Havedage, eller “skal vi nu til dét igen?”

Jeg har lang påskeferie og min plan er selvfølgelig, at komme godt fra start med havearbejdet. Det er dog lettere sagt end gjort, for se nu vejret! Det øsregner, og idag blæser det så også. 
I går tog jeg det med ophøjet ro, for det er ok med regn når det er tid til at gøde og det fik jeg gjort. Alle bede undtaget mine hortensiaer fik en all-round NPK gødning.
Det er i og for sig også ligegyldigt hvordan vejret er, når der står såning og omplantning på programmet. Jeg er ikke så vild med den periode, hvor der står kasser med jord og småplanter på gulv og borde rundt i huset, men det skal være skidt før det bliver godt og jeg elsker massevis af sommerblomster.
I år sår jeg også selv chili og tomater. I et anfald af længsel efter smagen af solmodne tomater, kom jeg til at bestille frø hos Camilla Plum. Hun kan om nogen beskrive en smag, så man bliver helt hypnotiseret. Jeg plejer ellers at købe de få planter som jeg skal have i drivhuset, men nej – jeg er uforbederlig (som Flemming siger) og glemmer at jeg egentlig ikke gider det arbejde.

Under vækstlampen trives både chili og artiskok, men det er tid at de får noget næringsrig jord.
I løbet af den forgangne uge gik jeg for alvor igang med såningen. Først lathyrus, klokkeranke og tomater og både lathyrus og tomater er efter et par døgn på det varme gulv i havestuen begyndt at spire.
Lørdag og søndag var det sommerblomsternes tur og herover ser du hvad der kom i jorden. Frøene er en skøn blanding af egne høstede og købte (jeg har købt i Bilka og hos Camilla Plum). Heldigvis har jeg selv taget en del frø, for jeg synes at frø er blevet dyre. Jeg plejer at købe både løg og frø i udlandet og det vil jeg nok igen gøre til næste år, for i nogle tilfælde blev jeg overordentlig overrasket over antallet af frø i posen. 
Jo, bagefter kunne jeg godt se at der stod et ca. antal (7) på posen, meeen jeg var ved at dø af grin og overraskelse, da der i posen med Nicotiana ‘Perfume Deep Purple’ lå FEM turkisgrønne krymmellignende krummer! 
For de af jer der kender størrelsen på Nicotiana frø, ved I hvor dygtig man skal være for at pakke et micromillimeter frø ind. Og man skal godt nok ikke ryste for meget på fingeren når frøet skal placeres i jorden. Så hænger det fast på fingerspidsen – så prøver man at få det til at slippe ved at skubbe lidt med tommelfingerneglen – så hopper det ud på gulvet og ind under fodpanelet….. Eller er det bare mig? Nu er jeg spændt på spireprocenten – om der virkelig har været et frø inde i den irgrønne prik.
Jeg vil godt tilføje at på frøposerne fra Camilla Plum stod der også ca. fem frø på nogle af dem, men der var hvad der svarer til en teskefuld i dem.
Da jeg noterede årets frøsåning i mit system opdagede jeg, at jeg næsten er en måned tidligere på den med såning i år. Sidste år såede jeg d. 20. april og det selvfølgelig for at slippe for at have planterne stående i for lang tid, hvis kulden trækker ud og der er intet i vejen med at vente. Langt de fleste sommerblomster kan sås på stedet og man kan få masser af glæde af dem alligevel. Jeg har stadig lidt såarbejde foran mig til idag. 
Da jeg hader det jordroderi, vil jeg allerhelst så sommerblomster på stedet ude i haven, men det kan desværre ikke lade sig gøre, fordi mine stauder og løgplanter står så tæt og der er også lige sneglenes appetit. Men jeg trøster mig med at det er slut om halvanden måned, hvor det meste forhåbentlig kan udplantes.
Hvordan har du det med forkultivering? Nyder du det, eller sår du helst ude?

14 Comments

 • marie

  Jeg nyder såningen, men beslutter hver eneste gang, der skal prikles, at næste år skal der sås færre frø og så vidt muligt udenfor, så man slipper for jordroderiet og det der med at glemme at vande de sårbare små planter.

 • Madame

  Så mange spændende ting du har sået! Jeg sår inde lige som dig – det er sjovt, men det er ikke nemt at have alle de små planter inde i huset 🙂 Jeg såede for et par uger siden, og det var nok for tidligt, for jeg har ikke et drivhus som dig. Ja, frøposer med kun fem eller syv frø er da utroligt!

 • Jette

  Hej Lisbeth.Du er da gået all in med frøsåning.Men det bliver fantastisk når det hele blomster.
  Og jeg glæder mig meget til at se din have d.30/5.
  Er også begyndt at så sommerblomster……………….men mine lathyrus er da slet ikke dukket op endnu.Måske skal de stå lidt varmere.
  Jeg sår ikke tomater og chilli……………men køber de planter vi har brug for.
  Jeg tror vi er mange der ikke er så vilde med at prikle ud………………..men det skal jo gøres.
  Jeg har også undret mig når jeg åbnede en frøpose og dårligt kunne få øje på frøene.
  Mange spændende ting du har sået……………..er specielt nysgerrig ang. artiskok.
  Det er bare sådan en flot plante.
  Rigtig god dag knus Jette

 • Vivi

  Det er et stort arbejde, at få priklet alle de små nye planter, men jeg synes også der er en stor tilfredsstillelse selv at lave planterne. Jeg kan hvert år fascineres af, at bitte små frø hen over en sommer kan udvikle sig til de skønneste planter 🙂
  Det værste for mig er, at jeg ikke har det drivhus endnu (det er lidt dyrt, det jeg gerne vil have, så der skal lige sparres lidt). Har dog en ide om at bygge et "fattigrøvs" drivhus, som forhåbentlig kan afhjælpe min drivhusmangel et par år eller 3. Håber evnerne rækker 😉

  Har i øvrigt sendt dig en mail om noget helt andet i går.

 • Anette Nielsen

  Hvor er du flittig Lisbeth, og taget i betragtning at du slet ikke bryder dig om alt det roderi, så er det imponerende! Og 5 mikrofrø, hvordan hulen kan det lade sig gøre at tælle dem, har også lidt tobaksplante frø.
  Jeg er stadig i min spæde haveanlæggelse, og det eneste jeg har sået i drivhuset i dag er fontæne græs og lathyrus, måtte altså prøve det i er mange der taler om, bare for at få en smagsprøve:-) Resten bliver sået direkte ude i jorden.

 • Nette

  Hehehe Lisbeth, at bakse med småbitte frø er ikke for damer og herrer uden perfekt syn. For er det nu et lille stykke jordstøv, eller er den prik på fingeren et frø? Og hvis man stikker fingeren længere op for at se nærmere, kommer éns åndedræt gennem næsen måske til at blæse prikken på fingeren væk. VÆK. Som i "hvor blev det af???"

  Det er skønt og rædselsfuldt på én gang at så. Det er skønt at drømme om frodighed og smukke blomster, og hæsligt at se på jord og grimme potter i køkkenet. Dertil kommer at jeg ofte er i tvivl om, hvorvidt jeg skal bredså eller så i roottrainers. At så direkte i bede er udelukket. Det har jeg prøvet, og så kan jeg lige så godt skylle frøene ud i toilettet. Det hele står ALT for tæt hos mig.

 • fru Jensen

  Sår så vidt muligt frøene enkeltvis i papirpotter, så jeg slipper for bøvlet med at prikle ud. Til at styre frøene bruger jeg en lille, ret spids saltske i sølv, den er ret effektiv, da frøene ikke hænger i som på fingrene. (Det behøver jo ikke være sølv, men lidt kongelig må man da ha' lov at være, ik' ) 😀

  Forårshilsner fra

  fru Jensen
  Gudhjem

 • Sussi.Sussinghurst

  Jeg er ikke vild med at så i kassers osv, men jeg vil jo også gerne spare lidt penge ved selv at fremdrive sommerblomster osv…. I år tøver jeg dog lidt, og af praktiske grunde venter jeg med at så de fleste sommerblomster til sidst i april, så må vi se om ikke de indhenter det tabte 🙂

 • Min Kolonihave- Casa Asti

  Her er det altså slut (næsten) med at så, i år er det kun blevet til latyrus og af en pose er der kun komme 2 op indtil videre. Og blå klokkeranke, der er til gengæld en succes så der er blevet en potte med planter i både til mig og min chef.
  Ellers er det bare frilands såning her. Jeg har simpelthen ikke hverken tålmodighed eller temperament til de 2 årige, så dem køber jeg mig til i håb om at de selvsår sig.
  Jeg glæder mig også til at besøge dig d 30 maj.
  Kh Linda

 • Høneballehaven

  Jordroderi er heller ikke lige mig, men vi kan jo ikke helt holde os fra det. Sommerblomsterne er bestemt nemmest at få til at overleve indendøre til at begynde med. Snegle kan tage dem, men det kan hakkejernet også her hos mig, det er ikke så godt.

 • Pondside

  I've not done too much sowing – usually I'll sow directly into the ground in late May. If I had a greenhouse I think I'd try sowing though. I can certainly understand your dislike of all the mess of bags of soil and fertilizer, but I like your attitude when you say ' but it must be bad before it gets good'!

 • Countryliv

  Kære Majbritt.
  Velkommen og tusind tak for tippet som jeg helt har glemt. Jeg vil prøve det og se om det viser sig. Jeg har netop været ude og snuse for at se om der iår vil dukke bare én valmue op af det tusind jeg har sået, men jeg kan ikke se det. Jeg tror at det er snegle der nipper toppen for ellers fatter jeg ikke hvad der sker:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *