Efterårsarbejde i haven

Jeg bliver stadig forundret af det fantastiske vejr som åbenbart forsætter i en uendelighed. Det er tørt, og det ses på de stauder som jeg delte og omplantede i sidste weekend.
Jeg er i fuld gang med ommøblering i bedene og i år går jeg virkelig til den, skaber luft imellem planterne og jeg tror at det bliver godt.
Inden længe kommer der forårsløg som jeg har bestilt hos Peter Nyssen i England og jeg glæder mig til at få dem i jorden og dermed lukke af for denne sæson.
Det har været et år ud over al forventning og jeg nyder stadig de dejlige farver i bedene bl.a. de to karminrøde der matcher hinanden så fint lige nu:

 Rose de Rescht og høstasters uden navn.

I drivhuset har jeg høstet de allersidste tomater, hakket planterne op i småstykker og gravet dem ned i jorden, hvor de nye planter skal stå til næste år.  Denne metode har jeg praktiseret de sidste to år.

Siden jeg begynte på denne metode har jeg ikke haft sygdomme eller larver i mine tomatplanter. I år har jeg haft hvide fluer (mellus) i drivhuset, men de har ikke generet nævneværdigt. Øverst kan I se hvor flotte og grønne planterne var da jeg klippede dem ned i dag.

På terrassen begynder efteråret også at vise sig og jeg skal snart til at bære ind og tømme nogle af krukkerne. Men jeg vil lige nævne en af de bedste krukkeplanter jeg har haft i år som er Felicia. Den er virkelig flot med sin grønne kuglefacon og de blå margeritlignende blomster. Den skal jeg helt sikkert have igen til næste år.

Felicia
Næste weekend har jeg forlænget med en fridag både på fredag og næste mandag og så håber jeg at havevejret igen er på toppen, det er nu noget nemmere at omplante når man ikke vader rundt i mudder. 
Jeg håber at I får en dejlig uge.

15 Comments

 • Vivi

  Godt du får nogle ekstra fridage, for der er da rigeligt at se til, hvis du er i gang med den helt store omgang i dine staudebede.
  Sjovt hvad det er, der virker sygdomshæmmende og mod larver, ved at grave tomatplanterne ned i bedet. Det har jeg ikke hørt om før.

 • Pondside

  Thank you for the tip about cutting up the tomato plants and burying them in the soil. I will try that with the few that I have. That Felicia is a lovely plant.

 • Høneballehaven

  Ja vejret kan vi ikke klage over, lad os nu se, om vi får noget regn midt i ugen, så bliver det nemmere for dig at arbejde i haven i weekenden. Flot billede med de karminrøde og Felicia ser fin ud. Jeg må lige kigge på linket 🙂

 • Madame

  Dejlige billeder fra din have – ja, hvor er vi heldige med vejret!
  Spændende at det virker mod larver at grave tomatplanterne ned i bedet. Her er det største arbejde lige nu at udbedre skaderne efter muldvarpen 🙂

 • Lea

  Jeg har lykkes at overvinter Felicia, uden problemer, Og meget større er de også.
  Tilfreds med vejret, er en ting vi kan dele.
  Spændende løg, glæder mig til at se dem. Og foråret.

 • Sussi.Sussinghurst

  Tip til sommerkrukkeblomster er meget velkomne. Mine Gaura som stod så fint i solen sidste år, har været et flop i skyggen i år – tilgengæld gik det godt med chokoladeblomst i let skygge frem for sol – sådan kan man blive så meget klogere.

 • Bente

  Dejlige billeder fra din have, og ja hvor vi dog har et tørt efterår. Jeg mangler i den grad vand til haven. Har vandet det, der er nyplantet og omrokeret, men et spadestik ned og jorden er knasende tør!
  Det med tomatplanterne lærte jeg af dig sidste år. Mine står blot i en stor zinkbalje, og har givet et fint udbytte på friland.
  Så er det spændende at se, hvad du har bestilt hos Peter Nyssen!

 • Jette

  Hej Lisbeth.Er lige kommet ind fra haven…..vi klipper ned deler stauder…. lægger løg……rydder op i skuret og drivhuset.Dejligt når du får nogle fridage,så du også kan komme i bund med alle de ting der skal ordnes inden vinteren sætter ind.
  Har fået en lille Rose de Rescht af Lene da vi var på Samsø…..håber den bliver lige så flot som din.
  Den lille Felicia er da bare smuk……sikke en farve den har.
  Rigtig god dag knus Jette

 • Landliggeren

  Ja, det er da helt forrygende det vejr. Vi krydser også fingre for, at det fortsætter næste weekend. Der er liiiiige et par planter mere der skal flyttes – og nogle blomster der skal nydes det sidste af.

  /Birgitte

 • TANTE GRØN

  Søde Lisbeth.

  Dagligdagens krav og tidsknaphed, gør det svært for mig at finde tid til at kommentere på mine dejlige havevenners blogs. Men jeg holder skam et vågent øje med alt, hvad du går og laver derude i dit paradis.

  Din karminrøde høstasters er da bare for totalt lækker. Den er skøn sammen med Rose de Rescht. I love it. Skulle du få lyst til at lave en lille stikling til mig, så takker jeg bestemt ikke nej:o) Jeg synes den er noget af det smukkeste.

  Også her er vi så småt gået igang med at pakke sommeren sammen og stuve krukker, pynt etc væk. Men der er utrolig lang vej endnu. Jeg krydser fingrer for, at nattefrosten holder sig i skindet helt til juleaften, for vi er meget bagefter med efterårsaktiviteterne. Der er så meget andet, der også fylder og suger energi og ressourcer ud af een. Har endnu ikke fået lagt et eneste løg. Men de ER købt.

  Jeg tror jeg gør klogest i IKKE at tjekke Peter Nyssen ud. Jeg ved, at det ender galt, da jeg har ryggrad som en regnorm, når det gælder løg. Men jeg glæder mig utroligt meget til at se, hvad du har købt.

  Hav en dejlig aften. Nu er stearinlystiden over os.

  Stort knus og de kærligste hilsner og tanker

 • Møllebakkehaven

  Nej efterårsvejret kan vi ikke klager over, det skal bare nydes :o)
  Virkelig et flot match med de karminrøde :o)
  Jeg har også kigget på Felicia, men fik den aldrig købt – det sku jeg måske gøre noget ved næste år :o)

  Ha en go aften…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *