Floriaden – Ideer og et lille nyt projekt

Dette bliver det sidste indlæg om mine ferieminder fra Floriaden. Generelt synes jeg ikke det var store nyheder der blev vist, men mere ideer til fremtidens haver. Der var en del om vand i haven , svømmesøer, damme, vandløb og grøfter og en del som handlede om at tiltrække flere insekter og  fugle. Her er noget af det som jeg faldt for.

– det udsagn er måske ikke altid rigtigt, men et åbent sind er godt at have…

Det behøver ikke være så svært al skabe sig en lille dam i haven – nedenfor er nedgravet et antal store murerbaljer i plastic og i dem er plantet vandplanter.

Enkelt, nemt og dekorativt.

Når det drejer sig om vand i haven tror jeg, at vi som alternativ til havedamme med åkander og karper i kommer til at se flere grøft-lignende vandløb. Det hænger sammen med den vilde trend, hvor vi ønsker at tiltrække insekter, fugle og andre smådyr. Første gang jeg så en kunstig grøft var for mange år siden i G.N. Brandts have, hvor der er lavet et system så vandet cirkulerer – der skal bare tændes for det.

Denne grøft har solceller placeret i vandoverfladen

På den ene side et støbt terrasseplateau på den anden side vild beplantning
Bænk i pilefelt – i den ene ende er levende pilekviste samlet i toppen til tag
I et skrånende staudebed er støbt en rendesten i beton kantet med chaussésten – vand ledes i rendestenen ned under stien og ender som vist nedenunder i en masse strandskaller
Dette er også en dekorativ måde at slippe af med overskydende regnvand
Nedenunder er et billede af en køkkenhave der indeholder alt fra krydderurter og grøntsager til frugt buske og -træer. Hvad I ikke kan se på billeder er at hele herligheden er et stort hævet bed. En lav støttemur af beton er afgrænsningen af det store rektangulære bed. Det er fyldt op med jord.
Urterne er plantet i lige rækker hver række er adskildt af en bane rullegræs og dette er utrolig dekorativt og forebygger ukrudt mellem rækkerne. Når man lægger rullegræs frem for at så græsset selv får man en stabil kompakt græsbund uden ukrudt. Og at undgå ukrudt mellem rækkerne i urtehaven er noget af det  besværligste er min erfaring. Også selvom jeg har dyrket i højbede så fik jeg efter nogle år skvalderkål og andet ukrudt helt inde ved og under brædderne ved bedenes kanter og det var rimelig grimt.
Jeg ved ikke om de farverige potter har effekt som fugleskræmsler, men de er fine, synes jeg.
Jeg har i år (mens vi har haft fuld gang i de andre projekter) puslet med tankerne om at lave et nyt bed i farverne hvid, lysegul, blå, lilla, grøn og et lille strejf af mørkt løv og nedenstående billeder giver et godt billede af mine forestillinger.
Det er farver som set på afstand udgør et smukt maleri
Det er ikke længe siden jeg fortalte, at jeg aldrig havde ønsket mig kastaniehegn. Det var i en kommentar på Staudefeens blog. Det passer ikke mere og jeg kan afsløre, at jeg igår har købt 10 m kastaniehegn som skal bruges til en lille rosenhytte over min hvide bænk. Jeg faldt pladask for taget over nedenstående hegn bestående af sorte rammer lavet af stolper i træ og ovenpå er lagt kastaniehegn.
Jeg synes at det er den bedste ide jeg længe har set – det er et smukt alternativ til hegn med rionet.
Her er nogle ideer til små projekter
Den kan ikke være så svær at lave og man sidder godt i den
Taburetterne er ret fine
– sådan gjorde vi også i halvfemserne, får jeg lyst til at synge når jeg ser glassene med vandplanter, men det er stadig meget dekorativt og hvis man bruger sine sylteglas er det ikke vildt dyrt.
De små insekthuse er her sat på pinde og stukket ned i bedet og det er jo genialt at de er i samme højde som de blomster de skal flyve ud i.

Der var masser af siddepladser men de var ret våde.

Vedrørende kastainiehegn kan jeg fortælle at der er tilbud lige nu hvis du køber det over nettet.
Hvis du har lyst til at læse om mine andre indtryk fra Floriaden så se her om blomsterbedene og 
Ha en dejlig weekend

24 Comments

 • Min Grønne Verden

  Hvor er det sjovt at se dine billeder fra Floriaden – er selv lige kommet hjem der nede fra. Jeg faldt også pladask for måden at bruge kastaniehegnet – en rigtig god og nem ide at gøre efter.
  Jeg regner også med at jeg kommer med et indlæg der nede fra.
  God Weekend.
  Have hilsen
  Anita

 • Høneballehaven

  Spændende idéer fra floriaden, jeg kan se, at vi er med på moden med vores regnvandsbed :o)
  Det ser fint ud med kastaniehegnet som tag, i det hele taget kan jeg godt forstå, du fald for det arrangement. Det er rigtig flot.

  • Countryliv

   Kære Lisbeth
   Det er rart art være med på moden og smart at gøre en dyd ud af det nødvendige. Jeg tænker på de oversvømmelser I havde sidste år. Men det har vidst været hårdt at grave grøfter:-)

 • Madame

  Sikke mange skønne ideer, Lisbeth! De små insekthuse kan jeg slet ikke stå for – og det store bed, som ligner det, du har i tankerne, er vanvittig flot. Minder mig om impressionistiske malerier af bl.a. Monet.

 • Fru Friis

  Kastaniehegnet er da helt genialt brugt på en ny måde, skønt når nogle ser på tingene med nye øjne. Mon ikke den idé hurtigt kan brede sig ud i det ganske land og det får mig til at tænke på de der gør-det-selv udsendelser med Flemming et-eller-andet der viste hvordan man kunne bruge rionet på en ny måde…. det har da ihvertfald bredt sig som en løbeild. Nå, det var et sidespring! Tak for endnu et kik på Floriaden :o)

 • Monica fra Koseleg

  Jeg likte godt fargene i det lilla, hvite og grønne bedet. Jeg har sett ett bilde av et bed der det var brukt ulike typer salvie og gress- Nydelig! Nesten litt drømmeaktig når en ser det på avstand! Jeg er imponert over det nye bedet du har anlagt og hvor frodig det er – slik ser ikke mine nyanlagte bed ut- her trengs det mer fyllmasse! Ønsker deg en fortsatt fin helg!
  Mvh Monica

 • Landliggeren

  Der var da helt klart en ide eller to der. Er naturligvis ret vild med insekthusene i insekthøjde ;-). Og, dit nye bed bliver helt sikkert flot – ligesom din rosenhytte. Man kan altid skifte mening 😉

  God søndag
  Birgitte

 • Bente

  Fine billeder og god inspiration fra Floriadan. Tak for det!
  Jeg er altså vild med den måde, kastaniehegnet er blevet brugt. Frisk nyt pust og bragende flot!
  Du har så mange spændende projekter i haven!

 • idehaven

  Dejligt at se alle de forskellige indlæg fra Floriaden nu da jeg ikke selv kommer derned.
  Det du beskriver er også hvad jeg har hørt fra mange af de, der har været der. Men så er det super at få vist de gode ideer dernedefra

  Den med nedgravede murerbaljer har jeg praktiseret i mange år. Udnytter dem på forskellig vis, også uden at man kan se dem. Og det gavner i den grad dyrelivet.

  God søndag

 • Lene

  Jeg glæder mig vildt til at se dit nye projekt med kastaniehegnet. Det er altså en smart idé, og jeg har besluttet mig for at mine 10 meter kastaniehegn som står og venter, skal bruges i det nye haverum jeg skal have lavet. Måske jeg kan blive inspireret af dig. Skal du i gang med det i år?

  • Countryliv

   Kastaniehegnet er jo i hus og jeg håber at få det lavet i år, men jeg er desværre stækket af smerter i højre hånd og arm, så der er så mange dagligdags opgaver der hænger på Flemming nu.

 • Staudefeen

  Jeg synes generelt ikke, at folk har været så begejstret for Floriaden, men når jeg ser dine billeder, synes jeg da, at der var noget at se på. Måske har vi bare samme smag.

  Du har ret i, at det ser fint ud med kastanjehegnet, og det minder meget om de hegn, de har lavet i Ree Park (ved Ebeltoft), hvor jeg var her i sommerferien. Dér havde de brugt hegnet på samme måde.

  Kh. Marlene

  • Countryliv

   Jeg er glad for at du kan se det samme som jeg:-) Måske oplever jeg det anderledes da jeg ikke har været så meget ude på den slags udstillinger.
   Det undrer mig ikke at kastaniehegnet er brugt sådan andre steder, for det er virkelig en flot kombination – det stramme og det naturlige. Jeg er i tvivl om der egentlig var deciderede nyheder i Floriaden, men alligevel kan jeg sagtens lade mig inspirere og jeg synes at der var mange spændende bede og generelt var jeg vild med de grønne vægge, det er så spændende at vi i fremtiden kommer til at se mere end roser og slyngplanter (som jo også er smukke) op ad hegn og huse.

 • Havehygge

  Der er vel nok mange gode ideer. Jeg hygger mig lidt over den med kastanjehegnet, for den er på vores projektliste. Vi har tænkt os at bruge den overskydende halvdel af en rulle hegn som tag over en pergola og har derfor ladet de lange stolper stå.Idéen fik jeg godt nok herfra: http://www.kastanjehegn.dk/www.kastanjehegn.dk/Inspiration.html
  hvor man også kan se det brugt som espalier på en husvæg. Men det ser også godt ud sammen med de sortmalede stolper.
  Idéen med insekthusene er altså også ret god.
  Hilsen Christel

  • Countryliv

   Det er skægt at du også har planer om at bruge kastaniehegnet som tag.
   Jeg synes netop at det er de sorte stolper der gør det smukt og anvendeligt i en have som min og jeg er også ret begejstret for siderne hvor man strammer det ellers "vildt" udseende kastaniehegn op ved at sætte det i en ramme.
   Mon ikke vi alle snart har en lille klynge insekthuse i vores bede?

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Jeg synes da, at der må have været meget at se på, men du er måske blevet lidt forkælet på grund af andre haveture? Hmmmm? Du har et fint øje for de gode sager, og da jeg læste dit indlæg, tænkte jeg tilsyneladende det samme som Madame. Det ligner impressionisme fra Sydfrankrig. Gad vidst hvor du vil gøre af det bed? Og den hvide bænk i din have, som du omtaler, kan jeg slet ikke huske at have set.
  Nå, jeg kan læse, at Flemming ikke kommer til at kede sig :0)

  • Countryliv

   Ja der var meget at se på og jeg tror også sagtens jeg kunne have brugt 2 dage på Floriaden, hvis vejret havde været bedre for så havde vi brugt tid på at sidde og opleve.
   Jeg er helt sikkert forkælet af alle de gode ideer og smukke ting vi så på blogturen flere af de "nye" vilde musthaves som vi så hos Tante Grøn og hos Claus, så jeg dernede. Generelt er jeg ikke i tvivl om at vi alle bliver forkælet af Claus og alle de smukke planter, ideer og steder han daglig viser os – hans mål om at udbrede haveglæden ved af dele sine ideer med os har sat os på forkant med hvad der rører sig i haveverdenen.
   Det nye bed og kastaniehegnhytten skal være i det hjørne hvor jeg nu har de røde rhododendron som jeg fjerner – der er generelt opstået nye ideer p.g.a. spejlbassinnet og Nej Flemming kommer ikke til at kede sig:o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *