Guleroden, de mørkerøde og tid til formering

Endelig kom der fine skærme på guleroden. Jeg blev jo stærkt inspireret da Claus Dalby i foråret på sin blog viste hvordan han plantede gulerod, pastinak og porer i blomsterbedene, men her hos mig har skærmene fra gulerod ladet vente på sig. At de overhovedet blev til noget er utroligt for sneglene har næsten ædt selve roden, men de har været ventetiden værd, synes jeg.
De mørkerøde gør sig rigtig godt her i sensommeren. Her er det Angelica ‘gigas’, Sct. Hansurt, Rød bladbede sået med løs hånd og Astrantia ‘Bloody Mary’.
– skal vi nu til det igen?
Ja for lige nu er det tid for formering af stauder, ved frø, stiklinger eller deling. Jeg har sået Digitalis og kæmpe skælhoved og sat stiklinger af lavendel og Nepeta. Husk hvis du sætter stiklinger af lavendel og buxbom skal stiklingerne have en lille “hæl” se øverste billede tv. – d.v.s. stiklingen skal trækkes forsigtigt fra stammen. Stiklingerne skal sættes i jord – Kaprifolien med de gule bladnerver har jeg haft stående i vand i 1 mdr. den skal i jord nu og have klippet toppen.

11 Comments

 • Lea

  Jeg fik sat mine gulerødder sammen med Stjerneskærm og der forsvandt de i mylderet, så hev jeg dem bare op igen, men dine står meget flot. Det ser frodigt ud hos dig.

 • Pondside

  Most all of our perennials and biennials self-sow,so the challenge is to thin them in late winter, or now, for the biennials. We've taken cuttings from our Boxwood and azaleas this year in order to propagate new plants, and they all seem to have taken.
  I love your reds.

 • Anonym

  Hej Lisbeth

  Tak for tippet med "hælen". Havde tænkt mig at lave stiklinger af lavendel og buksbom i weekenden, men var faktisk lidt i tvivl om både tidspunkt og fremgangsmåde. Det er jeg så ikke længere takket været dit indlæg 🙂

  Bedste havehilsner
  Birgitte

 • Countryliv

  Lea: det kender jeg,bedre held næste år:)
  Dorthe: ja, det kan man nemlig:)
  Anette: jeg skal i hvertfald på gulerødder igen næste år og nok også lidt tidligere ud:)
  Sussi: jeg har ikke erfaring med stjerneskærm, men jeg kan se at Linda fra Lindas Hagedrømmer sår dem nu og hun har også et link til Impecta hvor der er vejledning til staudesåning.
  Pondside: I try to remember cutting off the flowers before they are self-sowing.
  Birgitte: velkommen her, det glæder mig at høre:) Pøj-pøj med lavendel og buxbom (de sidste tager 1 år om at slå rødder så tålmodighed…)

 • Havehyrden

  Næ hvor er den smuk den plante på det første billede, er det så Angelica 'gigas'. Hvor køber man sådan en henne? Jeg tror da vist jeg så en (eller mange) i Dalbys have

 • Countryliv

  Angelica Gigas (Rød kvan)er den røde skærmblomst øverst til venstre i fotocollagen og købes på planteskolen. Jeg har købt den på Aldershvile planteskole – det er en krydderurt. De hvide skærme på øverste foto er gulerrodens blomster. Claus Dalby havde for et par uger siden en anden skøn hvid skærmblomst på bloggen Selinum wallichianum.

 • Trines Hus og Hage

  Hei Lisbeth!
  Så fin gulrotblomsten din ble! Jeg var også inspirert av Claus Dalby til å sette gulrøtter i blomsterbedet, men fikk likevel ikke satt inspirasjonen ut i live i vår. Gøy å se din lekre skjermplante nå, så vet jeg med sikkerhet at jeg må bare få gjort det neste sesong.
  Nydelige rødbladete og mørke røde blomster hos deg. Rød kvann er veldig flott og den rødbladete Sedum er også helt super.
  Kjempelurt å sette stiklinger nå. Så fin måte å få flere planter på, og morsomt når man har gjort det selv. Man blir jo ekstra stolt av de plantene.
  Ha ei riktig god helg!
  Klem Trine

 • Ninni

  Oj, gulrotblomsten ble fantastisk flott! Skjermplanter er så dekorative i bed. Jeg fikk ikke plantet gulrøtter i år, men neste år vil jeg gjerne prøve.
  Høstbedet ditt er praktfullt, så mye flott i avstemte farver. Angelica gigas har lenge stått på ønskelisten min, den kommer nok 🙂
  Så flink du er som tar stiklinger og tenker på neste års planteflor. Du har de stående inne til våren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *