HAVERUM MED SPEJLBASSIN

Pyh-ha, det er efterhånden nogle lange blogpauser jeg holder mig, men I ved jo, at vi bestemt ikke ligger på pause her i haven. Jeg begyndte på dette indlæg for længe siden – og som tiden er gået føles det så uaktuelt at skrive om, fordi andre projekter er skredet fremad. Men nej, når jeg har besluttet at der skal skrives om spejlbassinet, så skal der det!
Vi skal helt tilbage til 21. maj for at se spejlbassinet blive leveret sammen med alle højbedene og på billedet herunder var det stadig før de to ukrutsrunder som jeg skrev om i forrige indlæg.

Bassinet som også er lavet på bestilling hos Smede Design måler 200 x 200 x 10 cm og er lavet i jern med jernbund. Indvendigt har vi malet det sort og i bunden ligger to sortmalede aluminiumsplader. Det lå hvor det blev lagt af kranen og var fuldstændig umuligt at rykke for Flemming og undertegnede, men heldigvis kom vores to drenge (som jo er unge friske mænd) og hjalp med at trække bassinet på plads og mor var glad.

Som underlag valgte Flemming at  støbe en platform og på den måde ville underlaget blive helt plant og i vater. (Bonusinfo – på billedet ovenover kan I også se havens to blodblommetræer)

Til ære for fotografen tog de lige fat i tovet igen.

Da jeg lavede haveplanen var tanken at vi skulle have grus rundt om bassinet, men helt ærligt, så har vi fået nok af grus efter at have boet i resterne af en byggeplads i nogle måneder. Da vi flyttede ind var der grus hele vejen rundt om huset – og godt for os, for ellers havde det været et pløre, men altså grus under fodtøj og i små hundepoter for slet ikke at tale om de tørre grusskyer der hvirvler rundt i blæsten – det ender OVER ALT  inde i huset og det har jeg fået nok af. Desuden var alt det grus ikke godt for lille Bjørns pels og derfor græs!

På plads og noget så fint!
Græsset er sået i etaper og er stadig ikke kommet op alle de steder, men ovenover kan I lige spotte Bjørns græsplet som vi såede i maj. Det er bestemt ikke nogen Golfbane… den er fuld af ukrudt, huller (en hund graver) og visne pletter efter små hundetissetåre – men det er en fin plet til formålet. 
Spejlbassinet er rammet ind af to hække af Portugisisk Laurbær (Prunus augustifolia). Det er rigtig fine planter med små ovale blade, velegnede til at klippe i form. Det var et tilfælde, at valget faldt på dem for jeg var ude at se efter stedsegrønne planter til hæk og havde storbladet buxbom i tankerne, da disse planter stod i Plantorama og råbte på at blive købt til halv pris og plantet snarest.
Foran hækkene er der staudebede med tørketålende stauder og græsser – disse bede vil nok blive kaldt præriebedene i fremtiden. De foretrukne farver her er klar blå og violette toner. 
Jeg var meget i tvivl om jeg skulle plante stauderne nu, eller vente til senere på sæsonen, men jeg besluttede at tilplantet jord er nemmere at passe end bar jord.
En del af stauderne bestilte jeg hos Staudestedet, som jeg har ret god erfaring med – dette er gratis reklame for staudestedet – jeg har ikke fået rabat eller andet, men det er fine planter med flot rodnet. De kom i en af hedebølgeperioderne og var godt vandet op og pakket ind i avispapir. Græsserne har jeg efterfølgende købt hos Overdam (heller ikke reklame).

 De to L-formede bede på hver side af spejlbassinet er tilplantet som en spejling af hinanden

Jeg glæder mig til stauderne fylder det hele ud – de fleste planter klippede jeg ned med det samme, men jeg nænnede ikke at tage blomsterne af Purpursolhattene og dem har jeg nu fornøjelsen af sammen med Perovskia – den kombination er min absolutte favorit.
Dette billede er efterhånden “gammelt” – ihvertfald er der kommet mere græs frem end du ser der.
Et udpluk af stauderne bl.a. Perovskia, Purpursolhat ‘Magnus’, Purpursolhat ‘Little Magnus’, Purpursolhat ‘Pallida’, Violfrøstjerne ‘Splendide’, Hjortetrøst ‘Chokolate’, Asters, Katteurt, Blåhat, Sct. Hansurt, Kvæsurt, Stjerneskærm samt Elefantgræs – det er ikke småting der kan knibes ned på få kvadratmeter.

14 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *