Egne tomatplanter og havestemning

Jeg har tidligere ment at det ikke var besværet værd at så mine egne tomatplanter da jeg kun har plads til 4 planter, men i år lod jeg mig friste og selvom jeg nok synes at frøene var dyre så holdt jeg fast i min beslutning.
Hvis man sår tomater for tidligt er der risiko for at planterne bliver lange, tynde og splejsede, for de spirer villigt og derfor kan der blive alt for lang ventetid inden de kan komme ud i drivhuset. Jeg såede i slutningen af marts og d. 28/3 dukkede de første spirer frem. Små 12 dage efter priklede jeg om og da sol og varme væltede ind over Danmark besluttede jeg at rykke de meget små planter ud i drivhuset.
9/4 flytter de små ud i drivhuset.
Efter 3 uger, hvor temperaturene har vekslet gevaldigt fra hedebølge til nætter med frost (hvor jeg har dækket planterne med flamingokasser og fiberdug) var planterne rigtig rigtig fine – ikke så høje, kraftige stammer der kunne holde sig selv, kort afstand mellem blad-etagerne og flotte grønne.
23/4 inden udplantning.
Som jeg tidligere har nævnt planter jeg i år tomaterne direkte i jorden og jeg har fyldt hullet efter kappilærkasserne op med planteskolejord blandet med dejlig muld fra mit skærehavebed som engang var var urtehave.  14 dage før jeg plantede lagde jeg et blandede jeg et lag Champost i den øverste del af jorden.
Jeg havde kun plads til 6 planter og måske er det også for mange, de må jeg vurdere med tiden.
Mit opbindings system har jeg benyttet alle årene med drivhus både til tomater og agurker. Sejlgarn bindes løst om tomatplantens stamme under et bladpar, og snoren trækkes op og bindes på en hylde som jeg har hængende på væggen. Efterhånden som planten vokser drejer jeg topskuddet rundt om garnet. De pinde du kan se på billedet står der kun for at forhindre hundene i at rende ind mellem planterne.
Billedet er taget idag, de skyder godt deropad og der er afsat små blomsterstande.
Hvordan går det ellers med de andre frøsåede? Jo altså de planter jeg har forspiret indendøre har det fint og snart er de alle plantet ud i bedene for nu er jorden så lun at de har det bedre derude. Lathyrus, rød Amarant, Perovsika, Cerinthe, Didiscus, Zinnia og Artiskok
Det blev ikke til så mange forspirede i år for jeg var overbevist om at det ville gå så godt med alle de stauder og toårige jeg havde sået i efteråret at der ikke ville blive plads til så mange sommerblomster! Jeg skal love for at det har været en skuffelse – der er ikke kommet nogle overhovedet!
Ingen stormhat, akelejefrøstjerne, lægebaldrian, vellugtende aftenstjerne, Lunaria – jamen altså jeg gider ikke nævne dem allesammen – jeg havde glædet mig til dem alle og troede, at jeg skulle have dem i industrielle mængder…..
Jeg har altid formeret stauder ved deling og stiklinger og det går jeg så tilbage til igen;o)
Her lidt Cottagestemning fra bagsiden af haveskuret, Clematis Montana Rubens vokser laaangsomt, men den vokser og den har jeg ellers aldrig haft succes med. Jeg er glad for at jeg har valgt husløg til “teatret” for det er sjældent jeg kommer forbi med vandkanden her. Lige nu blomstrer akelejerne og forglemmigej over hele haven.
Trollius ‘Alabaster’og hvid Spirea lyser op ovre i skyggebedet sammen med Dicentra, Euphorbia og storkonval der er så meget at nyde udenfor og det kan være svært at følge med og kommentere hos alle jer skønne havebloggere, men I har det sikkert på samme måde. Jeg nyder at følge med i hvad der sker hos jer og glæder mig over at I kikker med hos mig – rigtig god weekend hos jer allesammen – 
mange hilsner fra
Lisbeth
Jeg har også haft svært ved at få lov at lægge kommentarer i denne uge, men som jeg læste hos
Fru Friis Frøbo skal man fjerne fluebenet i “Forbliv logget ind” – tusind tak til Nette som havde løsningen på det problem!

22 Comments

 • Pondside

  Everything is looking so beautiful and fresh in your garden. We are not that far ahead at all! The weekend I hope to turn over the spot for a herb garden, but it will depend on the rain.
  I'm off to work now – have a lovely weekend!

 • TANTE GRØN

  Holy macarony…. det virkede:o) NETTE ER GENIAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Søde Lisbeth,
  jeg synes din have er utroligt charmerende og smuk. Elsker de to sidste billeder……….so cottagelike:o)

  Hav en dejlig weekend i din skønne have

  Mange hurtige havehilsner, fra een der prikler og prikler og prikler

 • Henrik

  Kære Lisbeth.
  Tab nu ikke humøret og lysten til at så, jeg må tilstå efter 8 år med have og forspiring er der stadig nogle der ikke lykkes som ellers er trofaste, i år fx nicotiana det er kun blevet til sølle 6 planter. Hvorfor ? Jeg gør som jeg plejer men naturen lader sig altså ikke styre, man kan lade sig guide af den. Smukke billeder fra din have tomaterne ser rigtige flotte og livskraftige ud.
  Henrik

 • Madame

  Det er dejligt at se, hvad der sker i din have, Lisbeth, men øv, det er ærgerligt med alt det, der ikke er kommet op, som du havde glædet dig til. Til gengæld ser tomatplanterne ud til at stortrives.

 • Vivik

  Dine tomater ser fine ud. Jeg har heller ikke haft problemer med at få kraftige planter. Tror det er en god ide, at du har plantet dem direkte i jorden.

 • Madam Bæk

  Sikke fine tomater du har fået lavet der. Jeg såede også mine sent, men alligevel er de løbet i vejret.

  Jeg tror, at vi alle kigger ind mange steder, men haven gør, at det kniber med at kommentere hele tiden.

 • Monica fra Koseleg

  Jeg har ikke vært innom på en stund nå Lisbeth- så jeg måtte blade meg litt bakover- kan jo ikke risikere å gå glipp av noe?! Misunner dere det gode "Hageværet". Vi hadde noen varme og fine dager i april- men nå har det vært kaldt og regnet i nesten hele mai- Nå begynner jeg egentlig å bli litt lei- Grr. I morgen skal jeg ta på regntøy og gå ut uansett- Jeg har bed som skal lukes!!! Alle mine sommerblomster og stauder som jeg har sådd fra frø står fortsatt i minidrivhus på verandaen eller i vinduskarmen. Jeg venter fortsatt på et lass med mold som jeg ble lovet før Påske…
  I går fikk jeg tatt jordprøver/ målt ph-verdien i ulike bed i hagen her. Ser at jorden her er ganske sur- Perfekt for rhododendron! Litt spennende synes jeg.
  Mye flott i hagen din nå – håper på litt godvær slik at det kan bli litt mer hageliv på meg også!

  Jeg ønsker deg en flott helg Lisbeth!

  Vet du forresten hva slags jordtype "Potentilla" foretrekker? Jeg har prøvd å søke litt på nett uten å finne noe klart svar.

  Mvh Monica

 • Lone

  Hej Lisbeth.
  De ser fine ud dine tomat planter, men hvor er det ærgeligt med alle de blomster-frø der ikke blev til noget. Jeg vil indrømme at det er både første og sidste gang jeg har prøvet at så og forspire frø i vindueskarmen, det har jeg slet, slet ikke tålmodighed til…Så nu ved jeg heldigvis det 🙂
  Ha' en skøn weekend.
  Kh Lone

 • Nette

  Jeg siger tillykke med tomaterne og ønsker dig fortsat held og lykke med dem. Fine ser de ud lige nu 🙂

  Jeg vil ikke sige, at jeg slet ikke vil så noget mere, men jeg vil begrænse mig MEGET fremover. Jeg har en tålmodighed som en fløjtekeddel, hvilket jo er noget skidt, når man vil lave have. Mine klokkeranker spæner opad, men får de mon klokker? Jeg har sået flere ting, som blev i jorden og aldrig blev til noget. Derefter kastede jeg de resterende frø ud i et nyt bed, og gad nok vidst, om det der myldrer frem, er de rigtige eller blot ukrudt.

 • Mette - Villa Landly

  Sikke nogle lækre tomatplanter du har frembragt. Vi har i mange år brugt et næsten tilsvarende system til opbinding af tomater. Systemet blev delvist sendt på pension, da jeg fik mit nye drivhus. Det er altså en tilfredsstillelse at så sine egne tomater – mange flere sorter at vælge i mellem. Jeg havde også en masse på vej – men efter en ferie, hvor svigerfar overså store dele af drivhuset, så var det slut med fine hjemmelavede planter – øv.

  Rigtig god weekend.

  Knus
  Mette

 • Annette

  Jeg siger som Henrik, tab ikke lysten til at så, nogle år lykkes alt, andre år kommer den næsten intet op, og man syntes man gør det samme år efter år…. Men planter er jo dyre at købe, så hvis der bare kommer 1 eller 2 planter ud af en frøpose, så er det jo ikke ren tilsætning:o)
  Ha en rigtig god week-end i din hyggelige have.
  Annette

 • Sussi / Sussinghurst

  Dejlige billeder. Min overgartner gider ikke tomater i drivhuset i år….(undlad venligst at sige, at jeg selv kan gøre det, tak!) Måske skifter han mening – det lader jo til at være Russisk Roulette at spise købe agurker, tomater og salat i øjeblikket 🙂

 • Havehyrden

  Dejlig rapportage fra din have. Tomatplanterne ser da flotte ud, de er større end mine selvsået. Jeg har goså snydt lidt og købt på planteskolen, de bærer faktisk allerede tomater.
  Det med frøspirring er en blandet affære, noget lykkes rigtig godt andet slet ikke.
  Har lige bestilt en masse krydderurter og duftgeranier og onsdag skal jeg købe en masse planter på "mit hjem er mit slot". Elsker foråret 🙂
  God søndag.

 • Frøken Solhat

  Lisbeth………I LOVE IT – bagsiden af dit skur er da bare SÅ skønt. Montanaen skal nok komme efter det…..den bruger nok kræfterne ned ad til :0)

  Drivhuset har jeg slet ikke taget hul på endnu….men i næste uge må jeg have fat i tomat og agurkeplanter :0)

  Knus Dorthe

 • Staudefeen

  Det ser vel nok skønt ud. Ja, der er nu altså ikke noget som egne tomater 🙂 Vi binder også op med sejlgarn, men lægger en lille løkke under tomaten – altså nede i jorden – så stilken/stammen ikke bliver klemt, når planten vokser.

  Jeg må indrømme, at det heller ikke er altid, jeg har tålmodighed til at så stauder… det tager ofte for lang tid.

 • Diana`s

  hej lisbeth..flotte planter..det kunne jo godt svarer sig selv at så, og bare vent til de skal spises..så smager de ekstra godt..ha en god dag..Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *