KØKKENHAVE MED HØJBEDE I JERN

Jeg havde ventet med længsel på de højbede og det nye speljbassin som vi havde bestilt hos Smede Design (Ikke reklame – jeg er bare superglad for at de ville lave dem lige i de størrelser jeg ønskede).
Fredag d. 10. maj ankom lastvognen med hele molevitten og jeg sprang ud af sengen og fulgte aflæsningen nøje.

Vi vurderede at spejlbassinet var det tungeste at flytte på og valgte at få hele læsset over hækken ved orangeriet. Så efterfølgende har vi henholdsvis trukket og skubbet de syv højbede op i den anden ende af haven. Spørg lige om de var tunge…. JA!
Spejlbassinet ligger hvor det blev lagt – vi har lige haft et par andre opgaver andet sted i haven. Men pludselig bliver det tid til at sætte det på plads.
Køkken- og skærehave ligger i den første del af haven ved siden af indkørslen og der er god plads. 
Selvom jeg har tegnet det hele i 3D, blev jeg alligevel overrasket over at det brede havestykke imellem husfacader og hækken i den ende og der er god plads til både bærbuske, frugttræer og roser i stykket der kommer derefter.
Én ting var at slæbe højbedene op i den anden ende, en anden var så lige det med at sætte dem med samme afstand og ikke mindst i vater. Godt at jeg har Flemming, for jeg var selv tilbøjelig til at lade dem stå som de var havnet. Varme og udmattelse ramte mig – men også utålmodighed efter at få det færdigt sneg sig ind på mig.
Jeg vidste jo at der stod 4 ton højbedsjord i indkørslen og ventede på at blive kørt ind.
Det første ton er fyldt i bedene og jeg har været med til det – derefter tog Flemming over og kørte langt det meste ind.
Inden vi fyldte jorden i højbedene, havde jeg revet og jævnet en stor del af grunden. Vi bor jo på en mark og marker er fyldt med store og små sten. Lige meget hvor man graver eller river, løsnes sten og  nogle af dem røg i bunden af højbedene.
Værsgo, her er min køkken- og skærehave klar til frø og planter! Om få dage ankommer 6 ton perlesten som skal dække jorden her – vi er slet slet ikke færdige med at slæbe endnu.
Vi har lavet et par indhegninger til Bjørn – han er endnu for lille til at have adgang til hele haven, men på sigt skal hegnet trækkes langs hækken. Her sidder han og nyder udsigten til den lysegrønne bøgehæk og kan samtidig holde øje med trafikken ude på vejen. Han savner noget græs, men det må han kikke langt efter lidt endnu, jeg har sået lidt foran syrenhækken, men det skal lige spire.

19 Comments

 • Høneballehaven

  Imponerende at I allerede er nået så langt, det ser godt ud, og I behøver bestemt ikke at gå til fitness 🙂 hold da op et knokkelarbejde.
  Fortsat god arbejdslyst – klap lille Bjørn fra mig 🙂

  • Countryliv

   Du kan tro at jeg klapper ham 🙂 Ja vi knokler virkelig og heldigvis kan vi se hvor vi er kommet til – det er svært tilfredsstillende når dagen er gået 🙂

 • Lisbeths Haveblog

  I går da virkelig all-in og får anlagt haven fra start af. Det bliver vel nok flot.
  Hvor er Bjørn sød, som han sidder tålmodigt og kigger. Godt, at han en dag får hele haven at snuse rundt i.
  /Lisbeth

  • Countryliv

   Ja vi går all-in, men jeg kan ikke vente i flere år med at få en have 🙂 Bjørn er så sød og jeg er glad for at græsset er begyndt at spire, så han får noget græs at tumle på.

 • Madame

  Hvor bliver det flot – men sikke et stort arbejde 🙂 Bjørn får den fineste have at lege i, når den er færdig. Glæder mig til at se flere billeder af din nye have.

 • Nana

  Du er altså så sej, Lisbeth! I er bare nået så langt allerede! Her købte vi sidste år 2 jernhøjbede til køkkenhaven. De står stadig og venter på at blive rykket på plads og få selskab af flere højbede. Vi har først lige sået græs på det område hvor de skal stå. Jeres haveprojekt er bare så tjekket. Og – jeg ved at jeg gentager mig selv – Bjørn er bare så nuttet 🙂

  • Countryliv

   Vi har heldigvis ikke flere tønder land, det magtede jeg ikke. Jeg håber at vores have bliver tjekket – haha – den skal ihvertfald helst blive drønhyggelig og frodig 🙂
   Han er nuttet – og så er han meget kreativ 🙂

 • Fru Friis

  Hold op, hvor I arbejder. Kan godt følge din mathedsfølelse og ikke mindst tålmodigheden! Det er et kæmpe arbejde I har gang i, men hvor bliver det fantastisk. Bjørn må også tøjle sin tålmodighed, men det går nok også. Hvor er bare sød.

  • Countryliv

   Heldigvis er vores m2 til at overskue, så efter utålmodighedsfølelsen kan jeg godt se at det skrider fremad og det bliver fantastisk. Jeg glæder mig vildt til staudedelen, men lige nu er de de overordnede strukturer vi skal have på plads.
   Det er så hyggeligt når Bjørn sidder og betragter udsigten – vi er så glade for ham 🙂

 • Lykkelig i hagen

  For en kjøkkenhage dere får, dette var imponerende. Godt arbeid nå, så sparer dere mye senere. Gleder meg til å se når det fyllesopp med grønnsaker og blomster. Ha en deilig søndag, hilsen Anne-Kristin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *