LÆGIVENDE PLANTER OG BJØRN

Det er gået op for mig at det blæser usædvanlig meget her ude på landet. Nej altså det blæste da også i Bagsværd og især imellem to helt umulige højhuse på Bagsværd Hovedgade, men altså her på vores bare grund har det været ret meget blæsende på det sidste. Det har fået mig til at rette opmærksomheden på vindfaste træer og buske og hvor jeg først havde planlagt at begynde med at plante træer, besluttede jeg mig for at købe buske og skabe læ i stedet.

Min første tanke faldt på syrener – de står som læhegn på masser af marker i det danske landskab. Og de opfylder flere formål her på matriklen – de skærmer både fra indsyn og vind, de dufter fantastisk når de blomstrer og de er så smukke. I dag plantede jeg en hel syrenhæk foran de små ligusterplanter som vi rykkede for en månedstid siden.

Syrenhæk

Jeg har købt lidt forskellige syrener, flest af de almindelige syrener – Syringa vulgaris, men også nogle stykker af ‘Sensation’, ‘Beauty of Moscow’ og ‘MME Lemoine’. Det er pæne planter som jeg tror kommer hurtigt igang.

Ud over syrener har jeg også købt andre buske til at skabe læ forskellige steder og hele molevitten er blevet plantet idag.
Kolkwitzia amabilis – Dronningebusk
Euonymus alatus ‘Compactus’ – Vinget benved
Rhamnus frangula ‘Fine Line’ – Søjleformet tørstetræ
Hydrangea arborescens ‘Lime Rickey’ – Træagtig hortensia
Viburnum oculus ‘Roseum’ – Snebolle
Jeg må bare sige at jeg har nydt at plante idag, selvom det også er lidt hårdt med al gravearbejdet. Det værker i lænd og ryg, men jeg glæder mig ved tanken om de dejlige blomster som buskene giver og for de læpladser vi får i haven. 
Buske er havens vægge og de er enormt vigtige i det samlede havebillede. Jeg har altid blandet træer, buske, roser, stauder og alt det andet blomstrende i mine bede. Jeg forstår ikke helt når buske står som klatter i en græsplæne for selvom de tåler at stå solitært, så synes jeg, at de gør sig allerbedst omgivet af andre planter, nok også fordi de ofte er lidt kedelige i form og blade når de er afblomstret.
Og nu til noget helt helt andet – for I skal selvfølgelig præsenteres for vores lille nye hundehvalp Bjørn, som vi hentede fra kennelen igår fredag.
Vi har i den grad glædet os til at blive hundeejere igen siden vi tog afsked med vores to gamle hunde først Vilmer i julen 2017 og siden Luffe i marts 2018.
Bjørn er en lille glad og selvbevidst Westie (West Highland White Terrier) og han har indtaget sit nye hjem og vores hjerter. Han følger os, men han kan også lide at gå på opdagelse og hans yndlingssted til det er indtil videre orangeriet, hvor han også idag har hjulpet Flemming med at lægge gulv.

28 Comments

 • fruens flora

  Hei Lisbeth.
  Tenk en syrinhekk. Åh, det blir fint.
  Sneballe har jeg vært på jakt etter lenge.
  Blir spennende å se dine videre prosjekter.
  Helledussen så skjønn Bjørn er.
  Fortsatt god helg.
  Hanne-Lise.

 • Madame

  Tillykke med lille Bjørn – hvor er han dog dejlig!
  Og det er vel nok en god idé at tænke i læ. Du har helt ret i, at buske er havens vægge og de er enormt vigtige i det samlede havebillede.

 • Høneballehaven

  Hvor blev jeg glad for at se, at du ikke kun havde købt syrener, det kunne jeg se, da jeg nåede længere ned i indlægget. For vi er helt enige, noget der blomstrer på forskellige tidspunkter, så bliver det aldrig kedeligt, det gør syrener, hvis de alene skal give læ. Det er fine planter, du har købt, selvfølgelig har du det, for du ved meget om planter med din uddannelse.
  Jeg blev også glad, da jeg så Bjørn, jeg var spændt på hvad det skulle være denne gang, selvfølgelig skulle det være en westie igen, tillykke med ham, han er dejlig.

  • Countryliv

   Det er dejligt at høre at du blev glad Lisbeth og jeg er fuldstændig enig med dig i at Syrener er for kedelige når de ikke blomstrer og derfor er de her også mest for at skærme af for enden af haven – Ligusterhækken bliver ikke til noget de første mange år…
   Hvis du har andre forslag til både buske og træer er du meget velkommen til at komme med dem.
   Vi elsker Westiens dejlige temperament og vi har virkelig fået en dejlig hund – der har opdrætteren set helt rigtigt da hun valgte ham til os:-)

  • Høneballehaven

   Hej igen
   Jeg har masser af forslag: Acer davidii (flot stamme), Nyssa Sylvatica (smukke efterårsfarver) cletra alnifolia (duft i blomsterne) Eyonimus oxyphyllus (fodboldbenved) Papegøjebusk, Philadelphus Aureus Nana (dværg guldjasmin) Physocarpus opulifolius Little Devil (dværg blærespirea) Prunus cerasifera Hessel (Broget blodblomme) Sorbus reducta (dværg røn) Viburnum cassinoides Nanum (dværgviburnum) Viburnum furcatu (Storblade snebolle) Weigela Middendorffiana
   Nu kan du vidst klare dig lidt 🙂 sig til hvis du vil vide mere om dem. Mange af dem har jeg, så du kan se dem på min blog. Dog ikke dem der står dværg ved.
   Westier er bare skønne, men de er dyre i pelspleje, de små sorte vi har skal bare strigles her i foråret.

  • Countryliv

   Tak for alle dine forslag, jeg glæder mig til at kikke nærmere på dem 🙂
   Ja westier er dyre i pelspleje, det er lidt nemmere når hunde kan nøjes med at blive striglet.

 • Nana

  Du ved at jeg er forelsket i Bjørn 🙂
  Hvor er du altså hurtig til at lave have! Jeg synes at vi bare går og overvejer og tænker og har svært ved at overskue hvor vi skal tage fat. – Men vi har nu plantet syrenhæk, allerede i efteråret 🙂
  God (have)søndag til jer to mennesker og til lille Bjørn!

  • Countryliv

   Jeg tænker at der ikke er stor forskel i om du skal tørre 16 hundepoter eller tolv;o)))
   Jeg kan godt huske at I plantede syrenhæk og jeg blev allerede inspireret dengang. Nu er jeg så også endt med en her hæk og det er godt.
   Det er svært at overskue, hvor man skal begynde og hvor man skal ende – jeg tager de store linjer først – stier, træer og buske.

 • Ulla

  Jeg kender godt fornemmelsen af at ligge udsat og vindomsust, så her tænkes der også i buske. Og det er vel nok et dejligt udvalg du har fået puttet i jorden. Det kan kun gå fremad herfra. Jeg følger interesseret med i udviklingen af din nye have, for selvom min have er 50 år gammel, har der ikke boet nogen med haveinteresse tidligere, så her er også plads til forbedringer.
  Dejligt for jer med en ny lille hund også, navnlig når den allerede kan gå til hånde med det praktiske:)

  Rigtig god arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  • Countryliv

   Tak for din hilsen Ulla 🙂 Der er altid plads til forbedringer i en have (heldigvis for os havenørder) Det glæder mig at du har lyst til at følge med.
   Ja, det er godt med en ekstra lille hjælper 😉

 • Esther - Min lille store have

  Jeg synes, det var meget dejligt at se, at I ikke er begyndt med at lægge græsplæne på al jorden, hvilket man jo ellers oftest ser ved nybyggede huse 🙂
  Spændende med syrenhækken. ER spændt på, hvad du ellers skal have plantet.

  Åh, ham Bjørn er da godt nok en lille lækkerbidsken 🙂

  • Countryliv

   Her i nabolaget er der også flest græsplæner og store flisearealer i haverne og det ser ud til at folk bedst kan lide det:) Umiddelbart ville det nok også være klogt af mig at lægge rullegræs for at bekæmpe det kvikgræs som huserer og jeg holder også lidt tilbage med stauder for at se hvor slemt det bliver…

 • Elna Slot

  Det er så vigtigt at skabe læ i en have, det ved vi alt om herude i det yderste Vestjylland. Det er robuste og smukke buske, I har valgt. Har I planer om at plante stedsegrønne imellem, kan jeg varmt anbefale taks. Det er noget af det mest hårdføre, man kan plante.
  Den lille gulvlæggerassistent kan vel også hjælpe med havearbejdet. Hvor er han sød!

  Hilsen Elna

  • Countryliv

   Jeg er vild med Taks og har lyst til at plante en hæk, men med både Bjørn og et lille barnebarn så jeg tør ikke, for det er jo meget giftige. Jeg har en enkelt 🙂

 • AnettesFlora

  Det lyder som en forrygende og forfriskende plantedag med lækre planter. Ja læ må der til, og nu sidder jeg og overvejer om vi skulle plante syrener på den nedre del af grunden ud mod marken med poppel, som bliver fældet om ca 4 år……kan tænke lidt mere kan jeg;-)
  Kæmpe stort TILLYKKE med jeres nye vidunder-Bjørn! Det er så godt med en følger<3og lidt udfordrende når det er en hvalp, eller det kan det være, for det lyder til jeres Bjørn er et pragteksemplar;-)
  Det er spændende at følge din nye haves tilblivelse!

  • Countryliv

   Det er godt at have noget at tænke over og jeg er spændt på om det bliver syrener:-) Tak, det er SÅ hyggeligt med Bjørn – der er så meget glæde ved at have hund 😉

 • Hos Villa Fryd/ Charlotte Neve Grün

  Ja når man sådan bygger så skal der også ligges ind at der skal bruges masser af kroner på haven. Det er faktisk en ret stor post……
  Selv for os der har haver er det dyrt. Ja en mega dyr hobby :))))
  Elsker syrener og sneboldbuske. Har dem begge to. Ønsker mig en dronningebusk. Den er for lækker.
  Har det som dig. Kan godt lide det hele står lidt samlet.
  Hvor er bjørn sød. Sådan helt vildt. Vi mistede Svend-Erik for 5 år siden. Han var også en Westi. Mega sjov hund. Helt sin egen.

  Klem og fortsat god arbejdslyst
  Charlotte

  • Countryliv

   Ja, det kan hurtigt blive dyrt at anlægge have og vi har heldigvis budgetteret med det – faktisk var det en betingelse fra min side at haven kunne anlægges forholdsvis hurtigt, for vi har kan ikke vente 20 år på at den vokser til 🙂
   Så kender du jo til Westier, de er helt deres egne og vildt charmerende 🙂

 • Lisbeths Haveblog

  Det må bestemt blive flot, når buskene blomstrer, og de gror sikkert hurtigt til og giver dejlig læ (det har altså også blæst helt vildt i år). Hvor er det sjovt at tænke på, at om kun få år så står der et 2 meter bredt lægivende og blomstrende hegn 🙂
  Jeg kan ikke se, om I har trådhegn om haven, men det må i da have med den lille hvalp – eller hvad? Hvor ER han nuser.
  Fortsat god arbejdslyst. Forhåbentlig fik I vandet have fra oven i nat – det fik vi.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Countryliv

   Ja, vi fik vandet igår nat og idag er det det dejligste solskin. Buskene står allerede flot! Vi har kun en lille indhegnet gård til hvalpen, for han er så lille og jeg frygter lidt at han bliver snuppet af en rovfugl hvis de ser en lille hvid klump på en stor åben grund (haha, måske er jeg bare for meget) men vi skal have trådhegn langs hækken.
   Det bliver meget skønt når det blomstrende læhegn er 2 meter bredt;-)

 • Frk. Anemone

  Så dejligt med syrener – og dejlige andre buske også. Godt at du har købt en dronningebusk, den er jo helt fantastisk når den blomstrer, og når den får en vis størrelse, kan fuglene godt lide at gemme sig i den. Du havde den måske også i din gamle have…
  Tillykke med Bjørn, hvor er han kær. Ham må du også godt holde os opdateret om 🙂
  Ja, blæsevejr er æv, og man mærker det særligt i en ny have – men med de store planter, du hiver hjem, så går det nok hurtigt med at skabe læ.

  • Countryliv

   Ja jeg havde en (engang to) helt fantastisk og stor dronningebusk i den gamle have og bier og fugle elskede den. Det er en lidt glemt busk, men jeg håber at den får en renaissance i disse bevidste tiden :o)
   Tak skal du have, jeg skal nok holde jer opdateret med Bjørn og han bliver nok svær at holde ude af havebillederne.
   Jeg tror på hurtigt læ og buskene ser ud til at de kan lide jorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *