Ukrudt og græs

Hvor foråret er travlt med klargøring af haven, såning og udplantning, er juni absolut topscorer i arbejdet med at holde ukrudtet nede.
Det er i juni det eksploderer, vokser vildt med henblik på at sætte frø og sikre artens overlevelse og her hvor der tidligere var en tæt ukrudtsmark, har jeg kæmpet for at undgå frøsætningen.
I juniweekenderne har jeg ligget og håndluget haven fra den ene ende til den anden og tilbage igen.

Ingen tidsler på dette billede, men de står i flokke mange andre steder og er vel nok havens største udfordring…
OMG! Det bliver ved og ved…..
I køkkenhaven, hvor ukrudtsdug og perlesten er lagt, er der ro på – meeeen der kommer altså tidsler og lugtløs kamille op igennem dugen… hmm, det havde jeg ikke regnet med! Men på den anden side ved jeg jo godt, at nogle arter er i stand til at bryde op igennem asfalt, og det siger noget om hvor sejlivet deres rødder er. Tænk at en lille stump kan ligge dybt begravet i mørket, for så at bryde op til lyset.
Til højre kommer en træterrasse, til venstre sti og bed.

Først rensede jeg bedene og stien som ligger hen foran sydfacaden efter køkkenhaven og tilfredsheden med mig selv var stor, da jeg efter to dage kunne se på et stort bart stykke.
Normalt er det ikke populært med bar jord, men som sagt handler det lige nu om at grave alt grønt med pælerødder op og undgå frøspredning fra alt ukrut.
Målet var egentlig at få ført perlestensstien op langs det der skal blive det lange hvid-gule bed, men da der har været gang i mange andre projekter andre steder, nåede vi det ikke og vejret med regn, sol og varme har betydet at det hele var grønt igen efter to uger… Så jeg har endnu engang været på den.

Weekenden efter forsatte jeg nedad havens langside, her var særlig mange tidsler, så det var noget med at løsne hele stykket og forsøge at få laaaange rødder med op og derefter ned på knæ og håndgrave det andet ukrudt op. Og endnu en weekend kravlede jeg igennem resten af baghaven.
Den opmærksomme læser kan se at der er sket andet end ukrudtsbekæmpelse i vesthaven foran glashuset… Jo spejlbassinet er på plads og sortmalet og jeg har plantet Portugisisk laurbær som danner et haverum omkring bassinet. Den del laver jeg et selvstændigt indlæg om, for jeg ved fra min gamle have, at historier om spejlbassiner er meget besøgte.

Efter lugning var det tid til at lægge muld til græssåning ud i “baghaven” – så vi har altså også lige lagt fire ton jord ud og fordelt det, trampet, revet og tilsået det med græsfrø. Det spirer så småt, men jeg tror at jeg bliver nødt til eftersåning, for det har jo blæst og stormet siden. 
På nordsiden af glashuset er der også sået græs og her har jeg fundet anvendelse for de betondæksler som lå oven på kloakerne. De dæksler erstattede vi med pæne jerndæksler i indkørslen – så her lidt sjov i græsset med runde betonfliser.
P.S. jeg havde vidst lovet et indlæg om havens nye træer, men ukrudtet tog fokus i juni, så det andet må komme senere.

13 Comments

 • Høneballehaven

  Ja det er ikke det bare sjov med sådan et helt nyt stykke jord, jeg er bange for, at du kommer til at kravle rundt der mange gange. Jeg husker, da vi såede vores græsplæne i den store have, jo jo der kom da græs, men der kom i den grad tidsler og mælkebøtter. Efter et par års klipning begyndte det at hjælpe. Jeg har i øvrigt opgivet at luge, men bruger en cirkelhakke, den vælter ukrudtet, hvis jorden er meget tør, visner det ned, det er den her hos os.

  • Countryliv

   Det du skriver om tidsler svarer meget godt til det jeg forestiller mig. Det er dødsyge at fjerne tidsler, men på et tidspunkt opgiver de forhåbentlig.
   Jeg har både en hakke og en cirkelhakke og det var min tanke at bruge dem, men jeg synes egentlig at det andet går hurtigere og så får jeg pælerødderne med.

 • Casa Rosen- en Kolonihaveblog

  Ih du milde hvor er det altså et kæmpearbejde du har gang i, men det lønner sig ….på et tidspunkt. Jeg syntes nu at haven allerede ser helt fantastisk ud efter som det jo ikke er længe siden i startede. Go ide med kloarkdækslerne. Jeg glæder mig til indlægget om spejlbassinet.
  Knus fra Mig

  • Countryliv

   Ja, du ved hvordan hårdt arbejde lønner sig og heldigvis er vi nogle der kan lide det 🙂 Her er virkelig sket meget på de nu tre måneder vi har boet her – er det virkelig ikke mere??

 • Lisbeths Haveblog

  Jeg skal love for, at I får arbejdet igennem… Det er vel nok et kæmpe arbejde, men der er ingen tvivl om, at din ukrudtsbekæmpelse lønner sig senere.
  Spændende, som din have trods alt begynder at tage form. Jeg glæder mig til næste indlæg 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Countryliv

   Jeg kan allerede nu se at der bliver mindre ukrudt – det er tidslerne som er de værste. Ja det er dejligt at se haven tage form og jeg glæder mig til jeg skal plante stauder og lægge forårsløg.

 • Elna Slot

  Det er et stort arbejde at skabe en have, men arbejdet lønner sig.
  Det bliver et smukt haverum med spejlbassinet. Jeg glæder mig til at høre mere om det.

  Hilsen Elna

 • Madame

  Hvor har du haft travlt med ukrudtsbekæmpelse. Haven er allerede flot med mange fine detaljer. Jeg er spændt på at se, hvordan det hele kommer til at se ud, når du er færdig.

 • Esther - Min lille store have

  Pyh, især sådan nogle tidsler kan være slemme. Her har jeg dem også i bedene…suk….og medmindre jeg får hevet i dem kort efter en ordentlig omgang vand (som det snart er længe siden vi har fået) så får jeg ikke hele roden med op…og kan begynde forfra et par uger efter.

  Glæder mig til at se havens videre udvikling 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *