Farver i bunden og køkkenurter

Her er lidt billeder fra forleden dag. Bedet bag haveskuret er endelig blåt igen, jeg elsker når mine scilla fylder hele bedet og jeg drømmer om at få et blåt tæppeforløb gennem de fleste bede langs hækkene. Men det kommer jo ikke før jeg holder op med at grave og regere i bedene.

I minidrivhuset som er pænt stort har jeg sat 2 kartoffelspande, hvori jeg har lagt 3 kartofler i hver. Nu venter jeg spændt på at kunne høste kartofler fra dem hele sommeren. Spandene har en indsats som man kan løfte op og derfra kan man plukke kartoflerne. Jeg har ikke prøvet dem før, men jeg synes at det lyder genialt og jeg er klar med en anmeldelse efter sæsonen.

Ved terrassen har jeg plantet nye krydderurter. Jeg ved ikke hvad pokker der sker i disse år, men hverken salvie eller timian overlever vintrene mere. Det problem havde jeg ikke før i tiden og jeg har altid opfattet salvie og timian som almindelige hårdføre stauder. Jeg er godt klar over at rosmarin ikke er vinterhårdfør og da jeg heller ikke har kunne overvintre den i drivhuset er jeg indstillet på at købe ny hvert år.
Disse 3 kan jeg ikke undvære i køkkenet og jeg dyrker også altid persille, dild og purløg – da jeg har hunde der letter ben dyrker jeg disse krydderurter i krukker. Derudover har jeg Oregano som sår sig selv rundt i haven og forskellige mynter, samt citronmelisse.
De gule primula har jeg en del af og hvert år deler jeg og breder dem ud i det hvid-gul-grønne bed.
Jeg købte 2 lilla kugleprimula sidste år og de kommer fint i år. Dem vil jeg have nogle flere af, men det er ikke en blomst som jeg går ud og køber i læssevis – der er andre af de tidlige forårsvækster der står længere fremme i køen, én af dem er lungeurt som jeg havde i massevis for en del år siden og pludselig forsvandt de – det skal der rettes op på

22 Comments

 • Madame

  Dejlige billeder og spændende at læse, hvad der sker i din have i øjeblikket! Kartoffelspande lyder genialt og sikke mange lækre krydderurter du har. Min salvie og timian overlevede heller ikke vinteren, men lungeurt og primula lyser smukt op lige udenfor.

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Den kugleprimula har ellers en fantastisk farve, så den kunne jeg godt finde på at købe i læssevis :-

  Mht. krydderurterne er jeg også nødt til at begynde forfra. Jeg satte en halvstor rosmarin ind i Kagehuset med fiberdugdyne på. Den er alligevel død som en sild. Om igen.

  Dine skilla er dejlige. Jeg har for første gang i år snepryd, og de er også helt vidunderlige. Dem skal jeg helt sikkert have endnu flere af næste år.

  • Countryliv

   Kære Nette
   Hvis jeg havde mange penge ville jeg bestemt også købe læssevis, men jeg må prioritere – dog tror jeg at jeg vil prøve at tage frø og så dem – og måske får jeg massevis af småplanter (har allerede glemt det priklehelvede jeg står i lige nu) :o)

 • Jette

  Hej Lisbeth.Det lyder da spændende med dine kartofler.Glæder mig til at høre resultatet.
  Og med hensyn til krydderurter er det nøjagtig det samme hos mig.På nær min rosmarin.Den flyttede jeg ind i drivhuset inden vinteren og den har klaret det.
  Men har også været ude og købe nye timian og oreganeo.
  Har også en dejlig løvstikke som kommer troligt hvert år.Den er dejligt i supper- sammenkogte rette og en kvist i kartofflevandet.
  Har lige købt en pinkfarvet kugleprimula…….men den var også lidt pebret.
  Rigtig god weekend til dig knus Jette

 • CuginaK

  Dejlige billeder, skønt vi skal til at tænke på krydderurter. Jeg skal lige kigge igen, men jeg er ret sikker på at vores timian lever, men jeg må da hellere lige tjekke. Lungeurt kan jeg altså heller ikke undvære….kh Anne Mette

  • CuginaK

   Lisbeth, jeg kan nu konstatere at vores 'store' timian er helt uden tegn på liv, mens et mindre bytte-barn, som aldrig blev byttet væk og derfor hurtigt røg i jorden (tadig i sin potte, ved siden af sin 'mor') skyder og er faktisk allerede klar med blade til brug. Meget mystisk, men måske kan det være løsningen på sigt?

 • Gro

  Hej Lisbeth, det ser dejligt ud! både med dit blå tæppe af skillaer og så alle primulaerne :-)Det ligner den samme primula som jeg selv har sået forrige år, den er nu ret skøn. Den kommer jeg til at dele mere ud i haven hos mig :-)Det er rigtig smart med kartoffelspandene. Jeg havde selv overvejet det i år men har droppet det igen. Det må vente til næste år. Med hensyn til timian skal man klippe den ned og hvornår?
  Knus Gro

  • Countryliv

   Som sagt så overvintrer min timian ikke mere, men før i tiden studsede jeg den lidt hvis den var blevet for ranglet.
   Jeg må nok tage frø af den kugleprimula, det vil ikke være dårligt hvis jeg får flere af dem allerede til næste år.

  • Gro

   Nå okay så har studset min Timian 😉 Jeg syntes bestemt Primulaen er det værd!:-)Men du kan jo også dele dem, det tror jeg skal gøre med nogle af mine til næste år. Er der ikke noget med at, de skal deles efter afblomstring?
   Knus Gro

 • Bente

  Jeg har det samme problem med timian…de går også altid ud om vinteren hos mig. Jeg har en appelsinsalvie som har overlevet i udestuen, men ingen andre. Har godt set kartoffelspandene, men jeg bruge alm. sorte spande som får boret 3 huller og det virker fint. Det var første gang sidste år, og det gav et pænt udbytte. Jeg havde 10 spande.
  Det er flot billedet med scilla og anemoner!

 • Høneballehaven

  Jeg har citrontimian, den har klaret det, men ser lidt sølle ud. Her er jo heller ikke så koldt som hos jer. Jeg har en del kugleprimulaer. Jeg har i øvrigt også lyserød lungeurt, den breder sig pænt, synes jeg.

 • Pondside

  Our herbs must go into pots along the drive as there is no other place hot and sunny enough for them. I long to go out to pick fresh herbs for cooking – soon!

 • Malene, Lad Romantikken Blomstre

  Hej Lisbeth.
  Hvor er det dejlige billeder fra din forårshave. Scilla er fantastiske med den flotte blå farve i tæpper. Mon ikke den breder sig efterhånden, selvom du roder i jorden også. Yndige anemoner.
  Jeg har både forskellige Lungeurt og forskellige Primula i min forårshave. De er søde de nye kugleprimula du har købt.
  Jeg har ikke så mange krydderurter i min have. Bare lidt persille og purløg. Basilikum ville jeg gerne have, men har svært ved at have det i fred for sneglene. Har tænkt, at jeg vil have nogle stolper sat op, hvor imellem der kan hænge nogle spande med basilikum og salat. Ved bare ikke om det er et projekt jeg når i år. Vi har rigtig mange skibe sat i søen allerede i forvejen. Jeg har i øvrigt også sået noget timian, som jeg er spændt på om lykkes.
  Venlig hilsen
  Malene

 • Frøken Solhat

  LOVE LOVE LOVE……..et blåt tæppe så smukt. Dine kugle primulaerne skal nok formerer sig med årene – jeg har lige delt de to jeg købte sidste år og nu har jeg 5…..så om føje år ;0)

  Knus Dorthe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *