have oplevelser, kom med her:

Jeg tror nærmest, at jeg havde samme fornemmelse som børnene i Narnia der træder ud på den anden side af skabet, de første gange jeg trådte ind af den anonyme grønne låge på Ørnekulsvej. At gå op ad den buede sti og nyde træer og buske i de store bede på hver side af stien – birk, taks, kinesisk troldnød, kirsebær- kornel, koreakornel, japansk kirsebær – noget for sanserne hele året rundt – bunden fuldstændig dækket af vedbend og om foråret blå blå blå af scilla, med gule klatter af påskeliljer, jeg mærkede roen sænke sig – tænk at eje sådan en forhave, at komme hjem og opleve dette hver dag, det blev mit ønske da jeg var 20 år gammel.


For enden af stien et stort aflangt græsrum på tværs. Her var det var det Brandts tanke at, man her kunne sidde i den ene ende, kikke ud over græsrummet og lade tankerne flyve……
2 høje kejleformede Taks danner indgangen til det næste område og denne del af haven er afgrænset af skarpt klippede taxhække det var her Brandts hus lå indtil det blev revet ned i 1967.

Går man videre gennem Thujahækken kommer man ind i opholdshaven. Her ligger et lille delvis åbent lysthus, hvor man i min gartnertid kunne sidde i tørvejr og læ og drikke sin termokaffe i formiddagspausen. I opholdshaven står også 3 store og gamle æbletræer, jeg husker at der på det ene groede en stor mistelten, men den fik desværre ikke lov at være i fred og overlevede ikke….. De gamle smukke æbletræer lever stadig og det gør også rækken af bregner langs kanten ned mod grøftområdet.

Et par trin ned fra opholdshaven kommer man til et område, hvor der er bede med bl.a. Azaleaer og Vinget Benved samt nogle stauder samt en kunstig skabt grøft med et aflangt vandløb i bunden, hvor vandet løber i et lukket kredsløb, det er muligt at åbne/lukke for en hane og dermed få vandet til at cirkulere. På grøftens frodige skrænter vokser bl.a. Iris.
Bagerst i haven, efter grøftområdet kommer man til en lille skov af bøg og birk – også et af mine yndlingsområder. Følger man den lille sti rundt om 4-5 træer får man simpelthen fornemmelsen af at gå i en skov, her er store bregner og efeu i bunden og om foråret er bunden dækket af Ramsløg.
 

Hvis du har fået lyst til at opleve dette live så vent til foråret, da er haven allerbedst.
Rigtig god weekend til jer allesammen
G.N. Brandt var kommunegartner i Gentofte fra 1927 og stod bag flere fantastiske anlæg heriblandt også Staudehaven i Hellerup Strandpark

12 Comments

 • Pondside

  What a beautiful post, Lisbeth. I can just imagine the peace that would come over one on entering through the humble green gate. I particularly enjoyed your description of the spring scene.
  Your garden is evidence of your gardening background – orderly, beautifully laid-out. If you are ever in this part of the world I will need to do a lot of work before letting you see our wild place!!

 • Ninni

  Kjære Lisbeth, sååå søt hilsen du la igjen hos meg! Det har ikke vært så bra i det siste, bl.a er lille Bimbo syk. Dyrlegene vet ikke helt hva det er. Vi har i tillegg til vår faste veterinær og en kollega av ham, vært på Veterinærhøyskolen i Oslo en hel dag og tatt mange prøver. Selv professor der er ikke hlelt sikker. Jeg vet at du forstår hvor vondt det er når den lille engelen er syk. Men jeg prøver å holde motet oppe og gjør alt som står i min makt for at han skal bli frisk igjen. Han må bl.a ha spsialfór og ikke en smule annet og bades 2 ganger pr uke med spesialsjampo som skal sitte i 10 minutter (det høres ikke så mye ut, men han hater å bade og skjelver så hele dusjkabinettet rister). Hjertet mitt blør for ham. Så er det medisiner som skal tas 2 t før eller etter mat. Han kaster opp av dem, men det er kun de første ukene sier de. Jeg tror det går litt bedre nå.

  Haven du viser ser så flott ut, der må det være godt å spasere og hente krefter. Mange flotte bilder nedover i bloggen din også. Sirkelbedene dine er kjempefine!

  Ønsker deg en deilig søndag og god ny uke

 • Frøken Solhat

  Må give dig ret Lisbeth….det lyder virkelig som en have hvor roen indfinder sig og tanker kan flyve. Tak for historien og rundfarten…..hvor er blog-land altså bare fantastisk når det gælder oplevelser en regnvejrs søndag :0)

  Knus Dorthe

 • Countryliv

  Dear Pondside, thank you for your sweet comment, I would love to se your vild place because I love every kind of gardens:0)
  Sussi, dejligt med en ny bog at notere sådanne huskere i:)
  Lea, det er et dejligt, men hårdt arbejde – mine led kunne ikke holde til slæbet. på plussiden er også at jeg fik meget mere energi til at hygge mig i min egen have. jeg er glad for at planterne nåede frem og glæder mig til at se valmuerne til næste år:))
  kære Ninni, det gør mig ondt at høre om lille Bimbo og hans sygdom, ja man bliver så bekymret og tænker på det hele tiden – jeg håber det bliver bedre med ham!
  Lone, selv tak jeg er glad for at haven frister til et besøg.
  Tak allesammen for jeres kommentarer det er så dejligt at få respons, når der er noget man brænder for!

 • Anonym

  Den have har stået på min udflugtliste alt for længe. Til foråret skal det være! Haven i Hellerup har også stået på listen et stykke tid. Tiden flyver nogle gange lidt for hurtigt. Tak for inspirationen og det lille skub bagi.

  Bedste efterårshilsner
  Birgitte

 • Frøskuffen

  Tak for turen. Den var dejlig.

  Ja man kunne godt nogle gange misunde gartnerene deres job, men som i så mange andre jobs er der selvfølgelig også mindre heldige sider. Jeg havde ikke holdt til en stige i 7 timer i feb. !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *